Ξανθόπουλος για τις περικοπές μισθών των καλαθοσφαιριστών: «Μας θέλουν πρόβατα επί σφαγή»

Ξανθόπουλος Μπάσκετ
Πηγή : Eurokinissi

«Δεν είναι σωστό, δεν είναι ηθικό, δεν είναι ανθρωπίνως δίκαιο να πληρώσουν μόνο οι παίκτες τη ζημιά. Πλέον, το θέμα για πολλούς παίκτες έχει γίνει βιοποριστικό. Έχουν οικογένειες να ζήσουν».

Με λόγια που αφοπλίζουν ο Βασίλης Ξανθόπουλος, παραχωρώντας συνέντευξη στη «Live Sport», περιέγραψε τη δύσκολη κατάσταση που βιώνουν οι παίκτες των ελληνικών ομάδων μπάσκετ, έπειτα από τις περικοπές μισθών λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Ο γκαρντ του Περιστερίου και Γενικός Γραμματέας του ΠΣΑΚ εξήγησε ότι το πρόβλημα γίνεται ακόμα μεγαλύτερο για τους χαμηλόμισθους καλαθοσφαιριστές, ενώ τόνισε ότι υπάρχουν παίκτες που έχουν λάβει μέχρι στιγμής από τις ομάδες τους μόνο τα τρία από τα εφτά μηνιάτικά τους.

Ταυτόχρονα, μεταξύ άλλων ανέφερε ότι σύντομα ο ΠΣΑΚ θα καταθέσει την πρότασή του για το πώς μπορεί να προστατευτεί το άθλημα από τον στοιχηματισμό. 

Αναλυτικά, ο Βασίλης Ξανθόπουλος μίλησε στη «Live Sport» για:

-τις περικοπές των μισθών: «Μας άκουσαν, αλλά δεν εισακουστήκαμε. Παντού στον κόσμο λαμβάνουν υπόψη τους τη γνώμη των παικτών, τους σέβονται, προσπαθούν να τους βοηθήσουν, αλλά στην Ελλάδα τα πράγματα είναι διαφορετικά. Αρνήθηκαν να έχουμε μαζί μας στη συζήτηση με τις ΚΑΕ τον νομικό σύμβουλο μας, γιατί μας θέλουν πρόβατα επί σφαγή. Ωστόσο, εκθέσαμε τα αιτήματά μας και τονίσαμε πως το μείζον για εμάς είναι να πληρωθούν τα παιδιά των 20.000€ όλο το συμβόλαιό τους και να δούμε από κοινού τι πρέπει να γίνει για το καλό του μπάσκετ από εδώ και στο εξής.

Μας προϊδέασε η άρνησή τους να έχουμε μαζί στη τηλεδιάσκεψη τον δικηγόρο του Συνδέσμου. Οφείλουμε να πούμε ότι υπήρχαν πρόεδροι – ιδιοκτήτες που μας αντιμετώπισαν με σεβασμό και κατανόηση. Μίλησαν σωστά και έπραξαν τα δέοντα. Άλλοι δεσμεύτηκαν ότι θα το κάνουν. Κάποιοι ήταν αρνητικοί, αλλά έκαναν συζήτηση. Είναι όμως αλήθεια ότι υπήρχαν και ορισμένοι που μας μίλησαν άσχημα. Φάνηκε πως μας έχουν για τα παλιά τους τα παπούτσια που λένε. Μας απαξίωσαν και μας απευθύνθηκαν με ύφος που είναι απαράδεκτο και δυσκολευόμαστε να κατανοήσουμε τον λόγο
».

-για το βιοποριστικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν αρκετοί παίκτες: «Συζητήσαμε στο Δ.Σ. του ΠΣΑΚ και συμφωνήσαμε το αυτονόητο. Ότι προέχει η υγεία όλων μας, όχι μόνο των παικτών, αλλά από των ανθρώπων γύρω από τις ομάδες, μέχρι των διαιτητών και των θεατών. Επίσης, όπως είπαμε και στους ιδιοκτήτες, κατανοούμε το πρόβλημα που προκαλεί αυτή η πρωτοφανής πανδημία και αντιλαμβανόμαστε πως πρέπει να γίνουν υποχωρήσεις. Υποχωρήσεις όμως κι από τις δύο πλευρές. Όχι μόνο από τη δική μας. Δεν είναι σωστό, δεν είναι ηθικό, δεν είναι ανθρωπίνως δίκαιο να πληρώσουν μόνο οι παίκτες τη ζημιά. Πλέον, το θέμα για πολλούς παίκτες έχει γίνει βιοποριστικό. Έχουν οικογένειες να ζήσουν».

-για το επίπεδο των πληρωμών: «Κάνουμε έρευνα για τους μισθούς και θέλουμε να δούμε πως είναι οι πληρωμές στις ομάδες της Α1. Υπάρχουν ομάδες που έχουν καταβάλει μόνο τρία από τα 7 μηνιάτικα κατά τα οποία είχαμε αγωνιστική δράση. Οι περισσότερες οφείλουν από 1,5 έως 2 μήνες και μόνο μία-δύο ομάδες δεν χρωστούν δεδουλευμένα. Το Ρέθυμνο, ενημερωθήκαμε από τον αρχηγό της ομάδας, πως έχει πληρώσει 7,5 ίσως και 8 μήνες. Η ενημέρωση που λάβαμε ήταν ξεκάθαρη: είμαστε καλυμμένοι. Μας είπαν μάλιστα ότι ο κ. Ζομπανάκης στους παίκτες με συμβόλαιο κάτω των 20.000€ σκοπεύει να δώσει επιπλέον χρήματα ως οικονομική ενίσχυση για τις ημέρες που βιώνουμε όλοι μας. Το πρόβλημα με τις πληρωμές των δόσεων που είναι σε εκκρεμότητα μετά την αναστολή των αγώνων είναι κρίσιμο και σημαντικό. Το τονίζω με κάθε τρόπο και τόνο είναι βιοποριστικό. Από εκεί και πέρα όμως έχουμε την ευκαιρία και πρέπει να το κάνουμε όλοι μαζί, να δούμε το μέλλον του ελληνικού πρωταθλήματος. Να δουλέψουμε για το “αύριο”. Θα τα βρούμε μπροστά μας και πρέπει να κάνουμε κάτι».

-για τον στοιχηματισμό στην Basket League: «Ακούμε κι εμείς πολλά κι ο λαός λέει πως όπου υπάρχει καπνός, υπάρχει και φωτιά. Το συγκεκριμένο ζήτημα ήταν το θέμα της ατζέντας στην πρώτη συνάντησή μας με τον κ. Αυγενάκη. Με τον Υφυπουργό έχουμε καλή συνεργασία και οφείλουμε να τον ευχαριστήσουμε που ενέταξε και εμάς στο 800άρι. Μας παρουσίασε το σχέδιο Macolin για την πάταξη του στοιχήματος και δηλώσαμε σύμφωνοι. Είμαστε σε επαφή με το εξωτερικό και λαμβάνουμε πληροφορίες. Το πρωτάθλημα στην Κίνα είχε πρόβλημα από το στοίχημα. Έχουν εφαρμόσει ένα πρόγραμμα, το οποίο μείωσε το στοίχημα στο μπάσκετ κατά 80%. Σύντομα θα καταθέσουμε την πρότασή μας, με άξονα το πρόγραμμα της Κίνας, ώστε να βρούμε μια λύση και να προστατέψουμε το πρωτάθλημα και γενικότερα το άθλημά μας».

-για τη μείωση των ξένων στα ρόστερ των ομάδων και τους στόχους του ΠΣΑΚ: «Θεωρούμε απαιτητική ανάγκη να μειωθούν οι ξένοι. Πιστεύουμε πως η μείωση των ξένων σε 4 ανά ομάδα θα βοηθήσει και στο οικονομικό τομέα τις ΚΑΕ, αλλά θα δώσει την ευκαιρία να αγωνίζονται Έλληνες παίκτες και να υπάρχει μεγαλύτερος χώρος για ανάπτυξη Ελλήνων. Οι 4 ξένοι είναι το πρώτο βήμα.

Το δεύτερο που είναι αναγκαίο να εφαρμοστεί είναι να θεσπιστεί ένας κανόνας για τα χρέη κάθε προηγούμενης σεζόν. Είναι απαράδεκτο να οφείλουν ομάδες το 30-50% των μισθών της περασμένης σεζόν και να κάνουν μπάτζετ και μεταγραφές για τη νέα χρονιά. Αυτό είναι κάτι που αφορά πρωτίστως τις ίδιες τις ΚΑΕ, διότι δημιουργείται αθέμιτος ανταγωνισμός. Ομάδες που κάνουν “εικονικά” μπάτζετ, δημιουργούν πιο ισχυρά ρόστερ από εκείνες που είναι συνεπείς και αποκτούν παίκτες, σύμφωνα με όσα δύνανται να πληρώσουν. Οι οφειλές προς τους παίκτες, αλλά και τους προπονητές είναι ένα πρόβλημα για όσους έχουν λαμβάνειν, αλλά αν το δούμε συνολικά είναι ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα για τον ανταγωνισμό του πρωταθλήματος. Αλλοιώνει το πρωτάθλημα, είναι ξεκάθαρα αθέμιτος ανταγωνισμός. Υπάρχουν ομάδες που χρωστούν 3-4 μήνες. Πώς θα κάνουν ρόστερ την επόμενη σεζόν; Δεν αλλοιώνει το πρωτάθλημα;
».

-για τις συζητήσεις με τους παίκτες της Α2 και της Β’ Εθνικής σχετικά με την έναρξη των πρωταθλημάτων: «Έχουμε μέλη και από την Α2 και τη Β’ Εθνική. Μιλάμε με τους αρχηγούς των ομάδων και παίκτες των κατηγοριών, ώστε να έχουμε εικόνα. Θέλαμε να είμαστε προετοιμασμένοι, στην περίπτωση που βρεθούμε αντιμέτωποι με ένα τέτοιο γεγονός και ζητήσαμε από τους αρχηγούς να ρωτήσουν τους συμπαίκτες τους, ποια είναι άποψή τους. Δεν πρόκειται για δημοψήφισμα. Θέλαμε να ξέρουμε ποια είναι η επιθυμία των παικτών».

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...