Βρετανικός Τύπος: «Το στοίχημα της κοινωνικής πρόνοιας του πρωθυπουργού» και «Ο υψηλότερος φόρος από τον πόλεμο», στα πρωτοσέλιδα

Λονδίνο

Η ανακοίνωση της αύξησης της φορολογίας για τη χρηματοδότηση της υγείας και της κοινωνικής φροντίδας απασχολεί όλα τα δημοσιεύματα.

Η Guardian επισημαίνει ότι ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον διακυβεύει τη φήμη του στο σχέδιο των 12 δις λιρών, αλλά θα αποδώσει; Οι βουλευτές πρόκειται να ψηφίσουν σήμερα μια ιστορική εισφορά υγειονομικής περίθαλψης ύψους 12 δισεκατομμυρίων λιρών, αυξάνοντας τη φορολογική επιβάρυνση σε επίπεδο ρεκόρ σε καιρό ειρήνης, καθώς ο Μπόρις Τζόνσον προσπαθεί να αντιμετωπίσει την κρίση στην κοινωνική περίθαλψη, ενώ προσθέτει ότι η Downing Street «ποντάρει» στο ότι η παρουσίαση του σχεδίου ως απάντηση στην πανδημία θα πείσει τους ψηφοφόρους ότι είναι απαραίτητο.

Η Sun πηγαίνει ακόμη παραπέρα με τη μεταφορική έννοια του τζόγου, με μια φωτογραφία του Μπόρις Τζόνσον να ρίχνει ζάρια, ενώ χρησιμοποιεί τον τίτλο “Το μεγαλύτερο στοίχημα του BoJo”. Η εφημερίδα γράφει ότι «οι εργαζόμενοι που αγωνίζονται, θα πληρώσουν για να διατηρήσουν τα σπίτια και τις κληρονομιές της μεσαίας τάξης», ενώ παρατηρεί ότι η αντιδράσεις στο εσωτερικό του κόμματος φαίνεται να έχουν καταρρεύσει χάρη στην εικασία ότι ο πρωθυπουργός μπορεί να πραγματοποιήσει ανασχηματισμό άμεσα.

Η Daily Mail καλεί τον πρωθυπουργό να σιγουρευτεί ότι το σχέδιο για τη φροντίδα “αξίζει το κόστος”. Τονίζει πως τα καλά νέα είναι ότι μετά από «χρόνια παραμέλησης» υπάρχει ένα σχέδιο για την κρίση της κοινωνικής φροντίδας, αλλά τα άσχημα νέα είναι ότι «η φορολογική επιβάρυνση θα είναι η μεγαλύτερη στην ιστορία». Ο Τζόνσον επέμεινε ότι η πανδημία και η κρίση κοινωνικής φροντίδας σήμαινε ότι έπρεπε να αθετήσει τις προεκλογικές του υποσχέσεις για τη φορολογία, ενώ τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν θα αντιμετωπίσουν τελικά την κρίση κοινωνικής φροντίδας. Σε άρθρο για τη Mail, ο Πρωθυπουργός είπε ότι η καμπάνια-ορόσημο της εφημερίδας για την εξασφάλιση της αξιοπρέπειας για τους ηλικιωμένους έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο να τον πείσει να «αντιληφθεί την αναγκαιότητα» της μεταρρύθμισης της κοινωνικής φροντίδας. «Στην πραγματικότητα, η εκστρατεία της Mail, οδήγησε αυτό το ζήτημα στην κορυφή της ατζέντας μου», είπε. «Το έθνος σας χρωστάει ευγνωμοσύνη που συνεχίζετε να αγωνίζεστε για αυτό».

“Οι υψηλότεροι φόροι από τον πόλεμο” είναι ο τίτλος της Daily telegraph. Η εφημερίδα γράφει ότι ο πρωθυπουργός έχει εγκαταλείψει δύο από τις δεσμεύσεις του προεκλογικού του μανιφέστου καθώς αύξησε 1,25% την εθνική ασφάλιση για εργαζόμενους και εργοδότες και διέκοψε το τριπλή εγγύηση των συντάξεων για να χρηματοδοτήσει το NHS και τη φροντίδα. Επίσης αυξάνεται η φορολογία των μερισμάτων, οι συνταξιούχοι που εργάζονται θα πληρώσουν Εθνική Ασφάλιση για πρώτη φορά από το 2023, ενώ ο μέγιστος λογαριασμός για την προσωπική περίθαλψη σε οίκους ευγηρίας θα περιοριστεί στις 86.000 λίρες. Η ανάλυση της συντάκτριας της εφημερίδας, Camilla Tominey, λέει ότι «είδαμε τον πρωθυπουργό να κρούει τον κώδωνα του θανάτου για τον συντηρητισμό» και προσθέτει «Ίσως το πιο επαίσχυντο κομμάτι ήταν ότι ο Μπόρις Τζόνσον φαινόταν να μην ντρέπεται καθόλου. Καμία συντηρητική κυβέρνηση στην ιστορία δεν έχει ποτέ ανταμειφθεί για “τέτοιους φόρους και δαπάνες”, προειδοποίησε καταλήγωντας.»

Η Daily Mirror τονίζει ότι οι εργαζόμενοι που αγωνίζονται, θα πληγούν περισσότερο από το σχέδιο χρηματοδότησης, ενώ αναφέρει ότι οι επικριτές λένε ότι είναι “πολύ μικρότερη από αυτό που χρειάζεται” για το διαλυμένο σύστημα, καθώς όπως τονίζουν η φορολογική του επιδρομή ύψους 36 δισεκατομμυρίων λιρών δεν ήταν αρκετή για να πληρώσει για την ανάκαμψη του NHS ή τη μεταρρύθμιση της κοινωνικής φροντίδας που είχε υποσχεθεί εδώ και καιρό. Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε μια νέα «εισφορά για την υγεία και την κοινωνική περίθαλψη» στους εργαζόμενους, οι οποίοι θα πληρώσουν περίπου 10% περισσότερο σε εισφορές Εθνικής Ασφάλισης, ενώ οι επικριτές του δήλωσαν εξοργισμένοι, αφού μόλις 5,4 δισεκατομμύρια £ θα διατεθούν στον προβληματικό τομέα.

Η εφημερίδα i περιγράφει το σχέδιο ως “μια νέα εποχή αυξήσεων φόρων” ενώ το κόστος κοινωνικής φροντίδας θα περιοριστεί στις 86.000 λίρες, αλλά όχι μέχρι τον Οκτώβριο 2023. Οποιοσδήποτε με περιουσιακά στοιχεία κάτω των 20.000 λιρών θα έχει πλήρη κάλυψη στο κόστος φροντίδας του από το κράτος, ενώ εκείνοι με λιγότερο από 100.000 λίρες θα επιδοτηθούν. Ο ηγέτης των Εργατικών, Keir Starmer, ο οποίος αποκάλυψε ότι η αδελφή του ήταν εργαζόμενη στην περίθαλψη, περιέγραψε τις προτάσεις ως «γάζες κολλημένες σε ανοιχτές πληγές» στο σύστημα. Οι επικριτές προειδοποίησαν ότι η αύξηση φόρου, η οποία θα επηρεάσει όλους τους Βρετανούς που κερδίζουν πάνω από 9.568 λίρες ετησίως, θα πλήξει δυσανάλογα τους νέους και τους χαμηλόμισθους.

Οι Times αναφέρουν ότι οι βουλευτές θα κληθούν να εγκρίνουν τη μεγαλύτερη αύξηση φόρου φυσικών προσώπων εδώ και δύο δεκαετίες και αναφέρει ότι η κίνηση θα οδηγήσει τις δημόσιες δαπάνες στο υψηλότερο σημείο σε καιρό ειρήνης. Τονίζει δε, ότι αργά τη Δευτέρα, οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι προστέθηκαν σε εκείνους που θα πληρώσουν τη νέα εισφορά για να διευκολύνει τις ανησυχίες των βουλευτών των Tories.

Η Daily Star υιοθετεί μια χιουμοριστική γραμμή καθώς μεταφέρει μια εικόνα δύο συνταξιούχων που φορούν μάσκα και κάθονται σε μια στάση λεωφορείου λέγοντας: “Δεν παραβιάζεις καμία υπόσχεση του μανιφέστου σου για πολύ καιρό και ξαφνικά, παραβιάζεις δύο ταυτόχρονα”.

Οι Financial Times αναφέρουν ότι η ανταρσία των Tories για το θέμα έχει «ξεθωριάσει» και ότι ο Μπόρις Τζόνσον αψήφησε τους αντάρτες και ανακοίνωσε την αύξηση φόρου ύψους 12 δισ. λιρών. Παραθέτει τις δηλώσεις, του πρωθυπουργού ο οποίος είπε: “είμαστε το κόμμα του NHS” και ενός επαναστάτη βουλευτή που είπε ότι αναμένει «μόνο μια χούφτα» Συντηρητικών βουλευτών να αψηφήσουν τον πρωθυπουργό.

Η Metro λέει ο Μπόρις παραδέχτηκε ότι έσπασε την προεκλογική του δέσμευση να μην αυξήσει τους φόρους και να ξοδέψει 36 δισεκατομμύρια £ για για να μπορέσει να καλύψει το ρεκόρ από λίστες αναμονής του NHS, λόγω Covid και να καινοτομήσει στην κοινωνική φροντίδα. Η Εθνική Ασφάλιση θα ανέβει 1,25 ποσοστιαίες μονάδες για να συγκεντρώσει 5,4 δισεκατομμύρια £ για τη χρηματοδότηση της φροντίδας ηλικιωμένων και ασθενών. Ο πρωθυπουργός ακυρώνει επίσης το τριπλό κλείδωμα των συντάξεων για ένα χρόνο, λέγοντας: «Καμία συντηρητική κυβέρνηση δεν θέλει ποτέ να αυξήσει τους φόρους και θα είμαι ειλικρινής, είναι κάτι που δεν κάνω με ελαφρά τη καρδία. Αλλά μια παγκόσμια πανδημία δεν ήταν στο μανιφέστο κανενός. Αυτή είναι η σωστή, λογική και δίκαιη προσέγγιση». Ο Rishi Sunak θα παρουσιάσει προϋπολογισμό την Τετάρτη 27 Οκτωβρίου, όπου υπόσχεται να «επενδύσει σε δημόσιες υπηρεσίες και να οδηγήσει την ανάπτυξη διατηρώντας τα δημόσια οικονομικά σε βιώσιμο επίπεδο».

Η Daily Express με τίτλο “Η υπόσχεση που θέλετε να ακούσετε”, δημοσιεύει δηλώσεις του υπουργού Υγείας Sajid Javid που έχει δεσμευτεί να μην σπαταλήσει ούτε μια δεκάρα των φορολογουμένων που συγκεντρώθηκαν για να αντιμετωπίσουν την κρίση του NHS και της κοινωνικής φροντίδας. Ο υπουργός, επέμεινε ότι η φορολογική επιδρομή των 36 δισεκατομμυρίων λιρών θα αντιμετωπίσει τις λίστες αναμονής των νοσοκομείων που έχουν εκτοξευθεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας του Covid, ενώ δήλωσε ότι η κίνηση θα τερματίσει επιτέλους την κρίση στην κοινωνική περίθαλψη και δεσμεύτηκε ότι τα χρήματα δεν θα διατεθούν στη γραφειοκρατία. Οι Βρετανοί θα μπορούν να «ζήσουν τη ζωή τους γνωρίζοντας ότι θα τους φροντίσουν με την αξιοπρέπεια και το σεβασμό που τους αξίζει.»

Πηγή: https://www.pressreader.com/catalog

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...