Βρετανικός Τύπος: «Υπάλληλος της βρετανικής πρεσβείας στη Γερμανία πούλησε μυστικά σε Ρώσο πράκτορα» και «Δεν υπάρχει επιστροφή για τον πρίγκιπα Άντριου», στα πρωτοσέλιδα

Daily Mail

Η σύλληψη υπαλλήλου της βρετανικής πρεσβείας στη Γερμανία ως ύποπτου για κατασκοπεία υπέρ της Ρωσίας «παραπέμπει στην περίοδο της κατασκοπείας του παλαιού ψυχρού Πολέμου», σύμφωνα με την Daily Mail. Ο υπάλληλος κατηγορείται για τη διαβίβαση απόρρητων εγγράφων, ενώ, κατά την εφημερίδα, “έλαβε ένα ποσό χρημάτων” ως ανταμοιβή για την παροχή κρατικών μυστικών σε Ρώσο κατάσκοπο. Οι πληροφορίες περιλάμβαναν πρωτόκολλα σε περίπτωση επίθεσης στην πρεσβεία στο Βερολίνο, αναφέρει η Mail.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον ειδικό της Υπηρεσίας Πληροφοριών, Dr Anthony Glees,  οι ισχυρισμοί ότι ο άνδρας ήταν “μισθωτός υπάλληλος χαμηλού επιπέδου” εξακολουθούν να προκαλούν ανησυχίες “επειδή τίποτα δεν είναι χαμηλού επιπέδου στις εγκαταστάσεις μας στο Βερολίνο”.

Η Daily Mail αποκαλύπτει επίσης ότι ο πρίγκιπας Κάρολος και ο πρίγκιπας Ουίλιαμ έχουν αμφιβολίες για το πώς ο Δούκας της Υόρκης και η νομική του ομάδα χειρίστηκαν τη μήνυση της Virginia Giuffre για σεξουαλική κακοποίηση. Οι εκπρόσωποι του πρίγκιπα Andrew, ο οποίος αρνείται συνεχώς τους ισχυρισμούς της, έχουν αρνηθεί μέχρι στιγμής να σχολιάσουν τη νομική ενέργεια της κας Giuffre. Ωστόσο, μια πηγή κοντά στην  βασιλική οικογένεια, είπε στη Mail ότι ενώ αυτή η τακτική μπορεί να είναι αποτελεσματική  με “την αυστηρή, νομική έννοια” στο δικαστήριο, “η φήμη του έχει καταρρακωθεί”.


Daily Telegraph

Η σύλληψη του φρουρού της πρεσβείας προκάλεσε «θέμα για επείγουσα επανεξέταση» των ιδιωτικών εργολάβων, γράφει η Daily Telegraph. Η εφημερίδα η οποία επικεντρώνεται στους «φόβους ασφαλείας της πρεσβείας» μετά τη σύλληψη, αναφέρει ότι το περιστατικό, παράλληλα με τη διαρροή του υλικού από κάμερες ασφαλείας που έδειχναν τον πρώην υπουργό Υγείας Matt Hancock να αγκαλιάζει την βοηθό του, εγείρει ερωτήματα σχετικά με την πρόσβαση σε τέτοιους χώρους.

Πηγές του Whitehall λένε στην Daily Telegraph ότι ο ύποπτος δεν έχει διπλωματική ασυλία και προσλήφθηκε από μια ιδιωτική εταιρεία που παρέχει ασφάλεια στο χώρο. Η φωτογραφία του είναι του Συντηρητικού Damian Aspinall και της συζύγου του πρωθυπουργού, Carrie Johnson. Η Telegraph αναφέρει ότι ο κ. Aspinall «ξεκίνησε μια μυστική καμπάνια πίεσης» που απέτυχε, ενώ η κυρία Johnson εργάζεται τώρα για το ίδρυμα του κ. Aspinall.


Daily Mirror

Η Daily Mirror είναι κι αυτή από τις πολλές εφημερίδες που αναφέρεται στον υπάλληλο της βρετανικής πρεσβείας στο Βερολίνο, που κατηγορείται ότι κατασκόπευε για τη Ρωσία. Η Daily Mirror γράφει ότι οι Γερμανοί εισαγγελείς πιστεύουν πως ο υπάλληλος ασφαλείας διαβίβασε έγγραφα «τουλάχιστον σε μια περίπτωση» και ότι μια επιχείρηση “υπό την ηγεσία του MI5” είχε ως αποτέλεσμα την σύλληψη του. Η εφημερίδα επισημαίνει ότι η περίπτωση του άνδρα που αναφέρεται ως David S θα μπορούσε να προέρχεται από μυθιστόρημα του John Le Carre. Η κύρια φωτογραφία της εφημερίδας είναι του Jamie Markham, της γυναίκας και της κόρης του. Ο Markham πέθανε μετά από επίθεση έξω από το σπίτι του στο Chingford Mount, τη Δευτέρα.


Times

Ο πρίγκιπας Κάρολος λέει ότι ο αδελφός του, πρίγκιπας Άντριου, «δεν θα επιστρέψει ποτέ στη δημόσια ζωή», καθώς πιστεύει ότι το όλο ζήτημα είναι πλέον «άλυτο», σύμφωνα με τους Times.

Η εφημερίδα επικαλούμενη πηγή κοντά στον πρίγκηπα, σημειώνει πως, ενώ ο Τσαρλς αγαπά τον αδελφό του, τα τελευταία νομικά προβλήματα του Άντριου “θα είναι ανεπανόρθωτη βλάβη της φήμης του θεσμού” της Βασιλικής Οικογένειας. Η εφημερίδα σημειώνει ότι ο Άντριου, ο οποίος αρνείται τους ισχυρισμούς μιας Αμερικανίδας που υπέβαλε μήνυση στη Νέα Υόρκη, κατηγορώντας τον για σεξουαλική κακοποίηση, συνεχίζει να κατέχει εννέα σημαντικές τιμητικές θέσεις στις ένοπλες δυνάμεις.


Εφημερίδα i

Οι υπουργοί υποστηρίζουν ένα πιλοτικό πρόγραμμα, όπου καθαριστές αέρα θα εγκατασταθούν στις τάξεις στο πλαίσιο των προσπαθειών να παραμείνουν ανοιχτά τα σχολεία αυτό το φθινόπωρο, αποκαλύπτει η εφημερίδα i, σύμφωνα με το “σχέδιο για την προστασία των σχολείων από τον Covid-19”, με τους καθαριστές αέρα να δοκιμάζονται σε τριάντα δημοτικά σχολεία στο Μπράντφορντ. Η τεχνολογία θα λειτουργεί αφαιρώντας σωματίδια από την ατμόσφαιρα όπως σκόνη, αλλεργιογόνους και μολυσματικούς παράγοντες.

Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με το φιλτράρισμα του αέρα ή χρησιμοποιώντας υπεριώδη ακτινοβολία για τον καθαρισμό του. Οι ειδικοί ελπίζουν ότι η τεχνολογία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε εθνικό επίπεδο το επόμενο έτος και προσθέτει καταλήγοντας, ότι οι ερευνητές στοχεύουν στο «τεράστιο έπαθλο» στο πλαίσιο των προσπαθειών για τον έλεγχο του Covid στο Ηνωμένο Βασίλειο.


Metro

«Επιστροφή στις σκοτεινές εποχές» είναι ο τίτλος της Metro, η οποία αναφέρεται στον τρόμο των εκτοπισμένων Αφγανών που αντιμετωπίζουν την απειλή της επέλασης των Ταλιμπάν, οι οποίοι γιορτάζουν την κατάληψη τμημάτων εδάφους μετά την αποχώρηση των στρατευμάτων των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και του Ηνωμένου Βασιλείου.  Η εφημερίδα επισημαίνει ότι η χώρα επιστρέφει στη «μεσαιωνική κυριαρχία», με τους Ταλιμπάν να πηγαίνουν από πόρτα σε πόρτα, σε πόλεις που έχουν καταλάβει, για να απαγάγουν κορίτσια ηλικίας μόλις 12 ετών ως σκλάβες του σεξ. Η εφημερίδα επικαλείται τις δηλώσεις του βουλευτή Simon Clarke, ο οποίος προειδοποίησε για τις «φρικτές συνέπειες» της αποχώρησης.


Guardian

 «Έκρηξη πανδημίας» στη φτώχεια και την κακοποίηση των παιδιών αποκαλύπτει η Guardian, η οποία προειδοποιεί ότι υπάρχει μια «επικείμενη κρίση» παραμέλησης παιδιών, λόγω της απότομης αύξησης προσέλευσης στις κοινωνικές υπηρεσίες από τότε που έπληξε τη χώρα ο Covid.

Σε άλλο άρθρο της αναφέρει ότι η υψηλότερη θερμοκρασία στην Ευρώπη έφτασε τους  48.9ο C που φαίνεται να έχει καταγραφεί στην Ιταλία καθώς η χώρα αντιμετωπίζει ένα τρομακτικό κύμα καύσωνα. Η δυστυχία του Geronimo the alpaca, συνεχίζει να δημιουργεί αντιδράσεις, με την φωτογραφία του στο πρωτοσέλιδο της Guardian το οποίο  πρέπει να θανατωθεί αφού βρέθηκε θετικός σε φυματίωση των βοοειδών.

Η ιδιοκτήτριά του, Dame Kelly Holmes δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν είναι σε θέση να “μπει κρυφά” και να τον πάρει τώρα που μια webcam, που ονομάστηκε GMTV, μεταδίδει ζωντανά σε όλον τον κόσμο. Αλλά παρά το γεγονός ότι έχει την υποστήριξη της πρώην Ολυμπιονίκη και ιδιοκτήτριας του, Kelly Holmes, οι μέρες του Geronimo φαίνονται μετρημένες, με την κυβέρνηση να επιμένει ότι πρέπει να κάνει τα πάντα για να σταματήσει η εξάπλωση της φυματίωσης των βοοειδών.


Daily Express

Σύμφωνα με την Daily Express, ο καγκελάριος Rishi Sunak έχει λάβει προειδοποίηση ότι οι αγανακτισμένοι ψηφοφόροι θα τιμωρήσουν την κυβέρνηση στην κάλπη αν δεν τηρήσει την «τριπλή ασφάλεια των συντάξεων». Η ομάδα πίεσης άνω των 60 ετών, Silver Voices, λέει ότι το 96 % των μελών της θέλουν η οργάνωση να κάνει εκστρατεία για να μποϊκοτάρει τους Συντηρητικούς, εκτός εάν τηρηθεί η δέσμευση που εξασφαλίζει ότι οι συντάξεις θα αυξηθούν είτε πάνω από την αύξηση των τιμών, είτε αύξηση 2,5%.

Αν ωστόσο  καταργηθεί θα γίνει το «κερασάκι στην τούρτα» και θα είναι μια «προδοσία», γράφει. Ο καγκελάριος Rishi Sunak είπε, ότι οποιαδήποτε αύξηση της σύνταξης θα είναι “δίκαιη”, με τους υπουργούς να ανησυχούν ότι η τριπλή ασφάλεια θα μπορούσε να είναι υπερβολικά ακριβή λόγω του άλματος των τιμών που προκλήθηκε από την πανδημία.


Financial Times

Οι Financial Times αποκαλύπτουν την έκκληση του Λευκού Οίκου για αύξηση της παραγωγής πετρελαίου, προκειμένου να προσπαθήσουν να μειώσουν την αυξημένη τιμή της βενζίνης, επισημαίνοντας  ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν πιστεύει ότι οι υψηλές τιμές στις αντλίες «κινδυνεύουν να βλάψουν τη συνεχιζόμενη παγκόσμια ανάκαμψη» από τον κορονοϊό. Η εφημερίδα, αναφερόμενη στην επέλαση των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, μετά την αποχώρηση των στρατευμάτων, σημειώνει ότι πλησιάζει στην πρωτεύουσα, την Καμπούλ και θα επιχειρήσει να περικυκλώσει την πόλη και να αναγκάσει τον πρόεδρο Ghani να παραιτηθεί.

Πηγή: https://www.pressreader.com/catalog/newspapers/uk

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...