Βρετανικός Τύπος: «Το Ηνωμένο Βασίλειο κατευθύνεται σε ύφεση» και «Μεγάλες φορολογικές περικοπές», στα πρωτοσέλιδα

Η ΥΠΕΞ της Βρετανίας Λιζ Τρας

Η πλειοψηφία των πρωτοσέλιδων επικεντρώνεται στις δύσκολες οικονομικές προοπτικές που αντιμετωπίζει το Ηνωμένο Βασίλειο και στον μίνι-προϋπολογισμό της κυβέρνησης που ανακοινώνεται σήμερα.

Η Guardian αναφέρει ότι η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE) προειδοποίησε τον καγκελάριο Kwasi Kwarteng ότι η χώρα βρίσκεται ήδη σε ύφεση, αφού η οικονομία συρρικνώθηκε για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο. Σημειώνει επίσης ότι η BoE αύξησε τα επιτόκια κατά μισό τοις εκατό την Πέμπτη, συνεχίζοντας τις προσπάθειές της για μείωση του πληθωρισμού. Σύμφωνα με την Guardian, μεταξύ των 30 μέτρων που θα εξαγγελθούν στον μίνι-προϋπολογισμό της κυβέρνησης, θα είναι «νέες επενδυτικές ζώνες και επιτάχυνση των έργων υποδομής». Οι Εργατικοί λένε ότι η χρηματοδότηση αυτών των φορολογικών περικοπών με δανεισμό θα κατέληγε οι άνθρωποι να πληρώνουν περισσότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Ωστόσο, η κυβέρνηση ελπίζει ότι οι φορολογικές περικοπές θα τονώσουν την οικονομία, θα αυξήσουν τα έσοδά της και θα αποτρέψουν τη μαζική αύξηση του εθνικού χρέους. Η Guardian σε άλλο άρθρο της αναφέρει ότι ορισμένοι συντηρητικοί βουλευτές είναι «έξαλλοι» με τους υπουργούς που άρουν την απαγόρευση του fracking στην Αγγλία. Προσθέτει ότι το Υπουργείο Επιχειρήσεων, Ενέργειας και Βιομηχανικής Στρατηγικής εξετάζει το ενδεχόμενο χαρακτηρισμού τοποθεσιών fracking ως «εθνικά σημαντικά έργα υποδομής», που θα τους επέτρεπε να «παρακάμψουν τις συνήθεις απαιτήσεις σχεδιασμού».

Η αύξηση των επιτοκίων στο 2,25% σημαίνει ότι εκατομμύρια άνθρωποι αντιμετωπίζουν σημαντική αύξηση στις πληρωμές στεγαστικών δανείων τους, αναφέρει η εφημερίδα i, η οποία τονίζει ότι η πρωθυπουργός Liz Truss και ο κ. Kwarteng βρίσκονται υπό πίεση να αποτρέψουν μια «βαθιά ύφεση» με τον «μίνι-προϋπολογισμό» τους την Παρασκευή. Η εφημερίδα αναφέρει σε άλλο άρθρο της ότι οι Εργατικοί εξετάζουν το ενδεχόμενο κατάργησης της Βουλής των Λόρδων. Η εφημερίδα διέρρευσε μια κριτική από τον πρώην πρωθυπουργό, Gordon Brown, ο οποίος προτείνει την αντικατάστασή του με μια Άνω Βουλή εθνών και περιφερειών. Προτείνει επίσης “να παραχωρηθούν σαρωτικές εξουσίες σε τοπικές περιοχές και αποκεντρωμένα έθνη”. Ένας εκπρόσωπος του Εργατικού Κόμματος λέει ότι «η Επιτροπή δεν έχει ακόμη λάβει απόφαση για όλα αυτά τα θέματα».

Οι Financial Times επικεντρώνονται επίσης στην αύξηση των επιτοκίων της Τράπεζας της Αγγλίας, αναφέροντας ότι έχει προειδοποιήσει για μια «περαιτέρω μεγάλη αύξηση» τον Νοέμβριο. Η εφημερίδα σημειώνει επίσης ότι η αύξηση ήταν «μικρότερη από ό,τι περίμεναν οι αγορές» και συνέκρινε την κίνηση με την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, η οποία αύξησε το δικό της επιτόκιο κατά 75% για να περιορίσει τον πληθωρισμό.  Στους Financial Times, η σκιώδης καγκελάριος των Εργατικών, Rachel Reeves, επέκρινε τα οικονομικά σχέδια της πρωθυπουργού Liz Truss, γράφοντας ότι η προσέγγισή της «είναι απαξιωμένη και ανεπαρκής και δεν θα απελευθερώσει την επένδυση που διεκδικεί». Λέει επίσης «αυτό που προτείνει η κυβέρνηση είναι απλώς ένα ακόμη ζιγκ-ζαγκ σε μια αποτυχημένη πολιτική». Οι Financial Times αναφέρουν επίσης ότι το ανώτατο όριο στα μπόνους των τραπεζιτών θα καταργηθεί, οι πληρωμές του ποσού των φορολογικών εταιρειών για τα κέρδη τους σε μια προγραμματισμένη αύξηση θα καταργηθούν, ενώ η προστασία του περιβάλλοντος θα «καταργηθεί για τεράστιες περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου».

Η Daily Mail αναφέρει ότι ο κ. Kwarteng θα αποκαλύψει τις «μεγαλύτερες φορολογικές περικοπές εδώ και τριάντα χρόνια» ως μέρος μιας κίνησης για να σπάσει ένας «κύκλος στασιμότητας» στη βρετανική οικονομία. Το «σχέδιο ανάπτυξης» της κυβέρνησης περιλαμβάνει 30 μέτρα που στοχεύουν να «μειώσουν τη φορολογία, να αντιμετωπίσουν τους υψηλούς λογαριασμούς ενέργειας και να περιορίσουν τον πληθωρισμό», ο οποίος επί του παρόντος κυμαίνεται σχεδόν στο 10%.Η ετυμηγορία της Daily Mirror είναι ότι θα είναι «μια καλή μέρα για τους πλούσιους στο Ηνωμένο Βασίλειο».

Με τίτλο «Πηγαίνετε για ανάπτυξη!», η Daily Express αναφέρεται στις «μεγαλύτερες φορολογικές περικοπές εδώ και δεκαετίες». Οι φόροι δεν έχουν μειωθεί τόσο πολύ «από τότε που η Μάργκαρετ Θάτσερ ήταν πρωθυπουργός» και σημειώνει ότι ο κ. Kwarteng «θα προαναγγέλλει μια νέα εποχή για τη Βρετανία» όταν τους ανακοινώσει στη Βουλή των Κοινοτήτων.

«Μείωση φόρων σε μια προσπάθεια να σταματήσει η οικονομική σήψη» αναφέρει το πρωτοσέλιδο των Times. Αποκαλώντας το «στοίχημα 50 δισεκατομμυρίων λιρών» του κ. Kwarteng σχετικά με τις φορολογικές περικοπές, η εφημερίδα τονίζει ότι ο καγκελάριος θα επισημάνει ότι η Βρετανία πρέπει να σπάσει τον «φαύλο κύκλο της στασιμότητας» και να ενθαρρύνει την οικονομική ανάπτυξη. Η ανακοίνωση θα περιλαμβάνει επίσης 40 «επενδυτικές ζώνες» με χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές, λιγότερο αυστηρούς κανόνες σχεδιασμού και «εξορθολογισμένους περιβαλλοντικούς κανονισμούς».

Ο καγκελάριος Kwasi Kwarteng έγραψε μια επιστολή στον διοικητή της BoE για τη διατήρηση του πληθωρισμού σε χαμηλά επίπεδα, σύμφωνα με την Telegraph. Ο κ. Kwarteng είπε στον Andrew Bailey ότι οι ισχυρισμοί πως οι ραγδαίες αυξήσεις των τιμών προκαλούνται κυρίως από τον πόλεμο στην Ουκρανία είναι λιγότερο αξιόπιστοι από τη στιγμή που η κυβέρνηση ανακοίνωσε σχέδια για να μειώσει την αύξηση των τιμών της ενέργειας. Ο καγκελάριος Kwasi Kwarteng θα ανακοινώσει επίσης δύο “μέτρα έκπληξη” και αν και δεν δίνει περισσότερες λεπτομέρειες, εικάζει ωστόσο ότι ένα από αυτά θα μπορούσε να είναι μια «μείωση 1 μονάδας στον βασικό συντελεστή φόρου εισοδήματος για το επόμενο έτος».

«Επιστροφή από την ποινή των θανατοποινιτών» είναι ο τίτλος της Metro, που αναφέρει την απελευθέρωση πέντε Βρετανών που αντιμετώπισαν την εκτέλεση στην Ουκρανία μετά τη σύλληψή τους από τη Ρωσία. Οι άνδρες αφέθηκαν ελεύθεροι αφού η Σαουδική Αραβία βοήθησε στη διαπραγμάτευση ανταλλαγής κρατουμένων μεταξύ Μόσχας και Κιέβου.

Η Sun έχει μια αποκλειστική είδηση σύμφωνα με την οποία ο πρώην ιδιοκτήτης της Chelsea, Roman Abramovich, «έπαιξε βασικό ρόλο» στη διαπραγμάτευση της απελευθέρωσης. Ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος καλωσόρισε τους πέντε άνδρες σε ένα αεροπλάνο που τους μετέφερε από τη Ρωσία στη Σαουδική Αραβία, δίνοντάς τους τηλέφωνα για να επικοινωνήσουν με τις οικογένειές τους. Η εφημερίδα δημοσιεύει συνέντευξη με έναν από τους πέντε Βρετανούς που αφέθηκαν ελεύθεροι αυτή την εβδομάδα, αφού συνελήφθησαν από στρατεύματα που υποστηρίζονται από τη Ρωσία ενώ πολεμούσαν στην Ουκρανία. Ο John Harding περιγράφει τους φρουρούς της φυλακής να δένουν μια τσάντα πάνω από το κεφάλι του, να του βάζουν χειροπέδες πίσω από την πλάτη, στη συνέχεια να τον χτυπούν με μπουνιές, να κλωτσούν και να πηδούν πάνω του για μισή ώρα, σπάζοντας τα περισσότερα πλευρά του. Αλλά όπως λέει, τον περίμενε ένα απροσδόκητο θέαμα όταν επιβιβάστηκε στο αεροπλάνο για το σπίτι, όπου τον υποδέχτηκε ο πρώην ιδιοκτήτης της Chelsea.

Η Daily Star αναφέρει ότι «πανικοβλημένοι Ρώσοι μπήκαν σε μεγάλες ουρές» για να φύγουν από τη χώρα και να αποφύγουν να σταλούν στην Ουκρανία. Εν τω μεταξύ, ένα δημοψήφισμα ξεκινά σήμερα στις κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας, καθώς η Μόσχα προωθεί μια προφανή προσπάθεια προσάρτησης εδαφών από τη γείτονά της. Οι άνθρωποι στις τέσσερις περιοχές, που αντιπροσωπεύουν περίπου το 15% της Ουκρανίας ή μια περιοχή στο μέγεθος της Ουγγαρίας, θα ερωτηθούν τις επόμενες πέντε ημέρες εάν θέλουν να ενταχθούν στη Ρωσία. Το αποτέλεσμα από τις κάλπες αναμένεται ευρέως να πάει υπέρ της Μόσχας και εάν η Ρωσία διεκδικήσει την ουκρανική γη ως δική της, θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι το έδαφός της και όχι μόνο ο στρατός της, δέχεται επίθεση από δυτικά όπλα που παρέχονται στην Ουκρανία. Εκφράζεται φόβος ότι αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει περαιτέρω κλιμάκωση του πολέμου.

Η Daily Mirror σχολιάζει τη δολοφονία ενός 15χρονου αγοριού στο Huddersfield, το οποίο μαχαιρώθηκε μέχρι θανάτου έξω από το σχολείο του. O Khayri McLean δέχθηκε επίθεση καθώς «τρομοκρατημένοι συμμαθητές του κοιτούσαν» και πέθανε παρά τις «απελπισμένες προσπάθειες» ενός δασκάλου να τον σώσει. Ο Khayri μαχαιρώθηκε καθώς επέστρεφε στο σπίτι από το σχολείο την Τετάρτη –η τελευταία παράλογη δολοφονία στην επιδημία του εγκλήματος με μαχαίρια που έπληξε τη Βρετανία– ενώ έστελνε μηνύματα στην κοπέλα του. Πιστεύεται ότι ο άνδρας δράστης περίμενε σε ένα κοντινό δρομάκι, η αστυνομία είπε ότι η δολοφονία αντιμετωπίζεται ως «στοχευμένο περιστατικό», ενώ ένας 16χρονος συνελήφθη από ένοπλους αστυνομικούς στο σπίτι της οικογένειάς του στις 5 τα ξημερώματα χθες. 14 έφηβοι έχουν μαχαιρωθεί μέχρι θανάτου μέχρι στιγμής φέτος, ενώ συνολικά 40 σκοτώθηκαν το 2021 και 35 το 2019.

Πηγή: https://www.pressreader.com/catalog/newspapers/uk

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...