Ξεκίνησε η άσκηση της ΠΑ «Ηνίοχος» σε επιχειρησιακές συνθήκες πολλαπλής απειλής

Από την άσκηση ΗΝΙΟΧΟΣ 2019
Από την άσκηση ΗΝΙΟΧΟΣ 2019 / Πηγή: Eurokinissi

Ξεκίνησε η άσκηση της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας «Ηνίοχος» σε επιχειρησιακές συνθήκες πολλαπλής απειλής.

Η άσκηση “ΗΝΙΟΧΟΣ 2021” συνδέεται άμεσα με την τεράστια συγκέντρωση δύναμης πυρός στην περιοχή της Αν. Μεσογείου, με τους επιχειρησιακούς – πολεμικούς σχεδιασμούς ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ για να ανακοπεί η Ρωσική και Κινέζικη παρουσία στην περιοχή, στο έδαφος της γενικευμένης καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης και των οξύτατων ανταγωνισμών. Έρχεται να “κουμπώσει” με τις υπόλοιπες ασκήσεις – πρόβες πολέμου που βρίσκονται σε εξέλιξη αυτό το διάστημα, αποτελώντας στην ουσία πολεμική προπαρασκευή.

Ξεκίνησε χτες με επίκεντρο την αεροπορική βάση της Ανδραβίδας, η άσκηση της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας «Ηνίοχος 21». Σ΄αυτήν, μετέχουν οι ΗΠΑ με KC-135T Stratotanker μαζί με μαχητικά «F-16», επίσης με προσωπικό και μέσα η Γαλλία (μαχητικά «Rafale» και M-2000 D), τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (μαχητικά «F-16»), η Ισπανία (μαχητικά F/A-18 HORNET), το Ισραήλ (μαχητικά «F-15» και «F-16»), ο Καναδάς (με προσωπικό) και η Κύπρος (με ελικόπτερο και προσωπικό), καθώς και με παρατηρητές οι Αυστρία, Αίγυπτος, Ιορδανία, Ρουμανία και Σλοβενία.

Η άσκηση απλώνεται σε όλο το εύρος του FIR Αθηνών και συνδυάζεται με την άσκηση «ΛΑΙΛΑΨ 21» του Πολεμικού Ναυτικού, ενώ συμμετέχουν και μονάδες της Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ και του Στρατού Ξηράς, με εκτέλεση σύνθετων σεναρίων Διακλαδικών Επιχειρήσεων.

Λόγω αυτής της πολλαπλής ιμπεριαλιστικής συμμετοχής, το ΓΕΕΘΑ μιλά για «ρεαλιστική επιχειρησιακή εκπαίδευση σε συνθήκες που προσομοιάζουν σε περιβάλλον πολλαπλής απειλής».

Την επόμενη βδομάδα, οι υπουργοί Εξωτερικών και Αμυνας αναμένεται να μεταβούν στη Σαουδική Αραβία για να υπογράψουν «συμφωνία αμυντικής συνεργασίας». Η ελληνική κυβέρνηση έχει εδώ και καιρό συμφωνήσει για αποστολή συστοιχίας ελληνικών «Patriot» προς ενίσχυση της αντιπυραυλικής ομπρέλας της χώρας απέναντι στο Ιράν. Ωστόσο, όπως έχουν ξεκαθαρίσει εδώ και καιρό από το ΥΠΕΞ, αυτή η διμερής συμφωνία «δεν είναι μόνο για το ζήτημα των “Patriot”, είναι ευρύτερα για την παρουσία δυνάμεων»…

Δείτε ακόμα...