Βρυξέλλες: Ζάεφ και Μπορέλ για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ

Με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, Ζ. Ζάεφ, συναντήθηκε χτες στις Βρυξέλλες ο επικεφαλής της ευρωενωσιακής διπλωματίας, Ζ. Μπορέλ, τονίζοντας πως οι Βρυξέλλες είναι έτοιμες να λάβουν κάθε μέτρο ώστε να μπει στην τελική ευθεία η ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ).

«Θέλω να υπογραμμίσω το υψηλό επίπεδο της ευθυγράμμισής σας με την εξωτερική μας πολιτική και την πολιτική ασφαλείας (…) Είναι πολύ σημαντικό ότι έχετε ευθυγραμμιστεί με αυτήν με πολύ κουράγιο – κατά καιρούς πληρώνοντας και τίμημα γι’ αυτό», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Μπορέλ ανέφερε επίσης ότι οι Βρυξέλλες θα εντείνουν τη στήριξη της Βόρειας Μακεδονίας στον εμβολιασμό κατά της Covid-19, με φόντο τη «διπλωματία των εμβολίων» που αξιοποιούν αντίπαλα ιμπεριαλιστικά κέντρα και για τη γεωπολιτική τους διείσδυση στην περιοχή. «Μόλις παραδώσαμε την πρώτη παρτίδα ενός συνόλου 120.000 εμβολίων με πλήρη χρηματοδότηση από τη Βόρεια Μακεδονία (…) χωρίς όρους», δήλωσε, σπεύδοντας να συμπληρώσει: «Αυτές είναι γεωπολιτικές προκλήσεις για μας ώστε να βοηθήσουμε τα Δυτικά Βαλκάνια γενικά και ειδικά τη Βόρεια Μακεδονία να αντιμετωπίσουν την πανδημία».

Προχτές, ο Ζάεφ είχε συνάντηση με την επικεφαλής της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, κατά την οποία επανήλθε το ενδεχόμενο «αποσύνδεσης» («decoupling») της ενταξιακής πορείας Βόρειας Μακεδονίας και Αλβανίας, αν και οι δύο υποψήφιες προς ένταξη χώρες αξιολογήθηκαν ταυτόχρονα ότι «πληρούν τις προϋποθέσεις για να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ».

Αναφορικά με το βέτοπου θέτει η Σόφια στην ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ, ο Ζάεφ δήλωσε πάντως ότι «εμείς έχουμε την υπερηφάνεια και έχουμε και την ταυτότητά μας. Η υπερηφάνειά μας μπορεί να ανέβει και να κατέβει. Αυτό το δείξαμε με τη Συμφωνία των Πρεσπών και με τη διπλωματία και την ευελιξία μας. Αλλά η ταυτότητά μας είναι μία και μοναδική και δεν υπάρχει περίπτωση η δική μου ή καμία άλλη κυβέρνηση να τη διαπραγματευτεί. Και γι’ αυτό δεν είναι δυνατόν για ένα κράτος ή μια ένωση – στην οποία δεν ανήκουμε ακόμα – να παίξει με αυτή…».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε ακόμα...