Βρυξέλλες: Σύνοδος των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ – Όξυνση των ιμπεριαλιστικών αντιπαραθέσεων

ΝΑΤΟ
Πηγή: Eurokinissi

Η Σύνοδος των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ ξεκινά σήμερα στις Βρυξέλλες, με γεμάτη ατζέντα, που ανταποκρίνεται στην όξυνση των ιμπεριαλιστικών αντιπαραθέσεων όπου Γης.

Χαρακτηριστικά είναι όσα είπε χτες σε συνέντευξη Τύπου ο γγ της λυκοσυμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, ότι η υπουργική Σύνοδος θα ετοιμάσει το έδαφος για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη τον ερχόμενο Ιούνη.

«Το ΝΑΤΟ συνεχίζει να προσαρμόζεται σε έναν πιο πολύπλοκο και πιο ανταγωνιστικό κόσμο. Πρέπει να διατηρήσουμε το τεχνολογικό μας πλεονέκτημαΟι μελλοντικές συγκρούσεις δεν θα διεξαχθούν μόνο με σφαίρες και βόμβες, αλλά και με bytes και big data», σημείωσε, για να αναγγείλει τα εγκαίνια, αύριο Παρασκευή, του Ταμείου Καινοτομίας του ΝΑΤΟ («NATO Innovation Fund»), με προϋπολογισμό 1 δισ. ευρώ και στόχο «να υποστηρίξει την ανάπτυξη αναδυόμενων και παρενοχλητικών τεχνολογιών διπλής χρήσης, σε βασικούς τομείς για την ασφάλεια των Συμμάχων».

Θύμισε άλλωστε ότι η φετινή Σύνοδος Κορυφής, τον περασμένο Ιούνη, αποφάσισε τη σύσταση ενός «Επιταχυντή Αμυντικής Καινοτομίας για τον Βόρειο Ατλαντικό» («Defence Innovation Accelerator for the North Atlantic» – DIANA), που όπως είπε «θα έχει κεντρικά γραφεία τόσο στην Ευρώπη όσο και στη Βόρεια Αμερική, με ένα δίκτυο δοκιμαστικών κέντρων και χώρων επιτάχυνσης για να αξιοποιήσει την πολιτική καινοτομία για την ασφάλειά μας», σε άλλη μια πτυχή όπου πολιτικές υποδομές κάθε είδους επιστρατεύονται στους στόχους πολεμικής προπαρασκευής του ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με πληροφορίες η DIANA στήνεται πάνω στα πρότυπα της αντίστοιχης αμερικανικής υπηρεσίας «US Defense Advanced Research Projects Agency» (DARPA), με στόχο να ξεκινήσει την επιχειρησιακή λειτουργία της το 2023. Στο μεταξύ «πολλοί Σύμμαχοι έχουν κάνει προσφορές για να φιλοξενήσουν αυτές τις εγκαταστάσεις», είπε χτες ο Στόλτενμπεργκ, με ερώτημα αν τέτοια πρόταση έχει γίνει και από ελληνικής πλευράς, στην πρεμούρα της ντόπιας αστικής τάξης να αναλάβει όλο και περισσότερα ΝΑΤΟικά κέντρα και υποδομές, στον καταμερισμό της λυκοσυμμαχίας.

Στην υπουργική Σύνοδο προγραμματίζεται εξάλλου να οριστικοποιήσουν τη λεγόμενη Στρατηγική του ΝΑΤΟ για την Τεχνητή Νοημοσύνη. «Για να την ενσωματώσουμε σε τομείς όπως η ανάλυση δεδομένων, οι εικόνες και η άμυνα στον κυβερνοχώρο. Και να καθορίσει τις αρχές της ασφαλούς και υπεύθυνης χρήσης, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο», είπε ο Στόλτενμπεργκ.

Ο γγ της λυκοσυμμαχίας αναφέρθηκε φυσικά και στη Ρωσία, κατηγορώντας την ότι τα τελευταία 3 χρόνια αύξησε περαιτέρω το οπλοστάσιό της με πυραύλους και υπερηχητικά συστήματα, μια «πραγματική απειλή για την ασφάλεια στον ευρωατλαντικό χώρο», παρουσιάζοντας τα ΝΑΤΟικά σχέδια περικύκλωσης της Ρωσίας ως «άμυνα», μεταξύ άλλων με μεταφορά πρόσθετων δυνάμεων στα σύνορά της, πολλές εκ των οποίων διεκπεραιώνονται μέσω Ελλάδας, ειδικά μέσω Αλεξανδρούπολης.

Στο ίδιο φόντο, οι υπουργοί θα συνέλθουν σε ξεχωριστή συνεδρία στο «φορμάτ» της Ομάδας Πυρηνικού Σχεδιασμού, με τον Στόλτενμπεργκ να λέει χαρακτηριστικά ότι «ένας κόσμος όπου η Ρωσία, η Κίνα και άλλες χώρες όπως η Βόρεια Κορέα έχουν πυρηνικά όπλα, αλλά το ΝΑΤΟ δεν το κάνει, απλά δεν είναι ένας ασφαλέστερος κόσμος».

Συζήτηση προγραμματίζεται και για το «πώς μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι οι τρομοκράτες δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν το Αφγανιστάν ως ασφαλές καταφύγιο», αναδεικνύοντας ότι η αποχώρηση των ΑμερικανοΝΑΤΟικών, στο πλαίσιο της αναδιάταξης των δυνάμεών τους, δεν σημαίνει και λήξη της επέμβασής τους, με τους υπουργούς να σκοπεύουν «να ασχοληθούν με τα διδάγματα που αντλήθηκαν» από την 20ετία της ανάπτυξης δυνάμεών τους στη χώρα.

Προαναγγέλλοντας δε τις επόμενες επεμβάσεις με τα ίδια προσχήματα, ο Στόλτενμπεργκ είπε ότι «κοιτάζοντας μπροστά πρέπει να συνεχίσουμε να συμπαρατασσόμαστε στον αγώνα κατά της διεθνούς τρομοκρατίας. Εξ ου και στο περιθώριο αυτής της υπουργικής Συνόδου θα πραγματοποιήσουμε μια συνάντηση του Παγκόσμιου Συνασπισμού για τη Νίκη κατά του Ντάες».

«Πυξίδα» επεμβάσεων και από την ΕΕ

Τέλος, αύριο Παρασκευή θα γίνει ξεχωριστή συνεδρία με τους «εταίρους» από Φινλανδία, Σουηδία και ΕΕ, με τον Στόλτενμπεργκ να υπογραμμίζει χτες ότι η συνεργασία των δύο πόλων του ευρωατλαντικού άξονα έχει ήδη αναβαθμιστεί «σε πρωτοφανή επίπεδα (…) Θα συζητήσουμε λοιπόν τι μπορούμε να κάνουμε μαζί σε μια εποχή παγκόσμιου ανταγωνισμού», την ώρα που στο εσωτερικό της ΕΕ, με πρωταγωνιστές κυβερνήσεις όπως η ελληνική, αναπτύσσεται η συζήτηση για περισσότερη «στρατηγική αυτοτέλεια» της ΕΕ.

Διόλου τυχαία γίνεται στις Βρυξέλλες ειδικό «εργαστήριο» της ΕΕ με αντικείμενο τη «Στρατηγική Πυξίδα» πριν το κείμενο μπει για συζήτηση στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων τον Νοέμβρη. Το εν λόγω κείμενο – δόγμα έρχεται, σε αντιστοίχιση με τη «Στρατηγική Αντίληψη» του ΝΑΤΟ, να καθορίσει κατευθύνσεις και στόχους κεντρικά της ΕΕ στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας από την επόμενη 5ετία μέχρι και το 2030.

Σε αυτό το πλαίσιο λέγεται ότι οι υπουργοί θα συζητήσουν μεταξύ άλλων την «ικανότητα της ΕΕ να ανταποκρίνεται σε κρίσεις», την αντιμετώπιση υβριδικών απειλών, τις «δυνατότητες» της ΕΕ (βλ. οπλικά συστήματα) και τη «συνεργασία» μεταξύ ΕΕ και ΝΑΤΟ.

(Πηγή: Εφημερίδα «Ριζοσπάστης»)

Δείτε ακόμα...