Ξεκίνησε η 48ωρη πανελλαδική προειδοποιητική απεργία των ναυτεργατών

Απεργία ναυτεργατών 08/02

Στους καταπέλτες των πλοίων στο λιμάνι του Πειραιά, αλλά και όλης της χώρας βρίσκονται οι ναυτεργάτες, περιφρουρώντας την 48ωρη πανελλαδική προειδοποιητική απεργία τους που ξεκίνησε στις 6 το πρωί. Διεκδικούν ανανέωση και εφαρμογή των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, με αυξήσεις στους μισθούς σε όλες τις κατηγορίες πλοίων. Παράλληλα, οι εργαζόμενοι και τα σωματεία τους απαιτούν την απόσυρση των διατάξεων που προωθούνται με την αναμόρφωση του Κώδικα Ιδιωτικού Ναυτικού Δικαίου (ΚΙΝΔ) και δίνουν τη χαριστική βολή στους όρους αμοιβής και εργασίας τους.

Τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ«ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και ΠΕΕΜΑΓΕΝ καλούν σε απεργιακή συγκέντρωση σήμερα, στις 11 π.μ., στα πλοία «Blue Star» (σταθμός ΗΣΑΠ).

«Όλοι στον απεργιακό αγώνα, στους καταπέλτες των πλοίων, να μη λύσει κάβος, να μη γυρίσει προπέλα», είναι το κάλεσμα που απευθύνουν τα σωματεία. Διεκδικούν: Ανανέωση και εφαρμογή των ΣΣΕ σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, με ουσιαστικές αυξήσεις, πάνω από 12%, που να καλύπτουν τον πληθωρισμό. Οργανικές συνθέσεις και συνθήκες εργασίας ενάντια στην υπονόμευση της ασφάλειας της ανθρώπινης ζωής. Απόσυρση των αντιναυτεργατικών διατάξεων στην αναθεώρηση του ΚΙΝΔ. Θέσεις εργασίας με συγκροτημένα δικαιώματα, μέτρα προστασίας των ανέργων, της υγείας.

Την αλληλεγγύη του στην απεργία των ναυτεργατών εκφράζει το Εργατικό Κέντρο Πειραιά και καλεί τα σωματεία της δύναμής του και τους εργαζόμενους της περιοχής να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους στην κινητοποίηση.

Στην κινητοποίηση συμμετέχει και η Πανελλήνια Ένωση Συνταξιούχων ΝΑΤ, καλώντας τους συνταξιούχους να δώσουν το «παρών» στην περιφρούρηση της απεργίας. «Δεν δεχόμαστε η ζωή μας να γίνει βορά στα σχέδια της “ανάπτυξης” που καταργεί συντάξεις και μισθούς για να κερδοσκοπούν μια χούφτα παράσιτα. Διεκδικούμε αξιοπρεπή ζωή και δουλειά με δικαιώματα μαζί με τους εν ενεργεία συναδέλφους», αναφέρει στην ανακοίνωσή της.

Δείτε ακόμα...