Βρετανικός Τύπος: «Το σχέδιο για τους πρόσφυγες του Ηνωμένου Βασιλείου είναι μεγαλόκαρδο, αλλά είναι αρκετό;», στα πρωτοσέλιδα

Αγγλία
Πηγή: EUROKINISSI

Τα πρωτοσέλιδα της Τετάρτης εξακολουθούν να ασχολούνται με την αναταραχή στο Αφγανιστάν και αναφέρουν τα σχέδια της κυβέρνησης να εγκαταστήσει 20.000 ευάλωτους Αφγανούς στο Ηνωμένο Βασίλειο, σε βάθος πενταετίας.

Η Guardian αποκαλύπτει το νέο πρόγραμμα του Ηνωμένου Βασιλείου, για να εγκαταστήσει 20.000 Αφγανούς πρόσφυγες, με προτεραιότητα σε γυναίκες, παιδιά και θρησκευτικές μειονότητες, ωστόσο αναρωτιέται: “Αν ο Καναδάς μπορεί να δεχτεί 20.000 πρόσφυγες τώρα, εμείς γιατί θα δεχτούμε μόνο 20.000 σε πέντε χρόνια;” Η εφημερίδα επίσης, επικαλείται τον πρώην βουλευτή των Εργατικών και παιδί πρόσφυγα, Lord Dubs, ο οποίος είναι δυσαρεστημένος με το σχέδιο, λέγοντας: “αυτοί οι άνθρωποι κινδυνεύουν τώρα” και ότι οι περισσότεροι από τους 20.000 είναι πιθανό να έχουν φύγει σε γειτονικές χώρες πριν εγκατασταθούν στη Βρετανία τμηματικά, σε πέντε χρόνια.

Εστιάζοντας στο ίδιο θέμα, οι Times αναφερόμενοι στον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον τονίζουν ότι το σχέδιο επανεγκατάστασης είναι αναγνώριση του «χρέους ευγνωμοσύνης» που χρωστά η Βρετανία στο Αφγανιστάν. Η εφημερίδα γράφει ότι τα σχέδια αφορούν 5.000 πρόσφυγες που θα έρθουν στη Βρετανία τον πρώτο χρόνο, δίνοντας προτεραιότητα σε αυτούς που «κινδυνεύουν περισσότερο από παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» από τους Ταλιμπάν, ενώ διευκρινίζει ότι το πρόγραμμα δεν έχει ημερομηνία λήξης. Οι Times πιστεύουν ότι το σχέδιο θα προχωρήσει προς την κατεύθυνση εξάλειψης των αιτημάτων της αντιπολίτευσης για ένα πρόγραμμα ταχείας μετεγκατάστασης. Οι Times έχουν φωτογραφία του εκπρόσωπου των Ταλιμπάν, Zabihullah Mujahid, από τη συνέντευξη Τύπου της Τρίτης στην Καμπούλ, χαρακτηρίζοντάς τον ως τη μυστική φωνή της ομάδας, δείχνοντας το πρόσωπό του στην κάμερα για πρώτη φορά.

“Η μεγαλόκαρδη Βρετανία, θα πάρει 20.000 πρόσφυγες” γράφει η Daily Express, μαζί με τη φωτογραφία μιας Αφγανικής οικογένειας που διαφεύγει από το αεροδρόμιο της Καμπούλ. Η εφημερίδα αναφερόμενη στον μετριοπαθή τόνο της συνέντευξης του εκπροσώπου των Ταλιμπάν, σημειώνει ότι εάν το ψεύτικο χαμόγελο των Ταλιμπάν δίνει έστω και ένα μικρό κενό για τη διάσωση περισσότερων προσφύγων, θα ήταν ασυγχώρητο να το σπαταλήσουμε.

Ωστόσο, η Daily Mirror έχει διαφορετική άποψη, επισημαίνοντας ότι η υπόσχεση της Βρετανίας να δεχτεί 20.000 πρόσφυγες συνολικά, αλλά να έρθουν μόνο 5.000 φέτος, “δεν αρκεί”. Στην κύρια φωτογραφία, στο πρωτοσέλιδο της δείχνει ένα κορίτσι να κρατάει στην αγκαλιά της τον μικρό της αδελφό “καθώς η χώρα της πέφτει στην κόλαση”, συνοδευόμενη από τον τίτλο “σώστε τους”. Ο Συντηρητικός πρόεδρος της επιτροπής άμυνας, Tobias Ellwood, απορρίπτει το σχέδιο ως μια “εντελώς ανεπαρκή απάντηση”, λέγοντας στη Mirror ότι οι υπουργοί πρέπει να αντιληφθούν το μέγεθος της κρίσης.

Η Daily Telegraph αναφέρεται στην υπουργό Εσωτερικών Priti Patel, η οποία καλεί άλλες ευρωπαϊκές χώρες να προσφέρουν καταφύγιο στους Αφγανούς που εγκατέλειψαν τους Ταλιμπάν. Η εφημερίδα υποδεικνύει ότι αυξάνονται οι φόβοι πως ο αριθμός των Αφγανών προσφύγων που επιδιώκουν να διαφύγουν θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια νέα μεταναστευτική κρίση σε ολόκληρη την ήπειρο. Σε ένα άρθρο για την εφημερίδα, η κ. Patel σημειώνει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θέλει να δώσει το παράδειγμα με το νέο του σχέδιο επανεγκατάστασης, αλλά “δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό μόνοι”. Η εφημερίδα επισημαίνει τα σχόλια του Γάλλου ηγέτη Εμανουέλ Μακρόν και την άρνηση της Ελλάδας να αποτελέσει το σημείο εισόδου για τους Αφγανούς που διαφεύγουν. Η εφημερίδα αναφέρει ότι το πρωτοσέλιδο της Figaro, στη Γαλλία, λέει ότι η Ευρώπη θέλει να αποφύγει ένα νέο κύμα μετανάστευσης και η γερμανική εφημερίδα Die Welt λαμβάνει προειδοποιήσεις από ανώτερους πολιτικούς του CDU ότι η μεταναστευτική κρίση του 2015 δεν πρέπει να επαναληφθεί.

«Το πραγματικό θάρρος» είναι ο τίτλος της Metro, που γράφει ότι οι Αφγανές γυναίκες έδειξαν στον κόσμο την πραγματική έννοια του θάρρους, υπερασπιζόμενες τα δικαιώματά τους σε μια διαδήλωση μπροστά από ένοπλους μαχητές των Ταλιμπάν. “Καθώς ο στρατός παραδόθηκε και ο πρόεδρος το έσκασε από την χώρα, αυτές που σήκωσαν ανάστημα στους Ταλιμπάν, είναι οι γυναίκες”, που κρατούσαν πανό με μηνύματα που έγραφαν: “Θέλουμε τα δικαιώματά μας. Καμία δύναμη δεν μπορεί να αγνοήσει και να καταπνίξει τις γυναίκες”.

Η Daily Mail αναφέρει ότι «τρομοκρατημένοι» Αφγανοί διερμηνείς κρύβονταν κοντά στο αεροδρόμιο της Καμπούλ καθώς περίμεναν να πάρουν πτήσεις προς το Ηνωμένο Βασίλειο. Η εφημερίδα αποκαλύπτει ότι έλαβε «αγωνιώδη μηνύματα» από εκείνους που είχαν παγιδευτεί και δήλωσαν ότι ένοπλοι Ταλιμπάν μαχητές ήθελαν να τους σκοτώσουν πριν μπορέσουν να επιβιβαστούν στις «πτήσεις ελέους» της RAF.

«Εμπιστευθείτε μας, λένε οι Ταλιμπάν» είναι ο τίτλος της εφημερίδας i, η οποία ισχυρίζεται ότι οι Αφγανοί κάτοικοι κρύβονται καθώς η πολιτοφυλακή «επιτίθεται σε σπίτια και συλλαμβάνει ακτιβιστές». Επικαλείται εκπρόσωπο των Ταλιμπάν που είπε ότι η βία ήταν «τεχνικό» πρόβλημα και επέμενε ότι “οι Ταλιμπάν δεν θα φιλοξενήσουν τρομοκράτες αυτή τη φορά.”

Οι Financial Times ισχυρίζονται ότι οι Ταλιμπάν προσπαθούν να περάσουν έναν «μετριοπαθή τόνο» καθώς δεσμεύτηκαν να προστατεύσουν τα δικαιώματα των γυναικών εντός των ορίων του ισλαμικού νόμου στην πρώτη συνέντευξη Τύπου της ομάδας από τότε που κατέλαβε την Καμπούλ. Ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, Zabihullah Mujahid  προσέφερε αμνηστία στους αντιπάλους των Ταλιμπάν, σύμφωνα με τους Financial Times, καθώς είπε ότι οι μαχητές δεν θα επιδιώξουν εκδίκηση. Ωστόσο, η εφημερίδα γράφει από κυβερνητικούς υπαλλήλους στην πρωτεύουσα ότι αυτοί ή οι οικογένειές τους ήδη παρενοχλούνται.

Πηγή: https://www.pressreader.com/catalog

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...