Βρετανικός Τύπος: “Υπουργοί σε πόλεμο” και “Έκκληση για περισσότερα αναμνηστικά εμβόλια”, στα πρωτοσέλιδα

Λονδίνο
Πηγή:EUROKINISSI

Η σκληρή κριτική προς τον υπουργό Εξωτερικών, Dominic Raab, από βουλευτές για το ζήτημα του Αφγανιστάν εμφανίζεται σε πολλά από τα πρωτοσέλιδα.

Η Guardian αποκαλύπτει μια έκθεση της εκτίμηση κινδύνου, του Foreign Office, λιγότερο από ένα μήνα πριν από την πτώση της Καμπούλ, η οποία προειδοποιούσε ότι οι Ταλιμπάν θα μπορούσαν να επιστρέψουν γρήγορα στην εξουσία. Ωστόσο όταν η έκθεση υποβλήθηκε στον κ. Raab, “φάνηκε να αιφνιδιάζεται” και πίστευε ότι η πρωτεύουσα του Αφγανιστάν θα παραμείνει ασφαλής μέχρι το επόμενο έτος. Η εφημερίδα τονίζει ότι οι απαντήσεις του έθεσαν ερωτήματα σχετικά με την ικανότητα και την κρίση ολόκληρης της κυβέρνησης, λέγοντας ότι εκείνοι στο Αφγανιστάν που αναζητούν καταφύγιο χρειάζονται υπουργούς “που να μπορούν να αναλάβουν τον έλεγχο σε μια κρίση και να αναλάβουν την ευθύνη για τις πράξεις τους”.

Η εφημερίδα i γράφει ότι ο υπουργός Εξωτερικών και ο υπουργός Άμυνας «βρίσκονται σε πόλεμο» σε ένα «παιχνίδι ευθυνών» για την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από το Αφγανιστάν. Αναφέρεται στα σχόλια του Ben Wallace, ο οποίος ισχυρίζεται ότι υποστήριζε από τον Ιούλιο ότι “το παιχνίδι έχει τελειώσει” και ότι το Ηνωμένο Βασίλειο έπρεπε να επιταχύνει για τη διάσωση των τοπικών συμμάχων, ωστόσο ο κ. Raab, ρίχνει το φταίξιμο για τη χαοτική απόσυρση στην κακή πληροφόρηση, που επέμενε ότι η Καμπούλ θα αντέξει μέχρι το τέλος του 2021.

Η απόφαση να χορηγηθεί μια τρίτη δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού σε άτομα με σοβαρά εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα βρίσκεται σε πολλά από τα πρωτοσέλιδα, με αρκετές εφημερίδες να δημοσιεύουν την ανακοίνωση εκτιμώντας σε μισό εκατομμύριο τους ανθρώπους που είναι πιο ευάλωτοι. Η Mirror σημειώνει ότι αυτό γίνεται αφού οι ειδικοί προειδοποίησαν ότι δύο δόσεις είναι απίθανο να έχουν λειτουργήσει για τους πιο σοβαρά ανοσοκατασταλμένους. Εντούτοις επισημαίνει ότι υπάρχει «σύγχυση» σχετικά με το αν ο ευρύτερος πληθυσμός θα κάνει τη συμπληρωματική δόση αργότερα.

Η Daily Telegraph έχει μια απάντηση σε αυτήν την ερώτηση, καθώς λέει ότι η συμβουλευτική ομάδα εμβολιασμού της κυβέρνησης συγκεντρώνει περισσότερα στοιχεία πριν αποφασίσει αν θα δοθεί επιπλέον δόση στον ευρύτερο πληθυσμό, οπότε “δεν θα υπάρξει ακόμη μαζική χορήγηση” προς το παρόν. Η εφημερίδα επικαλείται πηγές του Whitehall που λένε ότι η απόφαση για ένα ευρύτερο πρόγραμμα ενισχυτικού εμβολιασμού θα μπορούσε να ανακοινωθεί την επόμενη εβδομάδα.

Αυτό δεν είναι αρκετά καθησυχαστικό για την Daily Mail. “Τώρα δώστε στη Βρετανία την ενισχυτική δόση που χρειάζεται!” είναι το μήνυμα από τον τίτλο της πρώτης σελίδας, καθώς εκλιπαρεί την κυβέρνηση να χορηγήσει άλλη μια δόση σε όλους τους άνω των 50 ετών. Παραθέτει επίσης το ερώτημα  του πρώην υπουργού Υγείας Jeremy Hunt, “γιατί το Ηνωμένο Βασίλειο καθυστερεί” όταν τα στοιχεία δείχνουν ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου μειώνεται μετά από έξι μήνες.

Μια ευρύτερη εκστρατεία ενίσχυσης για το εμβόλιο επρόκειτο να ξεκινήσει τη Δευτέρα, αλλά τώρα είναι πιθανό να καθυστερήσει, σύμφωνα με τους Times. Ωστόσο, κυβερνητικές πηγές λένε στην εφημερίδα ότι η Μικτή Επιτροπή Εμβολιασμού και Ανοσοποίησης θα συστήσει ένα ενισχυτικό πρόγραμμα «πολύ σύντομα». Η εφημερίδα εστιάζει στους ισχυρισμούς ότι μια προειδοποίηση για την ταχεία πτώση του Αφγανιστάν συμπεριλήφθηκε σε έκθεση που δόθηκε στον υπουργό Εξωτερικών τον Ιούλιο. Ο πολιτικός συντάκτης των Times, Oliver Wright, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ο κ. Raab έφυγε από την ακρόαση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων των Κοινοτήτων, «πολιτικά μελανιασμένος, αλλά χωρίς να έχει υποστεί δολοφονικά χτυπήματα».

Η Daily Express αναφέρει ότι υπάρχει «οργή» για τις προτάσεις να πληρώσουν εκατομμύρια για συνταγές στο NHS, οι Άγγλοι ηλικίας μεταξύ 60 και 65 ετών. Οι διαμαρτυρόμενοι επέκριναν την ιδέα ως «φόρο στους ασθενείς», αναφέρει η εφημερίδα. Δημοσιεύει μια ανοιχτή επιστολή προς τον υπουργό Υγείας, υπογεγραμμένη από 25 οργανισμούς υγείας και φιλανθρωπικά ιδρύματα, η οποία λέει ότι η πρόταση «κινδυνεύει σοβαρά να διευρύνει τις ανισότητες στην υγεία». Γράφοντας στην εφημερίδα, ο Thorrun Govind από τη Βασιλική Φαρμακευτική Εταιρεία προχωράει σε μια πιο ριζοσπαστική δράση, πιέζοντας τους υπουργούς να καταργήσουν πλήρως τις χρεώσεις συνταγών, για να μην αναγκάζουν τους ανθρώπους να επιλέγουν ποια φάρμακα αντέχουν οικονομικά να αγοράσουν.

Οι Financial Times αναφέρουν ότι το Ηνωμένο Βασίλειο έχει εκπονήσει μυστικά σχέδια έκτακτης ανάγκης για τη μεταφορά των πυρηνικών υποβρυχίων Trident, τα οποία θα μπορούσαν να μετακινηθούν στο εξωτερικό εάν η Σκωτία ανεξαρτητοποιηθεί. Η εφημερίδα ισχυρίζεται ότι μια σειρά από επιλογές διερευνώνται, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας ανεξάρτητου βρετανικού εδάφους στην τοποθεσία στο Faslane ή της μεταφοράς της βάσης από τη Σκωτία, στη Γαλλία ή τις Ηνωμένες Πολιτείες. Λέει ότι η προοπτική διάλυσης του Ηνωμένου Βασιλείου ανησυχεί τον Whitehall, μετά τη νίκη του SNP στις εκλογές του κοινοβουλίου της Σκωτίας και την επιστροφή του στην εξουσία τον Μάιο με τη δέσμευση να πιέσει για ανεξαρτησία και να απαγορεύσει όλα τα πυρηνικά όπλα στη Σκωτία.

“Ο Piers είναι καθαρός”, είναι ο τίτλος της Metro, αφού τα σχόλια του τηλεπαρουσιαστή για τη Δούκισσα του Σάσεξ διαπιστώθηκε ότι δεν παραβίασαν τον κώδικα μετάδοσης της Ofcom, ενώ ανησυχεί ότι ο Piers Morgan, θα είναι «ακόμη πιο ανυπόφορος» μετά τη «νίκη του στην ελευθερία του λόγου». Πολλές εφημερίδες περιλαμβάνουν επίσης την κάλυψη της εμφάνισης του Dominic Raab, ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων των Κοινοτήτων, με την Metroνα ισχυρίζεται ότι ο υπουργός Εξωτερικών ακούστηκε να λέει μια μονάχα λέξη όταν βγήκε από την αίθουσα: “ουφ”.

Πηγή: https://www.pressreader.com/catalog

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...