Βρετανικός Τύπος: «Βασίλισσα των ραγισμένων καρδιών» και « Η Ρωσία παραιτείται από το Κίεβο», στα πρωτοσέλιδα

Τα περισσότερα από τα πρωτοσέλιδα παρουσιάζουν φωτογραφίες της βασίλισσας, με τα μάτια της γεμάτα δάκρυα, στην επιμνημόσυνη τελετή για τον Δούκα του Εδιμβούργου, να συνοδεύεται στο κάθισμά της στην πρώτη σειρά στο Αβαείο του Γουέστμινστερ από τον Δούκα της Υόρκης.

Η Sun έχει τίτλο «Βασίλισσα των ραγισμένων καρδιών» και υπογραμμίζει την απόφαση να επιτραπεί στον Πρίγκιπα Άντριου να συνοδεύσει τη Βασίλισσα, λέγοντας ότι έκανε «δημόσια εκδήλωση υποστήριξης» στον δεύτερο γιο της μετά τη διευθέτηση της αστικής του υπόθεσης για καταγγελίες σεξουαλικής κακοποίησης, ενώ ο πρίγκιπας Άντριου πάντα αρνιόταν τους ισχυρισμούς εναντίον του.

Η Daily Mirror περιέγραψε την εξέχουσα θέση του Δούκα της Υόρκης στη λειτουργία ως «λεκέ» στο «τελικό αντίο» της βασίλισσας στον «αγαπημένο» της πρίγκιπα Φίλιππο με τον καυστικό τίτλο: «Ο πόνος και ο λεκές». Η εφημερίδα προσθέτει ότι «ένα έκπληκτο έθνος θα μπορούσε να μιλήσει μόνο για ένα πράγμα – ποιος στο καλό αποφάσισε ότι ο πρίγκιπας Άντριου να έπρεπε να είναι ο συνοδός της σε αυτές τις δημόσιες περιπτώσεις;».  

Η Daily Express  αναφέρεται στις «βασιλικές συνέπειες», λέγοντας ότι η «χειρονομία» της βασίλισσας να συγχωρήσει τον πρίγκιπα Άντριου, είχε «πυροδοτήσει εντάσεις» μέσα στη βασιλική οικογένεια, καθώς όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα, ο πρίγκιπας Κάρολος και ο πρίγκιπας Ουίλιαμ «είπε ότι ένιωθαν άβολα» με την απόφαση. Η Express αναφέρει την «απογοήτευση» των άλλων μελών της βασιλικής οικογένειας για τον κεντρικό ρόλο και την προβολή του πρίγκιπα Άντριου, ο οποίος έκανε την πρώτη του δημόσια εμφάνιση μετά τη διευθέτηση της δικαστικής διαμάχης. Η εφημερίδα προσθέτει ότι το θέαμα του δούκα που συνοδεύει τη βασίλισσα, “σε πλήρη θέα των καμερών”, προκάλεσε ένα «έντονο αίσθημα λύπης» και συγκλόνισε πολλούς στην εκκλησία. 

Άλλα πρωτοσέλιδα ασχολούνται με τη  ρωσική υπόσχεση να αποσύρουν τα στρατεύματα από την ουκρανική πρωτεύουσα Κίεβο και άλλες μεγάλες πόλεις. «Είναι πραγματικά σοβαρός ο Πούτιν για την ειρηνευτική συμφωνία ή είναι άλλο ένα τέχνασμα;» είναι το ερώτημα που θέτει η Daily Mail. Υπάρχουν σημάδια αισιοδοξίας, προόδου, από τον τελευταίο γύρο των ειρηνευτικών συνομιλιών Ρωσίας-Ουκρανίας, σχολιάζει η εφημερίδα, καθώς η Ρωσία ανακοίνωσε ότι «θα μειώσει δραστικά τις πολεμικές επιχειρήσεις» σε δύο βασικές περιοχές – γύρω από την πρωτεύουσα, Κίεβο και τη βόρεια πόλη Τσερνιχίφ, όπου τα στρατεύματα αντιμετώπισαν οπισθοχωρήσεις. Η κίνηση αποχώρησης στοχεύει «να τονώσει την αμοιβαία εμπιστοσύνη», σύμφωνα με τη Ρωσία, η οποία είχε αποκαλύψει προηγουμένως ότι επικεντρώνεται στις ανατολικές περιοχές της Ουκρανίας. Αλλά αυτή η μείωση των επιχειρήσεων αντιμετωπίστηκε με σκεπτικισμό. «Μπορούμε να πούμε ότι τα μηνύματα είναι θετικά, αλλά αυτά δεν σταματούν τις εκρήξεις ή τις ρωσικές οβίδες», λέει ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky, ενώ ο ουκρανικός στρατός λέει ότι είναι “πιθανώς μια εναλλαγή μεμονωμένων μονάδων”.

Η Guardian έχει κεντρικό της θέμα  την είδηση ​​ότι η Μητροπολιτική Αστυνομία έχει εκδώσει τα πρώτα 20 πρόστιμα “Partygate”, για συγκεντρώσεις κατά την διάρκεια των lockdown, στην Downing Street. Η εφημερίδα αναφέρει ότι ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον αντιμετωπίζει μια “καινούρια απειλή” για τη θέση του σχετικά με το σκάνδαλο, με την “ξεκάθαρη επιβεβαίωση της παραβίασης του νόμου στην καρδιά της κυβέρνησης», αφού η αστυνομία εξέδωσε τα πρώτα πρόστιμα για παραβιάσεις των περιοριστικών μέτρων. Λέει ότι οι καθορισμένες ποινές που δόθηκαν σε 20 άτομα φαίνεται να καταρρίπτουν τον ισχυρισμό του πρωθυπουργού ότι οι κανόνες του Covid τηρήθηκαν και κατηγορεί τον κ. Τζόνσον ο οποίος εξακολουθεί να μην αποδέχεται ότι παραβιάστηκαν οι νόμοι.

Η εφημερίδα i αποκαλύπτει ότι ο Μπόρις Τζόνσον βρίσκεται «σε πλήρη άρνηση» για το θέμα, καθώς «ακόμα δεν αποδέχεται ότι παραβιάστηκαν οι νόμοι του lockdown». Η εφημερίδα προσθέτει ότι η Downing Street είπε ότι τα ονόματα του προσωπικού της που θα πληρώσει τα πρόστιμα δεν θα δημοσιοποιηθούν ποτέ και ότι καλύπτονται με πλήρη μυστικότητα, ενώ η αστυνομία έχει αφήσει να εννοηθεί ότι περαιτέρω πρόστιμα είναι πιθανά. Η Μητροπολιτική Αστυνομία έχει κατηγορηθεί ότι κρύβεται πίσω από τους κανόνες απορρήτου, που όπως αναφέρει η εφημερίδα, εισήχθησαν στον απόηχο της έρευνας Leveson, παρόλο που τους είπαν ότι είναι ελεύθεροι να κατονομάσουν όσους επιβλήθηκαν πρόστιμα για παραβίαση των περιορισμών για τον κορωνοϊό.

«Οι Ρώσοι εγκαταλείπουν την κατάκτηση του Κιέβου» είναι ο τίτλος της Daily Telegraph, μετά την ανακοίνωση της Μόσχας ότι θα μειώσει δραστικά τις επιθέσεις  εναντίον της ουκρανικής πρωτεύουσας και της πόλης Chernihiv στο βορρά. Η εφημερίδα χαρακτηριστικά επισημαίνει ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν «απέτυχε στο σχέδιό του» να καταλάβει το Κίεβο και τώρα επικεντρώνεται στην περιοχή του Ντονμπάς στα ανατολικά, καθώς η Ουκρανία προσφέρει μια συμφωνία ουδετερότητας και μιλά επίσης για δυτικό σκεπτικισμό σχετικά με την έκταση και τον σκοπό της απόσυρσης. Σε άλλο άρθρο της η Daily Telegraph σχολιάζει μια πενταετή έρευνα για τις αποτυχίες στο μαιευτήριο του Shrewsbury and Telford η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί σύντομα. Η δύο φορές καθυστερημένη έκθεση εξέτασε 1.862 περιπτώσεις, μεταξύ 2000 και 2019, στη μεγαλύτερη έρευνα στο NHS, καθώς όπως φαίνεται περίπου 201 μωρά μπορεί να είχαν επιζήσει με καλύτερη φροντίδα. Μητέρες πέθαναν και μερικές, μαζί με δεκάδες παιδιά, αντιμετωπίζουν χρόνια προβλήματα. Οικογένειες στο Shropshire έχουν κάνει εκστρατεία εδώ και χρόνια για μια ανεξάρτητη έρευνα και καθώς βγαίνουν στο φως λεπτομέρειες της έκθεσης, η κλίμακα των αριθμών που εμπλέκονται είναι πιθανό να προκαλέσει σοκ σε πολλούς. Το επίπεδο των αστοχιών που αποκαλύφθηκαν λέγεται ότι δεν έχει προηγούμενο στην ιστορία της μαιευτικής φροντίδας του NHS, το οποίο προσπαθεί να πάρει αποζημίωση για να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε πιθανή νομική ενέργεια μετά τη δημοσίευση της έρευνας. Η αστυνομία διερευνά και αυτή τι συνέβη στο εθνικό σύστημα υγείας, το οποίο στο παρελθόν έχει αναλάβει την «πλήρη ευθύνη» για τις αποτυχίες του και έχει ζητήσει συγγνώμη.

Οι Times αναφέρουν ότι η εξέλιξη «αύξησε την προοπτική άμεσων διαπραγματεύσεων κατάπαυσης του πυρός» μεταξύ του Βλαντιμίρ Πούτιν και του Ουκρανού ομόλογού του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αλλά πρόσθεσε ότι οι δύο πλευρές απέχουν «ακόμη πολύ από μια συμφωνία». Καθώς δόθηκε αυτή η υπόσχεση, η αναζήτηση για επιζώντες συνεχίζεται αφού ένας ρωσικός πύραυλος χτύπησε ένα κυβερνητικό κτίριο εννέα ορόφων στη νότια πόλη Mykolaiv. Δώδεκα άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 20 τραυματίστηκαν, σύμφωνα με Ουκρανούς αξιωματούχους. Περαιτέρω ερωτήματα έχουν τεθεί σχετικά με τους ισχυρισμούς της Ρωσίας ότι δεν στοχεύει πολίτες, τα κτίρια στα οποία ζουν και εργάζονται ή τους ίδιους τους ανθρώπους. Εκτός Ουκρανίας, οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο είναι επίσης ανήσυχοι. Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν λέει ότι θέλει να δει τι συμβαίνει και ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον θα εξετάσει τις ενέργειες της Ρωσίας και όχι τα λόγια της.  Οι Times, υπογραμμίζουν τις αμφιβολίες των Βρετανών και των Αμερικανών σχετικά με τις προθέσεις του Προέδρου Πούτιν να περιορίσει τις επιθέσεις στο Κίεβο. «Πρέπει να νομίζουν ότι γεννηθήκαμε χθες», φέρεται να είπε ο υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας, καθώς τόσο, η Ουκρανία όσο και οι ΗΠΑ λένε ότι τα ρωσικά στρατεύματα επανατοποθετούνται. Αυτό έρχεται σε μια περίοδο που ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Μεντίνσκι, περιγράφει ως «ουσιώδεις» τις διαπραγματεύσεις στην Τουρκία. Η Ρωσία λέει ότι φιλοδοξεί να επιτύχει κατάπαυση του πυρός και οι προτάσεις της Ουκρανίας για ουδετερότητα – να μην ενταχθεί πλέον στο ΝΑΤΟ, στην οποία η Ρωσία αντιτάχθηκε – θα υποβληθούν στον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Η Metro αναφέρει επίσης ότι οι ελπίδες για ειρήνη έχουν ενισχυθεί αφού η Ρωσία «δεσμεύτηκε να περιορίσει τη στρατιωτική της επίθεση» ως μέρος των πρώτων διαπροσωπικών ειρηνευτικών συνομιλιών μετά από σχεδόν τρεις εβδομάδες. Η εφημερίδα αναφέρει ότι ο Ζελένσκι έχει δηλώσει ότι θα ήταν πρόθυμος να συμφωνήσει σε μια «δήλωση ουδετερότητας και να εγκαταλείψει τις ελπίδες για ένταξη στο ΝΑΤΟ». «Είναι ρωσική ρουλέτα», ωστόσο σύμφωνα με την εφημερίδα, η οποία αναφέρει ότι ενώ ο κ. Πούτιν αρχίζει να αποσύρει ορισμένα από τα στρατεύματά του, οι Ηνωμένες Πολιτείες προειδοποιούν: «μην ξεγελιέστε».

Έχοντας μια άλλη οπτική για την κρίση, οι Financial Times αναφέρουν ότι υπάρχει «διάσταση» μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ρωσίας σχετικά με τις πληρωμές για το φυσικό αέριο. Η εφημερίδα αναφέρει ότι η Ρωσία επιμένει ότι οι πληρωμές για το φυσικό αέριο από τη χώρα της θα γίνονται σε ρούβλια, εν μέσω των αιφνιδιαστικών δυτικών κυρώσεων, στον απόηχο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά οι Ευρωπαίοι ηγέτες αρνούνται να το κάνουν, επιμένοντας ότι πρέπει να συνεχίσουν να κάνουν πληρωμές σε ευρώ ή δολάρια. Οι Financial Times προειδοποιούν ότι αυτή η διαμάχη έχει αυξήσει την προοπτική διακοπής των προμηθειών στην Ευρώπη.

Η Daily Star τέλος, επικεντρώνεται στον συνεχιζόμενο ρόλο του Ρώσου δισεκατομμυριούχου ιδιοκτήτη της Τσέλσι FC, Ρομάν Αμπράμοβιτς, στις ειρηνευτικές συνομιλίες στην Τουρκία. Αναλογιζόμενη τους ισχυρισμούς ότι είχε δηλητηριαστεί σε έναν γύρο διαπραγματεύσεων νωρίτερα αυτόν τον μήνα, η εφημερίδα αναφέρει “Φύγε από τις κακές συναναστροφές, Ρομάν!”, ενώ χαρακτηριστικά  αναφέρει ότι έχει προειδοποιηθεί να μείνει μακριά από φαγητά και ποτά.

Πηγή: https://www.pressreader.com/catalog/newspapers/uk

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...