Βρετανικός Τύπος: «Υπόσχεση του Βασιλιά στο έθνος» και «Αγαπημένη μου μαμά», στα πρωτοσέλιδα

Βρετανία - Λονδίνο
Πηγή: Eurokinissi

Όλα τα πρωτοσέλιδα του Ηνωμένου Βασιλείου επικεντρώνονται στην πρώτη ημέρα βασιλείας του Καρόλου Γ’ μετά το θάνατο της μητέρας του, Ελισάβετ Β’ και την πρώτη του ομιλία στο έθνος. Πολλές από τις εφημερίδες αναδεικνύουν τον προσωπικό τόνο της ομιλίας του, καθώς αναφέρθηκε στη ζωή της μητέρας του ενώ δεσμεύτηκε να υπηρετήσει με πίστη, σεβασμό και αγάπη.

Αρκετές εφημερίδες, συμπεριλαμβανομένης της Daily Express, επέλεξαν μια ολοσέλιδη επίσημη φωτογραφία από την πρώτη τηλεοπτική ομιλία του Βασιλιά Καρόλου Γ’, που την εκφωνεί μπροστά από τη φωτογραφία της μητέρας του και λέει ότι ήταν «μεγαλοπρεπής». Ο τίτλος της εφημερίδας προέρχεται από το «συναισθηματικό εγκώμιο» του Βασιλιά, προς την αείμνηστη μητέρα του: «Είθε οι στρατιές των αγγέλων να τραγουδήσουν την ανάπαυσή σου». Ξεκίνησε μιλώντας για τη «βαθιά του λύπη» για την απώλεια της μητέρας του, επαινώντας τη ζεστασιά, το χιούμορ και την «αλάνθαστη ικανότητά της να βλέπει πάντα το καλύτερο για τους ανθρώπους», προτού υποσχεθεί ότι θα υπηρετήσει με την ίδια «ακλόνητη αφοσίωση».

Η πρώτη σελίδα της Guardian επιλέγει μια φωτογραφία του νέου Βασιλιά βαθιά συλλογισμένου καθώς παρατηρεί αφιερώματα και λουλούδια έξω από τα Ανάκτορα του Buckingham και τονίζει την υπόσχεσή του να υπηρετήσει «με πίστη και αγάπη». Η εφημερίδα σχολιάζει το συγκεντρωμένο πλήθος που «ανυπομονούσε να εκφράσει τη συμπάθειά του» αλλά και να επευφημήσει τον Βασιλιά καθώς αναλάμβανε τα νέα του καθήκοντα.

Η Daily Mail δείχνει ένα δακρύβρεχτο στιγμιότυπο του νέου Βασιλιά, που περιγράφει λεπτομερώς τον «δακρυσμένο φόρο τιμής του Καρόλου» στην «αγαπημένη του μαμά»,  χαρακτηρίζοντάς τον ως «ειλικρινή» και «παραδόξως οικείο». Ο Κάρολος Γ’ θα ανακηρυχθεί επίσημα βασιλιάς σήμερα το πρωί, σε μια τελετή που αρχίζει στις 10:00. Οι εργασίες του Συμβουλίου Προσχώρησης θα μεταδοθούν, για πρώτη φορά, τηλεοπτικά από το St James’s Palace, με την πρώτη δημόσια διακήρυξη να αναμένεται από το μπαλκόνι του Friar Court στις 11:00. Οι σημαίες που θα υποσταλούν σε ένδειξη πένθος για την εκλιπούσα βασίλισσα, θα κυματίζουν μεσίστιες από την Κυριακή για το υπόλοιπο του πένθους.

Οι Times φέρουν τον τίτλο «Σου υπόσχομαι τον εαυτό μου» και λένε ότι ο βασιλιάς Κάρολος μίλησε με «ζεστασιά» ενώ έδωσε έναν «επίσημο όρκο» και αναδεικνύουν τον προσωπικό τόνο του σε έναν «συναισθηματικό φόρο τιμής» στη μητέρα του, στην πρώτη του τηλεοπτική ομιλία.

«Πίστη, σεβασμός, αγάπη» είναι οι βασικές δεσμεύσεις του νέου Βασιλιά να υπηρετήσει το έθνος, τονίζει η Daily Mirror. Αντί να αναφερθεί στην ομιλία του Βασιλιά, εστιάζει στη φωτογραφία ενός θλιμμένου Κάρολου δίπλα σε ένα πορτρέτο της αείμνηστης μητέρας του.

Η εφημερίδα i επιλέγει μια φωτογραφία του Βασιλιά να χαιρετίζει τους πενθούντες έξω από τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ  μαζί με τη νέα Βασιλική Σύζυγο και προσθέτει ότι ο βασιλιάς Κάρολος Γ’ είχε δεκαετίες να προετοιμαστεί για αυτή τη στιγμή και “στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων”.  Η ειδική έκδοση φέρει επίσης ένα αφιέρωμα στη Βασίλισσα γραμμένο από τον ιστορικό Simon Schama.

Το πρωτοσέλιδο της Daily Telegraph χρησιμοποιεί την ίδιαφωτογραφία με τη φράση: «Στην αγαπημένη μου μαμά, σε ευχαριστώ», εστιάζοντας στην υπόσχεση του Βασιλιά προς το έθνος. Η εφημερίδα αποκαλύπτει τις πρώτες κινήσεις του Καρόλου Γ’ ως Βασιλιά, συμπεριλαμβανομένης της επίσημης ανακήρυξής του ως μονάρχη το Σάββατο. Η αρθρογράφος Camilla Tominey σχολιάζει  επίσης την πρώτη του ομιλία, αποκαλώντας την «μία από τις πιο αξιόλογες ομιλίες του Βασιλιά» και ότι η «εγκάρδια» ομιλία του ήταν μια από τις πιο προσωπικές που έχει εκφωνήσει ποτέ ένας μονάρχης.

Οι Financial Times αναφέρουν ότι η ομιλία έγινε στο τέλος μιας ημέρας κοινοβουλευτικών αφιερωμάτων, χαιρετισμών με όπλα και βαθιάς συγκίνησης, καθώς χιλιάδες συγκεντρώθηκαν στις πύλες του Μπάκιγχαμ για να αφήσουν λουλούδια για τη βασίλισσα γύρω από τα κάγκελα του παλατιού. Η πρώτη του μέρα ως μονάρχη αφορούσε το ταξίδι από το σκωτσέζικο κτήμα Balmoral, όπου είχε πεθάνει η μητέρα του, στο παλάτι του Μπάκιγχαμ, για να τον υποδεχτούν τα πλήθη που περίμεναν με επευφημίες και κραυγές: «Ο Θεός σώζει τον Βασιλιά». Εν τω μεταξύ στην πρώτη του συνάντηση με την πρωθυπουργό Liz Truss, δήλωσε ότι συγκινήθηκε από τα συλλυπητήρια του κόσμου «για τη στιγμή που φοβόμουν».

Η Daily Star γεμίζει το πρωτοσέλιδο της με ένα απόσπασμα από την πρώτη ομιλία του Βασιλιά. «Σας ευχαριστώ για την αγάπη και την αφοσίωσή σας», λέει το απόσπασμα από το αφιέρωμα του Βασιλιά στην αείμνηστη μητέρα του. Με τη «συγκινητική» πρώτη του ομιλία στον ρόλο, ο βασιλιάς Κάρολος έδειξε ότι μπορεί να καλύψει το κενό που αφήνει η βασίλισσα, λέει η εφημερίδα και συνεχίζει περιγράφοντας την ομιλία του ως «γεμάτη αγάπη», όχι μόνο για την «αγαπημένη του μαμά» αλλά για τη σύζυγό του, Καμίλλα, και για τους δύο γιους του.

Πηγή: https://www.pressreader.com/catalog/newspapers/uk

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...