Βρετανικός Τύπος: «Ξεκινάει ο εμβολιασμός των παιδιών» και «Διαρροή για τα σχέδια της βασιλικής κηδείας», στα πρωτοσέλιδα

Λονδίνο- Βρετανία- Καρτοτηλέφωνο

Αρκετές από τις εφημερίδες του Σαββάτου αναφέρονται στις εξελίξεις γύρω από τον εμβολιασμό των παιδιών 12-15 ετών.

Η διάθεση του εμβολίου σε εκατομμύρια μαθητές αναμένεται να ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με τους Times, παρά το ότι η κοινή επιτροπή εμβολιασμού και ανοσοποίησης (JCVI), αποφάσισε να μην το συστήσει. Η JCVI είπε ότι η τελική απόφαση πρέπει τώρα να ληφθεί από τους επικεφαλής ιατρικούς υπευθύνους των τεσσάρων εθνών. Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο επικεφαλής ιατρός της Αγγλίας, Chris Whitty, λέγεται ότι τάσσεται υπέρ του εμβολιασμού των εφήβων, με έναν υπουργό ανώνυμα να λέει στην εφημερίδα ότι η απόφαση είναι “τυπική”. Οι Times προσθέτουν ότι υπάρχει μια «αίσθηση αισιοδοξίας» στην κυβέρνηση ότι ο εμβολιασμός μπορεί να ξεκινήσει μέσα σε λίγες ημέρες στην αρχή της νέας σχολικής περιόδου.

Η Daily Telegraph προσθέτει ότι οι υπουργοί είναι πεπεισμένοι πως ο καθηγητής Whitty και οι άλλοι επικεφαλής ιατροί θα εγκρίνουν το σχέδιο για την χορήγηση των εμβολίων στα παιδιά του σχολείου στα μέσα της επόμενης εβδομάδας. Η εφημερίδα επικαλείται πηγές του Υπουργείου Υγείας λέγοντας ότι ο υπουργός Υγείας, Sajid Javid, “έχει διασφαλίσει ότι το NHS είναι έτοιμο να ξεκινήσει μόλις λάβουμε την οδηγία που θα λέει” Αρχίστε”. Η εφημερίδα εφιστά την προσοχή, λέγοντας ότι η ανάγκη να λαμβάνεται η γονική συναίνεση θα μπορούσε να επιβραδύνει την ταχύτητα του εμβολιασμού. Η Telegraph αναφέρει επίσης ότι τα σχέδια αύξησης των εισφορών της Εθνικής Ασφάλισης για την πληρωμή της κοινωνικής φροντίδας θα μπορούσαν να κοστίσουν στις βρετανικές επιχειρήσεις έως και 3,5 δισ. λίρες ετησίως, ενώ σύμφωνα με την εφημερίδα, το ήμισυ του Υπουργικού Συμβουλίου αντιτίθεται στην ιδέα.

Η Guardian σημειώνει ότι θα είναι η πρώτη φορά που οι υπουργοί παρεκκλίνουν από τις συστάσεις της κοινής επιτροπής εμβολιασμού και ανοσοποίησης (JCVI) για το εμβόλιο. Η εφημερίδα σημειώνει ότι το γεγονός σηματοδοτεί ένα «χάσμα» μεταξύ της κυβέρνησης και των επιστημονικών συμβούλων στα επόμενα βήματα του προγράμματος εμβολιασμού. Σε άλλο άρθρο της, αποδοκιμάζει τον αντίκτυπο που θα είχε η αύξηση των εισφορών της Εθνικής Ασφάλισης στις οικογένειες με χαμηλότερο εισόδημα, καθώς και την αξιοπιστία της κυβέρνησης, αφού οι Συντηρητικοί δεσμεύτηκαν να μην τις αυξήσουν στο προεκλογικό μανιφέστο του 2019. Προσθέτει δε καταλήγοντας, ότι η παράβαση αυτής της υπόσχεσης θα διαλύσει τη φήμη του κόμματος για οικονομική σύνεση.

Αναφερόμενη στον εμβολιασμό των μαθητών, η εφημερίδα i του Σαββατοκύριακου, αποκαλύπτει ότι ο καθηγητής Whitty “βρίσκεται υπό πίεση για να προωθήσει” το πρόγραμμα. Το JCVI δέχεται πυρά από υπουργούς, επιστήμονες και διευθυντές σχολείων, διότι αρνήθηκε να υποστηρίξει τον εμβολιασμό σε αυτό το κομμάτι του πληθυσμού και «δίνουν την ευθύνη» στον καθηγητή Whitty, προσθέτει η εφημερίδα. Ο κ. Javid είπε στον επικεφαλής ιατρό να «εξετάσει το θέμα από μια ευρύτερη προοπτική». Γράφοντας στην εφημερίδα σχετικά με την αύξηση των εισφορών της Εθνικής Ασφάλισης, η πολιτική συντάκτρια του Spectator, Katy Balls, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ο Boris Johnson παίζει ένα επικίνδυνο πολιτικό στοίχημα, γνωρίζοντας ότι πρέπει να αθετήσει μια υπόσχεση για να εκπληρώσει μια άλλη που ελπίζει ότι θα εξασφαλίσει την υστεροφημία του.

Η Daily Mail περιγράφει την απόφαση για τους εμβολιασμούς ως ένδειξη “χάους” και ρωτάει: “Τι θα σκέφτονται οι γονείς;” Η εφημερίδα αναφέρει ότι ο κ. Javid είπε στον καθηγητή Whitty να μην εξετάσει μόνο τα “οφέλη για την υγεία”, αλλά και την δυνατότητα μείωσης της αναταραχής στην εκπαίδευση των παιδιών. Η εφημερίδα σημειώνει ότι παραμένει η αβεβαιότητα για τα σχολεία και τους γονείς, καθώς εκατομμύρια παιδιά επιστρέφουν στην τάξη για την έναρξη της φθινοπωρινής περιόδου.

Εν τω μεταξύ, η Daily Mirror ρωτά «Πώς μπορούν;», καθώς επικρίνει το γεγονός ότι τα σχέδια για την κηδεία της βασίλισσας έχουν διαρρεύσει. Σύμφωνα με τη Mirror, η ανταλλαγή λεπτομερειών σχετικά με την επιχείρηση London Bridge χαρακτηρίστηκε ως «βαθιά ανησυχητική» από τις βασιλικές πηγές, ενώ το παλάτι του Μπάκιγχαμ δεν έχει σχολιάσει τη διαρροή.

“Κανένας σεβασμός!” είναι ο τίτλος της Daily Express, η οποία σχολιάζει επίσης τη διαρροή σχετικά με τον εκ των προτέρων προγραμματισμό της κηδείας της βασίλισσας. Η Express επιλέγει να μην δημοσιεύσει πολλές από τις λεπτομέρειες που αποκαλύφθηκαν στη διαρροή από σεβασμό προς τη βασιλική οικογένεια. Ο αρθρογράφος Leo McKinstry χαρακτηρίζει την αποκάλυψη “νέο πύραυλο αναλγησίας” μετά τη δύσκολη χρονιά που αντιμετώπισε η μονάρχης, σημειώνοντας ότι εγείρει νέα ερωτήματα σχετικά με τον αριθμό των διαρροών που προέρχονται από τα υψηλότερα επίπεδα διακυβέρνησης.

Εν τω μεταξύ, οι Financial Times του Σαββατοκύριακου αναφέρουν την απόφαση της Apple να καθυστερήσει την κυκλοφορία λογισμικού που θα ανιχνεύει φωτογραφίες παιδικής πορνογραφίας και σεξουαλικής κακοποίησης σε iPhone, μετά από αντιδράσεις των ομάδων προστασίας της ιδιωτικής ζωής και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οι ακτιβιστές φοβούνται ότι το εργαλείο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από αυταρχικά καθεστώτα. Σε άλλο άρθρο της, η εφημερίδα επισημαίνει μερικά από τα πιο ασυνήθιστα κίνητρα που προσφέρουν οι μεγάλες εταιρείες στους εργαζόμενους για να επιστρέψουν στο γραφείο. Αναφέρει ότι η Hut Group προσλαμβάνει DJs για να προσφέρει μια αισιόδοξη μουσική υπόκρουση για τους εργαζόμενους, ενώ άλλες εταιρείες προσφέρουν μαθήματα γιόγκα, δωρεάν γεύματα και μπόνους σε μετρητά.

Η Sun φιλοξενεί τη συνέντευξή του Jeremy Kyle, ο οποίος είπε στην εφημερίδα ότι η απόλυση από την εκπομπή του ITV τον οδήγησε να πάρει αντικαταθλιπτικά, αφού η καθημερινή του εκπομπή του ακυρώθηκε καθώς ένας καλεσμένος του πέθανε αυτοκτονώντας.

Και το καλοκαίρι δεν έχει τελειώσει ακόμα, σύμφωνα με την Daily Star, η οποία αποκαλύπτει ότι η θερμοκρασία αναμένεται να φτάσει τους 30 βαθμούς Κελσίου την επόμενη εβδομάδα, πιο ζεστή από την Benidorm, της Ισπανίας.

Πηγή: https://www.pressreader.com/catalog

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...