Βρετανικός Τύπος:«Οι χώρες της βρετανικής κόκκινης λίστας θα μειωθούν», στα πρωτοσέλιδα

Αγγλία - Μ. Βρετανία - Αεροδρόμιο Heathrow του Λονδίνου - Τέρμιναλ 5
Φώτο Αρχείου / Αεροδρόμιο Heathrow του Λονδίνου – Τέρμιναλ 5 / Πηγή: WIKIPEDIA

Αρκετά από τα έντυπα της Κυριακής συνεχίζουν να καλύπτουν το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η αστυνομία μετά την καταδίκη του Wayne Couzens.

Οι Times της Κυριακής αποκαλύπτουν ότι ο πρώην αστυνομικός της Μητροπολιτικής Αστυνομίας, Wayne Couzens χρησιμοποιήθηκε για να φυλάξει βουλευτές στο Κοινοβούλιο τουλάχιστον πέντε φορές. Επικαλούμενη κοινοβουλευτική πηγή, η εφημερίδα γράφει ότι παρά το γεγονός ότι είχε ιστορικό σεξουαλικής απόκλισης, του εκδόθηκε κάρτα “πρόσβασης σε όλες τις περιοχές”. Ο Couzens καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη την περασμένη εβδομάδα για την απαγωγή, τον βιασμό και τη δολοφονία της 33χρονης Sarah Everard, ενώ ήταν εν ενεργεία αστυνομικός της Μητροπολιτικής αστυνομίας, όταν διέπραξε τα εγκλήματα. Στο Κοινοβούλιο, ο Sir Lindsay Hoyle, ζήτησε επείγουσα συνάντηση με την ηγεσία της αστυνομίας “για να συζητήσουν πώς αυτό το άτομο μπόρεσε να θεωρηθεί κατάλληλο για να υπηρετεί σε αυτήν”, ενώ δήλωσε ότι οι νέες αποκαλύψεις είναι “εξαιρετικά ανησυχητικές ” και ότι θα απαιτήσει απαντήσεις από την επίτροπο της αστυνομίας Dame Cressida Dick.

Σύμφωνα με την Mirror της Κυριακής, περίπου 26 αστυνομικοί της Μητροπολιτικής Αστυνομίας, έχουν διαπράξει σεξουαλικά εγκλήματα από το 2016. Ο βιασμός και η κατοχή απρεπών φωτογραφιών παιδιών συγκαταλέγονται στα αδικήματα, σύμφωνα με την εφημερίδα, με δύο αστυνομικούς να φυλακίζονται τον Απρίλιο, έναν μήνα μετά την δολοφονία της Sarah Everard από τον Couzens. Εν τω μεταξύ, η Dame Cressida αντιμετωπίζει πιέσεις για παραίτηση με την εφημερίδα να επικαλείται τη βουλευτή των Εργατικών Harriet Harman, η οποία δήλωσε: «Η εμπιστοσύνη των γυναικών στην αστυνομία έχει κλονιστεί». Τέλος, η εφημερίδα αναφέρει ότι η βασίλισσα, η οποία εμφανίστηκε μαζί με τον Daniel Craig κατά την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου το 2012 στην πραγματικότητα βρίσκει τις αποστολές του ως 007 πολύ θορυβώδεις. Η αποκάλυψη προέρχεται από τον βασιλικό βιογράφο Gyles Brandreth, ο οποίος δηλώνει ότι η βασίλισσα, “πραγματικά αγάπησε όλες τις πρώτες ταινίες του James Bond, πριν γίνουν τόσο θορυβώδεις”.

Ο Observer αναφέρει ότι οι διαδικασίες ελέγχου της αστυνομίας θα αναθεωρηθούν μετά την καταδίκη του Couzens, ενώ ο πρώην επίτροπος της Μητροπολιτικής Αστυνομίας, Ian Blair πιέζει για έρευνα για τη δολοφονία και για το πώς ο Couzens έγινε αστυνομικός. Η εφημερίδα ζητά έρευνα για τον  μισογυνισμό εντός της Μητροπολιτικής Αστυνομίας και καταδικάζει την αστυνομική δύναμη που εξέδωσε μια “εντελώς ακατάλληλη” οδηγία μετά τη δίκη του Couzens. Η οδηγία σύστηνε στις γυναίκες που υποψιάζονται για τα κίνητρα αστυνομικού, να καλέσουν το 999 για να ελέγξουν την ταυτότητά του. Ο Observer υποστηρίζει ότι “όλη η έμφαση δίνεται στο να αλλάξουν οι γυναίκες συμπεριφορά για να προστατευθούν, ενώ υπάρχει έλλειψη στρατηγικής για την πρόληψη της ανδρικής βίας”. Εν τω μεταξύ, ο Μπόρις Τζόνσον έχει προειδοποιηθεί από ομάδα Συντηρητικών βουλευτών ότι δεν μπορεί να κάνει τα φτωχότερα μέρη του Ηνωμένου Βασιλείου πιο ευημερούμενα και να “ανεβάσει” τη χώρα, ενώ ταυτόχρονα αυξάνει τους φόρους για τους εργαζόμενους και μειώνει τις παροχές. Η προειδοποίηση συνέπεσε με την άφιξη του  πρωθυπουργού στο Manchester για τη διάσκεψη του κόμματος του. Στους βουλευτές που εκφράζουν αυτές τις ανησυχίες περιλαμβάνονται κι εκείνοι που κέρδισαν έδρες από τον «κόκκινο τοίχο» των Εργατικών στις γενικές εκλογές του 2019.

Η Express της Κυριακής μεταφέρει σχόλια από τον πρωθυπουργό, ο οποίος είπε ότι η κυβέρνηση θα λάβει “μεγάλες, τολμηρές αποφάσεις”, για να διασφαλίσει ότι κάθε τμήμα της Βρετανίας θα βγει ισχυρότερο από την πανδημία. Επεσήμανε ότι οι μισθοί αυξάνονται για πρώτη φορά σε μια δεκαετία, προσθέτοντας: «Δεν περάσαμε από τον Covid για να επιστρέψουμε στο πώς ήταν τα πράγματα πριν. Το Build Back Better σημαίνει ότι θέλουμε να βελτιωθούν τα πράγματα καθώς αναρρώνουμε». Ο Γενικός Γραμματέας Οικονομικών Simon Clarke, προέβλεψε ότι η ανάκαμψη θα «ξεπεράσει τις προσδοκίες». Η εφημερίδα ωστόσο τον παροτρύνει να κάνει περισσότερα από το να λέει ελκυστικά συνθήματα, επιμένοντας ότι φράσεις όπως, “θα χτίσουμε ένα καλύτερο μέλλον” και “θα ανεβούμε επίπεδο” πρέπει να εξηγηθούν, να έχουν νόημα και να συνοδεύονται από ουσία.   

 «Οι χώρες της βρετανικής κόκκινης λίστας θα μειωθούν από 54 σε 9», όπως αναμένεται να ανακοινώσει ο κ. Τζόνσον τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με την Telegraph της Κυριακής. Οι Δρακόντειοι Covid ταξιδιωτικοί περιορισμοί πρόκειται να περιοριστούν μέσα σε λίγες μέρες, καθώς ο Μπόρις Τζόνσον ετοιμάζεται να ανακοινώσει σχέδια για να επαναφέρει την κοινωνία και την οικονομία στην «κανονικότητα» μετά από τα χειρότερα της πανδημίας. Η εφημερίδα  το χαρακτηρίζει “ελευθερία διακοπών”, με προορισμούς όπως η Νότια Αφρική, η Βραζιλία, το Μεξικό, το Πράσινο Ακρωτήριο και η Ινδονησία που αναμένεται να αφαιρεθούν από την κόκκινη λίστα, η οποία απαιτεί από τους ταξιδιώτες να τεθούν σε καραντίνα σε συγκεκριμένα ξενοδοχεία. Οι αλλαγές θα σημαίνουν ότι τα πλήρως εμβολιασμένα άτομα θα μπορούν να επισκέπτονται τον κάθε προορισμό χωρίς να χρειάζεται να απομονωθούν κατά την επιστροφή τους. Η ανακοίνωση αναμένεται την Πέμπτη, προσθέτει η εφημερίδα.

«Χειμερινός εφιάλτης» είναι ο τίτλος των Sunday People, οι οποίοι σημειώνουν ότι οι οίκοι ευγηρίας αντιμετωπίζουν χριστουγεννιάτικη «κρίση» με περισσότερα από 42.000 άτομα να κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλειά τους επειδή δεν έχουν εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού. Τα συνδικάτα έχουν προειδοποιήσει ότι η έλλειψη προσωπικού στην Αγγλία θα φτάσει τις 170.000 μέχρι το τέλος του έτους, προσθέτει η εφημερίδα. Ο διευθυντής οίκου ευγηρίας, Kerry Jackson, δήλωσε: «Είναι τρομακτικό. Θα είναι ένας χειμώνας χωρίς προηγούμενο».

Το πρωτοσέλιδο της Mail της Κυριακής γράφει ότι ο κ. Τζόνσον σχεδιάζει να εφαρμόσει τους νόμους για να αποτρέψει τους διαδηλωτές να μπλοκάρουν τους αυτοκινητόδρομους. Σύμφωνα με την εφημερίδα, βάσει της σχεδιαζόμενης νέας νομοθεσίας, οι ακτιβιστές που ακινητοποιούν ζωτικές αρτηρίες ενδέχεται να αντιμετωπίσουν φυλάκιση έως και έξι μήνες ή αυστηρά πρόστιμα. Η κίνηση έρχεται μετά από καταγγελίες της αστυνομίας ότι δεν είχαν επαρκείς εξουσίες για να εμποδίσουν τους διαδηλωτές της ομάδας Insulate Britain να σταματήσουν μερικούς από τους κεντρικούς δρόμους της χώρας, όπως οι Μ25, Μ1 και Μ4. Ο πρωθυπουργός είπε χθες το βράδυ: «Αυτή η κυβέρνηση θα είναι πάντα στο πλευρό της νομοταγούς πλειοψηφίας και θα διασφαλίζει τις αυστηρότερες δυνατές ποινές για εγκληματίες που σκοπίμως θέτουν σε ακινησία τους μεγάλους δρόμους. Θα δώσουμε στην αστυνομία τις εξουσίες που χρειάζονται για να σταματήσουν την απερίσκεπτη και εγωιστική συμπεριφορά τους. Το δικαίωμα διαμαρτυρίας είναι ιερό, αλλά δεν υπάρχει δικαίωμα να προκαλεί χάος και αναταραχές σε ανθρώπους που προσπαθούν να συνεχίσουν τη ζωή τους».

Πηγή: https://www.pressreader.com/catalog/newspapers/uk

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...