Βρετανικός Τύπος: «Τρόμος στον σιδηροδρομικό σταθμό του Kramatorsk», στα πρωτοσέλιδα

Λονδίνο- Βρετανία- Καρτοτηλέφωνο

Η εφημερίδα i weekend γράφει ότι ο καγκελάριος Sunak «παλεύει για την πολιτική του επιβίωση». Η Akshata Murty, η οποία κατέχει 700 εκατομμύρια λίρες σε μετοχές του ινδικού κολοσσού πληροφορικής Infosys, ανακοίνωσε χθες το βράδυ ότι θα αρχίσει να πληρώνει φόρους στο Ηνωμένο Βασίλειο για όλο το παγκόσμιο εισόδημά της συμπεριλαμβανομένων των μερισμάτων και των κεφαλαιουχικών κερδών, οπουδήποτε στον κόσμο προκύψει αυτό το εισόδημα, μετά τις αντιδράσεις. Αυτό σημαίνει ότι είναι πιθανό να πληρώσει εκατομμύρια λίρες στο Δημόσιο τα επόμενα χρόνια. Η Akshata Murty δημοσίευσε δήλωση λέγοντας ότι ενώ η συμφωνία ήταν νόμιμη, κατανοούσε τη «βρετανική αίσθηση δικαιοσύνης» και δεν ήθελε οι οικονομικές της ρυθμίσεις να είναι «αντιπερισπασμός» για τον σύζυγό της. Η απόφαση ελήφθη σε λιγότερο από μία ημέρα αφότου ο Καγκελάριος προσέφερε σθεναρή υπεράσπιση της θέσης της συζύγου του και ισχυρίστηκε ότι υπήρχε μια πολιτική εκστρατεία «συκοφαντίας» εναντίον της οικογένειάς του. Παρά την απόφασή της να πληρώσει φόρο στο Ηνωμένο Βασίλειο για όλο το εισόδημά της, ως Ινδή, η κα Murty θα διατηρήσει το καθεστώς της μη κατοικίας της επ’ αόριστον γεγονός που σημαίνει ότι θα μπορούσε να αποφύγει τον φόρο κεφαλαιουχικών κερδών στο Ηνωμένο Βασίλειο και τον φόρο κληρονομιάς. Ο Richard Murphy, καθηγητής λογιστικών υπηρεσιών στο Πανεπιστήμιο του Sheffield είπε: «Αυτό είναι ένα τεράστιο φορολογικό πλεονέκτημα: ο πιθανός λογαριασμός του φόρου κληρονομιάς της πιστεύεται ότι ανέρχεται σε 280 εκατομμύρια λίρες στις μετοχές της στην Infosys, οι οποίες εκτιμάται ότι ανέρχονται σε 700 εκατομμύρια £». Η εφημερίδα αναφέρει ότι η πίεση αυξάνεται στον κ. Sunak, με ορισμένους συντηρητικούς βουλευτές να είναι θυμωμένοι που δεν συνειδητοποίησε ότι το θέμα θα μπορούσε να γίνει πολιτικό πρόβλημα για τον ίδιο και το κόμμα τους.

Η Daily Mail αναφέρει ότι η σύζυγος του κυρίου Sunak αποφάσισε τη «δραματική» φορολογική στροφή, «σε μια προσπάθεια να σώσει την πολιτική του καριέρα», ενώ εξακολουθούν να υπάρχουν «πιεστικά και εύλογα ερωτήματα» για να απαντηθούν σχετικά με το πόσο φόρο έχει αποφύγει. Η κ. Murty είναι κόρη του Ινδού δισεκατομμυριούχου Narayana Murty, του οποίου της εταιρείας πληροφορικής Infosys κατέχει μετοχές. Πέρυσι, είχε το δικαίωμα να λάβει μέρισμα 11,6 εκατομμυρίων λιρών, σύμφωνα με τα αρχεία της εταιρείας. Στο πλαίσιο της συμφωνίας της για μη χρήση μόνιμης κατοικίας, πλήρωνε φόρο στο Ηνωμένο Βασίλειο μόνο εάν κάποιο από τα χρήματα μεταφερόταν στη Βρετανία. Ωστόσο, στη δήλωσή της, η κ. Murty είπε ότι θα πληρώσει φόρο στο Ηνωμένο Βασίλειο για το οικονομικό έτος 2021-22, το οποίο μόλις ολοκληρώθηκε. Αυτό σημαίνει ότι, εκτός από το ότι έχει ήδη πληρώσει τον ινδικό φορολογικό συντελεστή 1,2 εκατομμυρίων λιρών, τώρα πιστεύεται ότι πρόκειται να πληρώσει 3,4 εκατομμύρια £ σε φόρο στο Ηνωμένο Βασίλειο, με την εφημερίδα να σχολιάζει ότι η απόφαση της κυρίας Murty είναι πιθανό να της κοστίσει εκατομμύρια λίρες ετησίως σε επιπλέον φόρο. Προσθέτει επίσης ότι ο καγκελάριος αντιμετωπίζει ερωτήματα σχετικά με τις δικές του οικονομικές υποθέσεις, αφού παραδέχτηκε ότι πλήρωνε φόρους στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς επιβεβαιώθηκε ότι είχε πράσινη κάρτα των ΗΠΑ ενώ ήταν Καγκελάριος Ο κ. Sunak διατήρησε την κάρτα, η οποία συνήθως είναι για μόνιμους κατοίκους των ΗΠΑ, για αρκετά χρόνια και την άφησε μόλις τον περασμένο Οκτώβριο, περισσότερο από ένα χρόνο αφότου έγινε Καγκελάριος τον Φεβρουάριο του 2020. Δεν είναι σαφές γιατί ο κ. Σουνάκ επέλεξε να διατηρήσει την πράσινη κάρτα αφού επέστρεψε στο Ηνωμένο Βασίλειο από την Καλιφόρνια με την οικογένειά του, προτού επιλεγεί ως υποψήφιος βουλευτής το 2014, ενώ πληροφορίες λένε ότι πιθανώς το έκανε διότι θα τον διευκόλυνε να μετεγκατασταθεί στις ΗΠΑ αργότερα.

Με παρόμοιο τόνο, οι Times πλαισιώνουν τις τελευταίες ενέργειες της κυρίας Murty ως μια προσπάθεια «να σώσει» την πολιτική καριέρα του συζύγου της, η οποία έρχεται λίγο περισσότερο από 48 ώρες μετά τη διαρροή λεπτομερειών για το φορολογικό της καθεστώς, σημειώνει η εφημερίδα. Η κ. Murty παραδέχτηκε ότι η κατάσταση δεν ήταν «συμβατή» με τον ρόλο του συζύγου της ως καγκελαρίου. Αναφέρει ότι θα διατηρήσει την ιδιότητά της ως μη κατοίκου και θα συνεχίσει να επωφελείται από την πολιτική της Ινδίας να μην φορολογεί την κληρονομιά. Η δήλωση αυτή είναι μία από τις λίγες φορές που η κ. Murty μίλησε δημόσια για τη σχέση της με τον κύριο Sunak.  «Μέχρι τώρα, προσπάθησα να κρατήσω την επαγγελματική μου ζωή και την πολιτική καριέρα του συζύγου μου εντελώς ξεχωριστά. Από τότε που ο Rishi μπήκε στο Κοινοβούλιο, δεν έχει εμπλακεί στις επαγγελματικές μου υποθέσεις και άφησα την πολιτική αποκλειστικά σε αυτόν. Όταν τον συνάντησα ήμασταν 24 χρονών φοιτητές σε σχολή επιχειρήσεων, ζούσαμε σε άλλη χώρα και δεν είχαμε ιδέα πού θα μας πήγαινε η ζωή». Ο αρθρογράφος των Times, Matthew Parris, λέει ότι ο κύριος Sunak έχει πέσει θύμα του φθόνου για τον πλούτο, αλλά του προτείνει να επωφεληθεί χρησιμοποιώντας τη θέση του για να καταργήσει εντελώς το καθεστώς της μόνιμης και της φορολογικής κατοικίας.

Η ανακοίνωση της κυρίας Murty ήρθε λιγότερο από μία ημέρα αφότου ο καγκελάριος πρόσφερε αυτό που η Daily Telegraph αποκαλεί «σταθερή» υπεράσπιση της θέσης της συζύγου του, υποστηρίζοντας ότι υπήρχε μια πολιτική «συκοφαντία» κατά της οικογένειάς του. Στη δήλωσή της είπε: «Τις τελευταίες ημέρες, οι άνθρωποι έκαναν ερωτήσεις σχετικά με τις φορολογικές μου ρυθμίσεις: για να είμαι σαφής, έχω πληρώσει φόρο σε αυτή τη χώρα για το εισόδημά μου στο Ηνωμένο Βασίλειο και διεθνή φόρο για το διεθνές εισόδημά μου. «Αυτή η συμφωνία είναι απολύτως νόμιμη και πόσα άτομα που δεν κατοικούν φορολογούνται στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αλλά έχει καταστεί σαφές ότι πολλοί δεν πιστεύουν ότι είναι συμβατό με τον ρόλο μου ως συζύγου του Καγκελάριου. Κατανοώ και εκτιμώ τη βρετανική αίσθηση δικαιοσύνης και δεν επιθυμώ το φορολογικό μου καθεστώς να αποσπά την προσοχή του συζύγου μου ή να επηρεάζει την οικογένειά μου. Για αυτόν τον λόγο, δεν θα διεκδικώ πλέον τη βάση εμβασμάτων για φόρο. Αυτό σημαίνει ότι τώρα θα πληρώνω φόρο στο Ηνωμένο Βασίλειο για όλο μου το παγκόσμιο εισόδημα, συμπεριλαμβανομένων των μερισμάτων και των κεφαλαιουχικών κερδών, οπουδήποτε στον κόσμο προκύψει αυτό το εισόδημα». Ξεχωριστά, η εφημερίδα φέρει μια μεγάλη φωτογραφία των ηθοποιών Will Smith και Jada Pinkett-Smith, καθώς ανακοινώθηκε την Παρασκευή ότι ο Smith τιμωρήθηκε με 10ετή αποκλεισμό από τα Όσκαρ, αφού χαστούκισε τον κωμικό Chris Rock στην τελετή του περασμένου μήνα.

Στο πρωτοσέλιδο της Guardian δεσπόζει μια εικόνα από τον απόηχο μιας ρωσικής επίθεσης σε σταθμό στο Kramatorsk, στην ανατολική Ουκρανία. «Τρόμος στον σιδηροδρομικό σταθμό» είναι ο τίτλος της εφημερίδας. Το Κρεμλίνο έχει κατηγορηθεί για τη διεξαγωγή ακόμη ενός «τερατώδους» εγκλήματος πολέμου μετά από βαλλιστικό πύραυλο που έπληξε τον γεμάτο σιδηροδρομικό σταθμό την Παρασκευή, αναφέρει η εφημερίδα. Τοπικοί αξιωματούχοι ανέβασαν τον αριθμό των νεκρών σε 50, μεταξύ των οποίων και παιδιά, ενώ δεκάδες ακόμη τραυματίστηκαν. Ουκρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι χιλιάδες περίμεναν να επιβιβαστούν στα τρένα εκκένωσης το πρωί της Παρασκευής.

Ο τίτλος της Sun είναι: “Το κακό δεν έχει όρια”. Γυναικεία και παιδικά σώματα κείτονταν ανάμεσα σε παιχνίδια και τσάντες στο σημείο, αναφέρει η εφημερίδα. Ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky είπε ότι το κακό του Ρώσου ομολόγου του «δεν έχει όρια» μετά το πλήγμα των άμαχων πολιτών, προσθέτει η εφημερίδα. Η Sun προσφέρει στους αναγνώστες μια γεύση από τον γάμο του Brooklyn Beckham και της ηθοποιού αρραβωνιαστικιάς του, Nicola Peltz. Η εφημερίδα αναφέρει ότι 300 καλεσμένοι έχουν προσκληθεί στην εκδήλωση των 3 εκατομμυρίων λιρών, τα οποία πληρώθηκαν κυρίως από τον δισεκατομμυριούχο πατέρα της νύφης, ο οποίος τη φιλοξενεί στο κτήμα του στη Φλόριντα. Περίπου 50.000 £ έχουν δαπανηθεί για ορχιδέες που χρησιμοποιήθηκαν στη διακόσμηση τραπεζιών, ενώ οι επισκέπτες θα κεραστούν με απεριόριστα μπουκάλια σαμπάνιας Bollinger, αξίας 200 λιρών.

Η επίθεση στο Kramatorsk έρχεται καθώς η Ουκρανία προετοιμάζεται ότι το Κρεμλίνο θα εντείνει τις επιθέσεις σε περιοχές που δεν ελέγχει στην περιοχή του Donbas, προσθέτουν οι Financial Times Weekend. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ χαρακτήρισε την επίθεση ως «τρομακτική», προσθέτοντας ότι απαιτούνται περισσότερες κυρώσεις κατά της Μόσχας, αναφέρει η εφημερίδα. Οι Financial Times αναφέρουν επίσης ότι απαιτείται μια υγιής συζήτηση σχετικά με τη φορολογική πολιτική του Ηνωμένου Βασιλείου, ιδιαίτερα  καθώς έχει προσφέρει «πολύ ζεστό σπίτι στους υπερπλούσιους», συμπεριλαμβανομένων των Ρώσων ολιγαρχών.

Εν τω μεταξύ, η Daily Mirror αναφέρει ότι η βασίλισσα θα χάσει τη λειτουργία της Μεγάλης Πέμπτης καθώς παλεύει με την κινητικότητά της, σε ένα «νέο πλήγμα για την υγεία της», ενώ ο γιος της, ο πρίγκιπας της Ουαλίας, θα την αντικαταστήσει, σύμφωνα με τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ. Είναι η πρώτη φορά που η βασίλισσα θα χάσει την λειτουργία εδώ και 50 χρόνια, σημειώνει η εφημερίδα. Η εφημερίδα αναφέρει επίσης ότι η σύζυγος του πρίγκιπα Χάρι, Μέγκαν, θα τον συνοδεύσει στους Αγώνες Invictus στην Ολλανδία την επόμενη εβδομάδα. Το Netflix θα βιντεοσκοπήσει το ζευγάρι για ένα ντοκιμαντέρ καθώς θα ξεκινήσουν το πρώτο τους ταξίδι εκτός ΗΠΑ από τότε που εγκατέλειψαν τους βασιλικούς ρόλους τους.

Η Daily Express επικαλείται πηγή του Παλατιού που λέει ότι η μονάρχης είναι αποφασισμένη να εμφανίζεται σε όσο το δυνατόν περισσότερους εορτασμούς για το Πλατινένιο Ιωβηλαίο, επειδή φοβάται να απογοητεύσει τη χώρα. Αν και η 95χρονη αποσύρεται από την παρουσία της στην Maundy Day, «καθιστά αποστολή της» να παρευρεθεί σε πολλές εκδηλώσεις που σηματοδοτούν τα 70 χρόνια βασιλείας της, σύμφωνα με την εφημερίδα. Κάθε περίσταση θα αξιολογηθεί την ανάλογη ημέρα, για να διασφαλιστεί ότι η Βασίλισσα αισθάνεται ικανή να λάβει μέρος, καθώς αντιμετωπίζει ορισμένα κινητικά προβλήματα. Η υπόσχεσή της στο έθνος ήρθε αφότου παραιτήθηκε από την παρουσία Royal Maundy της επόμενης Πέμπτης στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου στο κάστρο Windsor, κοντά σε διαμερίσματα που είναι τώρα η κύρια κατοικία της.

Η Daily Star δημοσιεύει μια φωτογραφία του καπετάνιου Jack Sparrow και γράφει ότι ένα τροποποιημένο Boeing 747-400 πρόκειται να απογειωθεί από το αεροδρόμιο Cornwall Newquay με έναν πύραυλο Virgin Orbit σε μια προσπάθεια εντοπισμού πειρατών. Η συσκευή υψηλής τεχνολογίας θα βρίσκεται στην πρώτη διαστημική εκτόξευση από ευρωπαϊκό έδαφος αυτό το καλοκαίρι και θα παρακολουθεί πλοία για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, του λαθρεμπορίου και της πειρατείας. Οι πειρατές μπορούν να εντοπιστούν παγκοσμίως και να προειδοποιηθούν οι στόχοι, λαμβάνοντας σήματα που εκπέμπουν τα πλοία. Οι τρομοκράτες μπορούν να παρακολουθούν πλοία που προσπαθούν να παραμείνουν κρυμμένα κλείνοντας τους πομπούς τους, μια τακτική που χρησιμοποιείται από πετρελαιοφόρα που προσπαθούν να σπάσουν εμπάργκο, αλιευτικά σκάφη σε απαγορευμένα ύδατα, λαθρέμπορους ναρκωτικών, διακινητές ανθρώπων, ακόμη και πολεμικά πλοία. Ο επικεφαλής της Virgin Orbit, Dan Hart, δήλωσε: «Η παρακολούθηση της ναυτιλίας από το διάστημα είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της ασφάλειας των θαλασσών».

Πηγή: https://www.pressreader.com/catalog/newspapers/uk

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...