Βρετανικός Τύπος: «Το μήνυμα του Πρωθυπουργού “Επιστρέψτε στη δουλειά”» και «Οι διαδηλώσεις της ντροπής», στα πρωτοσέλιδα

Βρετανία PUB στο Λονδίνο, Αγγλία (Ηνωμένο Βασίλειο)
Φώτο Αρχείου / PUB στο Λονδίνο, Αγγλία (Ηνωμένο Βασίλειο) / Πηγή: UNSPLASH / Φωτογράφος: Frank Albrecht @shotaspo

Ο πρωθυπουργός Boris Johnson θα ζητήσει από το λαό να «επιστρέψει στη δουλειά» στην ομιλία του στη διάσκεψη του Συντηρητικού Κόμματος την Τετάρτη, σύμφωνα με το πρωτοσέλιδο της Daily Mail. Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε την προσπάθεια να επαναφέρει το προσωπικό που εργάζεται σε γραφείο στην εργασία του πέρυσι, η οποία ναυάγησε από την εμφάνιση του δεύτερου κύματος Covid. Επιστημονικοί σύμβουλοι τον πίεσαν να μην το επαναλάβει φέτος, επειδή η εργασία από το σπίτι είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους επιβράδυνσης της εξάπλωσης του ιού. Η εφημερίδα ωστόσο σημειώνειι ότι η κυβέρνηση είναι όλο και πιο σίγουρη ότι δεν θα υπάρξουν άλλα lockdowns και καλεί τους εργαζόμενους, να επιστρέψουν στην εργασία τους, ωστόσο άφησε στους εργοδότες να ενθαρρύνουν μια «σταδιακή επιστροφή στον εργασιακό χώρο». Πηγή αποκάλυψε στην εφημερίδα ότι ο κ. Johnson πιστεύει “πολύ έντονα στην αξία της αυτοπρόσωπης εργασίας”. «Είναι ζωτικής σημασίας για την εκπαίδευση και την ανάπτυξη των νέων. Πώς μπορείτε να μάθετε μια νέα δουλειά στο Zoom;» πρόσθεσε.

Οι Times γράφουν ότι η ομιλία του υπουργού Υγείας Sajid Javid την Τρίτη θα αποκαλύψει ένα νέο σχεδιασμό για τον έλεγχο των νοσοκομείων που έχουν κακές επιδόσεις και οι διευθυντές νοσοκομείων στην Αγγλία που αποτυγχάνουν να λύσουν τις αυξανόμενες εκκρεμότητες του NHS θα απολυθούν μετά το τέλος της πανδημίας, σύμφωνα με κυβερνητικά σχέδια. Η εφημερίδα επισημαίνει ότι ο κ. Javid θα παροτρύνει επιχειρηματίες και ξένους να βρουν δουλειά στα νοσοκομεία, με τον υπουργό Υγείας να πιστεύει ότι, η καλή ηγεσία είναι το κλειδί για τη βελτίωση της περίθαλψης. Η εφημερίδα αναφέρει ότι ο ίδιος ο κ. Javid δέχεται πίεση από την κυβέρνηση και το Υπουργείο Οικονομικών για αποτελέσματα μειώνοντας τους χρόνους αναμονής, μετά το σχέδιο 36 δις λιρών του περασμένου μήνα για την υγεία και την κοινωνική περίθαλψη. Οι Times αναφέρουν ότι μόλις 27 οδηγοί βυτιοφόρων καυσίμων από την Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν υποβάλει αίτηση για εργασία στη Βρετανία, πολύ λιγότερο από τις 300 βίζες που έχουν διατεθεί. Υπάρχει ανησυχία στο Whitehall που πιστεύει πως με την πολιτική απόφαση για τη χαλάρωση των κανόνων για έλεγχο των μεταναστών μετά το Brexit, τα μέτρα θα μπορούσαν να αποδειχθούν αναποτελεσματικά.

Μια φωτογραφία του καγκελαρίου Rishi Sunak από τη διάσκεψη δημοσιεύει η Daily Telegraph, καθώς το κύριο θέμα της εφημερίδας σημειώνει ότι μια πηγή κοντά σε μέλος του υπουργικού συμβουλίου κατηγορεί τις επιχειρήσεις πως είναι «εκστασιασμένες από τη φθηνή εργασία». Η εφημερίδα γράφει ότι η κυβέρνηση είναι έξαλλη που η βιομηχανία προσπάθησε να την κατηγορήσει για προβλήματα και ελλείψεις στην αλυσίδα εφοδιασμού. «Ακούτε την ομιλία του Rishi Sunak ενώ εγώ πηγαίνω και βγάζω βενζίνη από το αυτοκίνητό του», είναι η λεζάντα που συνοδεύει τη γελοιογραφία του Matt, καθώς η εφημερίδα καλύπτει τις δηλώσεις του καγκελάριου στο συνέδριο του Συντηρητικού Κόμματος για την κρίση της εφοδιαστικής αλυσίδας.

 «Ο Rishi αποφασίζει: δεν υπάρχει άλλο χρέος» είναι ο τίτλος της Daily Express. Ο Καγκελάριος παραδέχτηκε ότι η αύξηση των φόρων είναι «αντιδημοφιλής», αλλά πρόσθεσε: «Θέλω φορολογικές περικοπές, αλλά, τα οικονομικά μας πρέπει να τεθούν σε βιώσιμη βάση». Παρόλο που από τότε που ανέλαβε τα ηνία του Υπουργείου Οικονομικών εβδομάδες, πριν χτυπήσει η πανδημία, έχει ξοδέψει 400 δις £, για να ενισχύσει την οικονομία και να προστατεύσει θέσεις εργασίας, είπε στους εκπροσώπους του κόμματος στο Μάντσεστερ ότι η φορολογική ευθύνη σε συνδυασμό με το να το κάνει αυτό, ήταν στο επίκεντρο όλων των αποφάσεών του. «Το να δανειζόμαστε περισσότερα χρήματα και να στοιβάζουμε λογαριασμούς για να πληρώσουν οι επόμενες γενιές δεν είναι μόνο οικονομικά ανεύθυνο, είναι ανήθικο. Επειδή δεν είναι χρήματα του κράτους, είναι δικά σας».

Η Daily Mirror τον χαρακτηρίζει ως «άκαρδο καγκελάριο» καθώς τον κατακρίνει επειδή αρνήθηκε να υποστηρίξει την επέκταση της αύξησης των καθολικών πιστώσεων των 20 λιρών την εβδομάδα που εισήχθη στην αρχή της πανδημίας. Η εφημερίδα επισημαίνει το ιστορικό του, ότι έχει λάβει ιδιωτική μόρφωση, ότι είναι πρώην τραπεζίτης και  παντρεμένος με την κόρη ενός δισεκατομμυριούχου, επισημαίνοντας για την «αναλγησία» του να αρνηθεί την πληρωμή στις προβληματικές οικογένειες: «Έτσι είναι οι πλούσιοι».

“Οι Tories υπό πίεση για επιστροφή δωρεών” είναι ο τίτλος για τη συνεχιζόμενη αποκάλυψη των Pandora Papers από την Guardian, τη μεγαλύτερη διαρροή μέχρι τώρα των οικονομικών μυστικών των πλουσίων. Η εφημερίδα αναφέρει ότι ένας υποστηρικτής των Tories προέβη σε συμφωνία 220 εκατομμυρίων δολαρίων που αργότερα διαπιστώθηκε ότι ήταν αποτέλεσμα διαφθοράς, άλλος δωρητής έχει τεράστια offshore περιουσία και η σχέση ενός άλλου με τη φερόμενη διαφθορά “εγείρει ερωτήματα για τον υπουργό”.

Η πρώτη σελίδα της Metro επικεντρώνεται στα σχόλια του ιδρυτή του Extinction Rebellion, Roger Hallam, για διαμαρτυρίες των περιβαλλοντικών ακτιβιστών που έκλεισαν τους δρόμους στις  διαδηλώσεις του Insulate Britain. “Θα άφηνα τον ασθενή σου να πεθάνει” είναι η σύνοψη της εφημερίδας στην απάντησή του σε ερωτήσεις σχετικά με το αν θα υποστήριζε το κλείσιμο δρόμων ακόμη και αν ένα ασθενοφόρο μετέφερε βαριά άρρωστο ασθενή. Ο Roger Hallam είπε ότι οι διαδηλωτές θα πρέπει να συνεχίσουν τις διαμαρτυρίες τους, ακόμα κι αν αυτό σήμαινε ότι ασθενοφόρα δεν θα μπορούσαν να οδηγήσουν έναν ασθενή που πέθαινε στο νοσοκομείο.

“Το χαμηλότερο από τα χαμηλά” είναι ο χαρακτηρισμός των διαδηλωτών από την Daily Star, οι οποίοι φέρεται να σταμάτησαν ένα ασθενοφόρο κατά τη διάρκεια αποκλεισμού στο νότιο Λονδίνο τη Δευτέρα, καθώς και μια γυναίκα που οδηγούσε τη μητέρα της στο νοσοκομείο. Εν τω μεταξύ, η υπουργός Εσωτερικών, Priti Patel, θα ανακοινώσει σήμερα τα σχέδιά της να αντιμετωπίσει τους ακτιβιστές, σε μια προσπάθεια να σταματήσουν τις διαμαρτυρίες τους στους αυτοκινητόδρομους.

Η εφημερίδα i επιστρέφει στις συνέπειες της δολοφονίας της Sarah Everard από τον αστυνομικό Wayne Couzens, με τον υπουργό Αστυνομίας και Εγκλήματος, Kit Malthouse, να λέει στην εφημερίδα ότι ο έλεγχος της αστυνομίας δεν είναι σύγχρονος για τον 21ο αιώνα και πρέπει να αναθεωρηθεί, ενώ όπως τονίζει, η Scotland Yard άρχισε να ελέγχει τους λογαριασμούς των αστυνομικών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μόλις νωρίτερα φέτος. Ο Kit Malthouse είπε ότι ήταν μια «έκπληξη» όταν το έμαθε, αλλά τόνισε τη σιγουριά του ότι τα πρότυπα ελέγχου είναι όσο το δυνατόν υψηλότερα γινόταν.

Οι τιμές του αμερικανικού πετρελαίου στο υψηλότερο επίπεδο των επτά τελευταίων ετών είναι το κύριο θέμα των Financial Times, ενώ η βασική φωτογραφία της εφημερίδας περιγράφει την κρίση καυσίμων στο Ηνωμένο Βασίλειο, δείχνοντας έναν εκπαιδευτή να διδάσκει οδηγούς του στρατού, πώς να χειρίζονται βυτιοφόρα. Το σχέδιο του Whitehall για την έκδοση βίζας  σε ξένους οδηγούς φορτηγών για την ανακούφιση των προβλημάτων της εφοδιαστικής αλυσίδας έχει «κολλήσει», σύμφωνα με τους Financial Times. Δεδομένα από το site αναζήτησης εργασίας, Indeed, αποκάλυψε ότι το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για το προσωρινό πρόγραμμα προήλθε από οδηγούς εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, των οποίων τα προσόντα δεν αναγνωρίζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Τέλος, το πρωτοσέλιδο της Sun αναφέρει ότι η Arlene Phillips πρόκειται να συμμετάσχει στην κριτική επιτροπή του Dancing on Ice, μετά την απομάκρυνση του John Barrowman. Η εφημερίδα σημειώνει ότι είναι η πρώτη φορά που η χορογράφος επιστρέφει στην ζώνη υψηλής τηλεθέασης της τηλεόραση από τότε που «κόπηκε» από το Strictly Come Dancing το 2009.

Πηγή: https://www.pressreader.com/catalog/newspapers/uk

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...