Βρετανικός Τύπος: “Το Ηνωμένο Βασίλειο εκτός Αφγανιστάν” και “Ξεσπά το παιχνίδι των ευθυνών”, στα πρωτοσέλιδα

Λονδίνο- Βρετανία- Καρτοτηλέφωνο

Observer

Ο Observer λέει ότι το Υπουργείο Εξωτερικών αγνόησε “τις απελπισμένες εκκλήσεις να βοηθήσουν τους Αφγανούς”. Η εφημερίδα αναφέρει ότι 5.000 μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προς το υπουργείο, από βουλευτές και φιλανθρωπικά ιδρύματα, που αφορούσαν επείγοντα περιστατικά Αφγανών που προσπαθούσαν να διαφύγουν από την Καμπούλ, συμπεριλαμβανομένων των περιπτώσεων που επισημαίνονται από κυβερνητικές αρχές, έχουν μείνει αδιάβαστα. Η αποκάλυψη θέτει υπό αμφισβήτηση, ότι ο αριθμός των Αφγανών που θα μείνουν πίσω θα ήταν συνολικά έως 1.100, καθώς οι περισσότερες περιπτώσεις αφορούσαν περισσότερα από ένα άτομα, πράγμα που σημαίνει ότι οι υπουργοί δεν σαφή ιδέα για τον πραγματικό αριθμό που έχει μείνει πίσω.

Ένα μήνυμα από τον ηγέτη των Εργατικών, Keir Starmer, που εστάλη τη Δευτέρα δεν έχει ακόμη αναγνωστεί, όπως επίσης υπάρχουν αδιάβαστα μηνύματα και από τα γραφεία της Victoria Atkins, της νεοδιορισθείσας υπουργού για την μετεγκατάσταση στο Αφγανιστάν, της υπουργού Εσωτερικών, Πρίτι Πατέλ, και του προέδρου της επιτροπής άμυνας, Tobias Ellwood. Σε άλλο άρθρο αναφέρεται ότι τα κρούσματα είναι 26 φορές υψηλότερα από ό,τι πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με το Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, περιγράφοντας τα στοιχεία ως «απογοητευτικά».

Οι επιστήμονες προειδοποίησαν ότι η επαναλειτουργία των σχολείων στην Αγγλία αυτή την εβδομάδα είναι πιθανό να προκαλέσει περαιτέρω αυξήσεις στα κρούσματα, με τα περισσότερα όταν οι φοιτητές επιστρέψουν στα πανεπιστήμια και τα κολέγια, ενώ ένα νέο κύμα μολύνσεων θα μπορούσε, με τη σειρά του, να οδηγήσει σε νέους κοινωνικούς περιορισμούς που επιβάλλονται καθώς πλησιάζει ο χειμώνας. Ως αποτέλεσμα, αυξάνεται η πίεση στη Μικτή Επιτροπή Εμβολιασμού και Ανοσοποίησης για να εγκρίνει την ανάπτυξη ενισχυτικών εμβολίων για ευάλωτα άτομα και την επέκταση των εμβολιασμών στα περισσότερα παιδιά ηλικίας 12 έως 15 ετών. 


Sunday Times

Οι Sunday Times αναφέρουν ότι «Το παιχνίδι της ευθύνης για το Αφγανιστάν ξεσπάει» καθώς τα τελευταία βρετανικά στρατεύματα πετούν μακριά από τη χώρα. Σημειώνει ότι υπουργοί και αξιωματούχοι κατηγόρησαν το Υπουργείο Εξωτερικών για αμέλεια στην προετοιμασία οδών διαφυγής και ότι θα μείνουν πίσω έως και 9.000 άνθρωποι που είχαν δικαίωμα να φύγουν.


Sunday Telegraph

«Η Βρετανία εκτός Αφγανιστάν» είναι ο τίτλος της Sunday Telegraph. Η εφημερίδα γράφει ότι ο Μπόρις Τζόνσον έχει υποσχεθεί ότι θα τιμήσει τις θυσίες εκείνων που έπεσαν και “θα διατηρήσει τα κεκτημένα”. Γράφοντας στην εφημερίδα, ο υπουργός Εξωτερικών, Dominic Raab, λέει ότι η Βρετανία θα επιβάλει κυρώσεις εάν οι Ταλιμπάν δεν παραχωρήσουν στους υπόλοιπους Αφγανούς «ασφαλή διέλευση» για να φύγουν από τη χώρα.


Sunday Express

Η εφημερίδα Sunday Express επικαλείται τον πρωθυπουργό που λέει “Θα είμαστε για πάντα ευγνώμονες” και τονίζει τους επαίνους για τις ένοπλες δυνάμεις. Αναφέρει επίσης ως  «θαύμα» το κοριτσάκι που γεννήθηκε σε μία από τις ανθρωπιστικές πτήσεις εκκένωσης για το Ηνωμένο Βασίλειο.


Sunday People

«Πιο γενναίοι των γενναίων» είναι ο τίτλος της Sunday People, καθώς αναφέρει ότι 40 στρατιώτες της SAS έχουν μείνει πίσω για να πολεμήσουν στο Αφγανιστάν καθώς αποχωρούν τα τελευταία στρατεύματα.


Sunday Mirror

Η Sunday Mirror αποκαλύπτει μήνυμα από έναν μεταφραστή που κρύβεται από τους Ταλιμπάν και λέει ότι το αίμα του θα είναι στα χέρια του Μπόρις Τζόνσον αν σκοτωθεί. Ο Αφγανός, ο οποίος συνεργάστηκε με στρατεύματα του Ηνωμένου Βασιλείου για πέντε χρόνια, υπέστη ξυλοδαρμό στο αεροδρόμιο της Καμπούλ και έφυγε για να σώσει τη ζωή του και την οικογένειά του.


Mail on Sunday

Μακριά από το Αφγανιστάν, η Mail της Κυριακής αποκαλύπτει ένα σχέδιο “για πρόσβαση σε μετρητά” σχετικά με τον πρίγκιπα Κάρολο. Γράφει ότι το ίδρυμά του έχει ξεκινήσει μια έρευνα, η οποία λέγεται ότι έγινε κατόπιν αιτήματος του πρίγκιπα, μετά από email που έδειχνε πως οι πλούσιοι δωρητές θα μπορούσαν να πληρώσουν 100.000 λίρες για να εξασφαλίσουν ένα πλούσιο δείπνο με τον διάδοχο του θρόνου.


Daily Star

Η Daily Star της Κυριακής αναφέρεται στο γεγονός ότι αν έχετε έναν ήχο κλήσης στο κινητό σας τηλέφωνο, είστε «παροπλισμένοι», καθώς οι νέοι προτιμούν να επικοινωνούν σιωπηλά, μέσω εφαρμογών ανταλλαγής μηνυμάτων.

Πηγή: https://www.pressreader.com/catalog

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...