Βρετανικός Τύπος: «Το μέλλον του πρωθυπουργού στην κόψη του ξυραφιού», στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων

Λονδίνο
Πηγή: EUROKINISSI

Οι εφημερίδες επικεντρώνονται στο μέλλον του Μπόρις Τζόνσον αφού παραδέχτηκε την Τετάρτη ότι παρευρέθηκε στην συγκέντρωση στον κήπο της κατοικίας του στην Downing Street, κατά τη διάρκεια του πρώτου εθνικού lockdown.

Η Metro αναφέρει ότι ο πρωθυπουργός αντιμετώπισε ένα «κύμα» πιέσεων για παραίτηση αφού ζήτησε, «ειλικρινή» συγγνώμη, ενώ επέμεινε ότι η εκδήλωση ήταν μια συγκέντρωση εργασίας. Στη Βουλή των Κοινοτήτων την Τετάρτη, ο Μπόρις Τζόνσον παραδέχτηκε ότι παρευρέθηκε στο πάρτι τον περασμένο Μάιο, όταν η χώρα ήταν σε lockdown και αποδέχτηκε ότι, “εκ των υστέρων”, θα έπρεπε να είχε στείλει τους πάντες πίσω. Αν και αυτό δεν ικανοποίησε όλους τους συντηρητικούς συναδέλφους του, ωστόσο άλλοι βουλευτές τον έχουν υποστηρίξει. Η υπουργός Εξωτερικών Liz Truss, έγραψε στο Twitter ότι στηρίζει τον Τζόνσον 100%, ενώ ο Rishi Sunak -που φέρεται να είναι ο επόμενος πρωθυπουργός- είπε ότι ο κ. Τζόνσον είχε δίκιο που ζήτησε συγγνώμη και ότι “υποστηρίζει το αίτημά του για υπομονή” όσο διεξάγεται έρευνα. Η εφημερίδα αναφερόμενη στη δικαστική απόφαση για τον Δούκα της Υόρκης, με τίτλο «Ο πρίγκιπας Άντριου αντιμέτωπος με τη δίκη στις Η.Π.Α», αναφέρει ότι θα μπορούσε να πληρώσει 10 εκατομμύρια λίρες ως διακανονισμό στην κατήγορό του, Virginia Giuffre, καθώς οι προσπάθειές του να ανατρέψει την υπόθεση απέτυχαν.

Η Guardian γράφει ότι η πρωθυπουργία του Τζόνσον κρέμεται τώρα σε μια κλωστή και σημειώνει ότι αν και ορισμένοι υπουργοί του πρόσφεραν «ειδική υποστήριξη» στον πρωθυπουργό αφού απηύθυνε μια «προσεκτικά διατυπωμένη» συγγνώμη για την παρουσία του στην εκδήλωση «φέρε το ποτό σου», αυτό δεν εμπόδισε αρκετούς Συντηρητικούς βουλευτές να ζητήσουν ανοιχτά την παραίτησή του. Τουλάχιστον τέσσερις βουλευτές – συμπεριλαμβανομένου του αρχηγού των Συντηρητικών της Σκωτίας, Douglas Ross- του ζήτησαν να φύγει. «Είναι ο πρωθυπουργός, είναι η κυβέρνησή του που έθεσε αυτούς τους κανόνες και πρέπει να λογοδοτήσει για τις πράξεις του», είπε ο κ. Ρος.

Η Τετάρτη ήταν η πιο δύσκολη μέρα της πρωθυπουργίας του Τζόνσον, σύμφωνα με τους Financial Times, οι οποίοι σημειώνουν ότι οι εκκλήσεις για παραίτηση προήλθαν από ηγέτες των Συντηρητικών της Σκωτίας και τους Άγγλους Tories. Η εφημερίδα αναφέρει ότι ο πρωθυπουργός προσπαθούσε να κερδίσει χρόνο με την «εν μέρει συγγνώμη του», αλλά η εξήγησή του δεν κατάφερε να ανακόψει το κύμα οργής μεταξύ ορισμένων βουλευτών του κόμματός του. Οι υπουργοί ωστόσο συσπειρώθηκαν για να υποστηρίξουν τον κ. Τζόνσον μετά τη συγγνώμη του, στην οποία είπε: «Γνωρίζω ότι εκατομμύρια άνθρωποι σε αυτή τη χώρα έχουν κάνει εξαιρετικές θυσίες τους τελευταίους 18 μήνες. Γνωρίζω την αγωνία που έχουν περάσει – ανίκανοι να θρηνήσουν τους συγγενείς τους, ανίκανοι να ζήσουν τη ζωή τους όπως θέλουν ή να κάνουν τα πράγματα που αγαπούν. Γνωρίζω την οργή που νιώθουν μαζί μου και με την κυβέρνηση που ηγούμαι όταν πιστεύουν ότι στην ίδια την Downing Street οι κανόνες δεν τηρούνται σωστά από τους ανθρώπους που διαμορφώνουν τους κανόνες».

Ο τίτλος της Daily Mirror χαρακτηρίζει τον κ. Τζόνσον «ντροπή», ενώ η εξήγησή του για τις πράξεις του έχει «χαιρετιστεί με δημόσια χλεύη». Η εφημερίδα επικριτικά λέει ότι το: «Νόμιζα ότι ήταν μια εκδήλωση εργασίας», είναι η νέα έκδοση του «Δοκιμάζω την όρασή μου». Η Daily Mirror αναφέρει ότι ο Τζόνσον παλεύει για το πολιτικό του μέλλον, καθώς οι βουλευτές των Tories στράφηκαν εναντίον του. Η εφημερίδα επισημαίνει ότι ο ηγέτης των Συντηρητικών της Σκωτίας Douglas Ross είπε: «Δεν νομίζω ότι μπορεί να συνεχίσει ως ηγέτης των Συντηρητικών». Τη θέση του κ. Ross ακολούθησε υποστήριξη από τη βαρόνη Davidson, την προκάτοχό του ως ηγέτη των Σκωτσέζων Συντηρητικών και τα δύο τρίτα των Συντηρητικών μελών στο κοινοβούλιο της Σκωτίας. Η έλλειψη υποστήριξης στη Σκωτία οδήγησε σε νέους φόβους ότι το κόμμα θα μπορούσε να χωριστεί, με τους Σκωτσέζους Συντηρητικούς να σχηματίζουν το δικό τους κόμμα. Και άλλοι βουλευτές ζήτησαν την παραίτηση του πρωθυπουργού – συμπεριλαμβανομένου του William Wragg, ο οποίος είπε ότι οι βουλευτές «εξαντλήθηκαν υπερασπιζόμενοι το ανυπεράσπιστο» και ο Sir Roger Gale, ο οποίος χαρακτήρισε τον Τζόνσον έναν πολιτικό «νεκρό που περπατά». Η Caroline Nokes, η βουλευτής Romsey και Southampton North, ζήτησε επίσης την  παραίτηση του τονίζοντας  ότι ο κ. Τζόνσον «βλάπτει το όνομα των Συντηρητικών» και ότι το Συντηρητικό Κόμμα είναι «μεγαλύτερο από έναν άνδρα που διασύρει το κόμμα τώρα».

Η εφημερίδα i γράφει ότι οι Συντηρητικοί βουλευτές έχουν αρχίσει να στέλνουν επιστολές δυσπιστίας στον πρωθυπουργό σε μια προσπάθεια να τον διώξουν από την Downing Street. Ο κ. Τζόνσον θα μπορούσε να αντιμετωπίσει ψήφο μη εμπιστοσύνης, αφού βουλευτές και μέλη του κόμματός του από τη Σκωτία ζήτησαν δημόσια να παραιτηθεί, ενώ απαιτούνται πενήντα τέσσερις επιστολές για να πραγματοποιηθεί ψηφοφορία για την ηγεσία. Η εφημερίδα αποκαλεί την απόφαση του δικαστηρίου για τον Δούκα της Υόρκης «βόμβα» και προσθέτει ότι είναι ένα καταστροφικό πλήγμα για τον ίδιο και τη βασιλική οικογένεια.  Σε 46 σελίδες, ο δικαστής Lewis Kaplan όχι μόνο απέρριψε τις προσπάθειες να σταματήσει την αξίωση αστικής αποζημίωσης της Virginia Giuffre κατά του Δούκα της Υόρκης, αλλά υπογράμμισε επίσης ότι πολλά από τα επιχειρήματα ήταν άχρηστα.

Ο πρωθυπουργός, γράφει η Daily Mail, κινητοποίησε το υπουργικό συμβούλιο για να προσπαθήσει να περιορίσει την ανταρσία των Tories σχετικά με το σκάνδαλο “party-gate”, αλλά υπήρξε μόνο μια “χλιαρή” υποστήριξη από τον καγκελάριο Rishi Sunak. Το μήνυμα του κ. Sunak υστερούσε σε σχέση με τη δημόσια υποστήριξη που έδειξαν άλλοι υπουργοί οι οποίοι περιόδευσαν σε τηλεοπτικά στούντιο υπερασπιζόμενοι τον Πρωθυπουργό και επαινώντας το ιστορικό του στην εξουσία. Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι υπουργοί πήγαν σε ραδιοφωνικές εκπομπές και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μετά από μια σπάνια «δουλική συγγνώμη» από τον πρωθυπουργό, που όμως απέτυχε να καταπνίξει την οργή των Συντηρητικών. Η Daily Mail αναφέρει ότι το υπουργικό συμβούλιο κινητοποιήθηκε στην «Επιχείρηση Save Boris», αλλά αναφέρει ότι τόσο ο καγκελάριος Sunak, όσο και η υπουργός Εξωτερικών Liz Truss «βρίσκονται στην κατεύθυνση» να διαδεχθούν τον κ. Τζόνσον. Η Liz Truss, η υπουργός Εξωτερικών, ήταν επίσης αρχικά απούσα στην σύνταξη μηνύματος υποστήριξης προς τον κ. Johnson, ενώ παρέμεινε σιωπηλή δημόσια αφού κάθισε στο πλευρό του στη Βουλή. Τελικά εξέδωσε την ακόλουθη δήλωση υποστηρίζοντας τον Πρωθυπουργό. «Ο Πρωθυπουργός εργάζεται για τη Βρετανία, από το Brexit, ως το πρόγραμμα εμβολιασμού και την οικονομική ανάπτυξη. Στέκομαι δίπλα στον Πρωθυπουργό 100% καθώς πηγαίνει τη χώρα μας μπροστά.» Η φαινομενική απροθυμία να σταθούν στο πλευρό του κ. Τζόνσον και από τους δύο βουλευτές των Tories που οι περισσότεροι έβλεπαν ότι θα αναλάβουν ηγετικό ρόλο έκλεισε μια μέρα πολιτικού κινδύνου για τον Πρωθυπουργό, καταλήγει η εφημερίδα.

Η Daily Telegraph σημειώνει επίσης ότι ο κ. Rishi Sunak αρνήθηκε να υποστηρίξει πλήρως τον πρωθυπουργό έως ότου δει τα αποτελέσματα των ερευνών σχετικά με τους ισχυρισμούς για πάρτι που έσπασαν το lockdown στην Downing Street. Η εφημερίδα αναφέρει ότι ο καγκελάριος εξέδωσε ένα προσεκτικά διατυπωμένο μήνυμα στο Twitter μετά από οκτώ ώρες δημόσιας σιωπής μετά την απολογία του πρωθυπουργού στη Βουλή των Κοινοτήτων και λέει ότι ο πρωθυπουργός βρίσκεται σε αδιέξοδο. «Ο Πρωθυπουργός είχε δίκιο που ζήτησε συγγνώμη και υποστηρίζω το αίτημά του για υπομονή όσο η Sue Gray διεξάγει την έρευνά της», δήλωσε.

Οι Times αναφέρουν ότι οι Συντηρητικοί έχουν υποχωρήσει στο χαμηλότερο ποσοστό τους έναντι των Εργατικών εδώ και σχεδόν μια δεκαετία. Η εφημερίδα αναφέρει ότι το κόμμα έχει υποχωρήσει 10 μονάδες πίσω από το Εργατικό, την μεγαλύτερη διαφορά από τον Δεκέμβριο του 2013. Ωστόσο οι Times αναφέρουν ότι οι σύμμαχοί του τον αποκαλούν μαχητή και «θαύμα της φύσης». Οι Times αναφέρουν ότι τα νομικά επιχειρήματα του Δούκα της Υόρκης «καταρρίφθηκαν» από τον δικαστή και προειδοποιεί ότι αντιμετωπίζει ένα τεράστιο νομικό αγώνα από «έναν από τους πιο επίφοβους δικηγόρους της Αμερικής» εάν προσφύγει στο δικαστήριο. Προτρέπει επίσης τον Δούκα να «κάνει το σωστό» για τη βασίλισσα και τονίζει ότι ο κύριος σκοπός τώρα πρέπει να είναι να αποτραπεί περαιτέρω ζημιά στη φήμη και το όνομα της μοναρχίας.

Η Daily Express γράφει ότι οι υπουργοί έχουν πλέον συσπειρωθεί γύρω από τον κ. Τζόνσον, ο οποίος σύμφωνα με την εφημερίδα κλήθηκε να οδηγήσει τη χώρα έξω από την πανδημία και «να τηρήσει τις προτεραιότητες του λαού» και τον προτρέπει να αποδείξει ότι μπορεί «να προσφέρει για τη Βρετανία». Παρόλα αυτά οι βουλευτές του υποβάλουν επιστολές μομφής στον πρόεδρο της Επιτροπής, Graham Brady, αφού ο Πρωθυπουργός παραδέχτηκε ότι παρευρέθηκε στο πάρτι. Ο κ. Τζόνσον είπε χθες ότι «μετανοεί» για τον τρόπο που χειρίστηκε την εκδήλωση της 20ης Μαΐου 2020. Η παραδοχή του οδήγησε τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Sir Keir Starmer να απαιτήσει την παραίτησή του, κάτι που υποστήριξε  και ο ηγέτης των Συντηρητικών της Σκωτίας, Douglas Ross και άλλοι 27 συντηρητικοί βουλευτές δημόσια.

«Οι κανόνες είναι μόνο για εσάς τα ανθρωπάκια», ειρωνεύεται η Daily Star, η οποία προσθέτει: «Ευτυχώς για αυτόν, οι κανόνες ισχύουν μόνο για αξιοπρεπείς ανθρώπους, οπότε δεν θα παραιτηθεί».

Πηγή: https://www.pressreader.com/catalog/newspapers/uk

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...