Αύριο ολοκληρώνεται η Πολυεθνική Άσκηση «ORION-21»

Στιγμιότυπο από την Διυπηρεσιακή – Πολυεθνική Άσκηση Μονάδων Ειδικών Δυνάμεων και Δυνάμεων Επιχειρήσεων “ORION-21” στο Κέντρο Εκπαίδευσης Τεθωρακισμένων (ΚΕΤΘ) στον Αυλώνα, την Πέμπτη 3 Ιουνίου 2021. (EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ)

Τη Δευτέρα 31 Μαΐου 2021, ξεκίνησε η Πολυεθνική Άσκηση «ORION-21». Στην άσκηση λαμβάνουν μέρος Μονάδες Ειδικών Δυνάμεων – Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων, της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ, των ΗΠΑ, του Ισραήλ, της Κύπρου και της Σερβίας, καθώς και τμημάτων της Ελληνικής Αστυνομίας (ΕΚΑΜ) και του Λιμενικού Σώματος – Ακτοφυλακής (ΜΥΑ).

Για πρώτη φορά φέτος, διεξάγεται με τη συμμετοχή και άλλων χωρών, οι οποίες εκπροσωπούνται από τις πλέον επίλεκτες δυνάμεις τους (Navy Seals και 10th Special Forces Group από ΗΠΑ, τμήμα Ειδικών Επιχειρήσεων από Ισραήλ, Μονάδα Υποβρύχιων Καταστροφών και Λόχος Ειδικών Επιχειρήσεων από Κύπρο, Ταξιαρχία Ειδικών Επιχειρήσεων από Σερβία).

Όπως αναφέρει το ΓΕΕΘΑ, η άσκηση αυτή αναδεικνύει την «αναβάθμιση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων, των διεθνών συνεργασιών και του ρόλου των Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων της ΔΕΠ του ΓΕΕΘΑ». Η αλήθεια όμως είναι ότι αυτού του είδους οι «διεθνείς συνεργασίες», όπως αυτές με τις ΗΠΑ και το κράτος δολοφόνο του Ισραήλ, καθόλου δεν έχουν ωφελήσει την προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της πατρίδας μας. Αντιθέτως την εμπλέκουν σε επικίνδυνους σχεδιασμούς στην περιοχή.

Κατά τη διάρκεια της άσκησης, διεξάγονται σύνθετες και απαιτητικές επιχειρησιακές δραστηριότητες, στο μεγαλύτερο μέρος του Ελλαδικού χώρου (νησιωτικού και ηπειρωτικού), με τη συμμετοχή δυνάμεων και μέσων όλων των Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων.

Η άσκηση, η οποία θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή 4 Ιουνίου 2021, περιλαμβάνει μεγάλο εύρος συμβατικών αντικειμένων (άμεση επιθετική ενέργεια, ειδική επιτήρηση – αναγνώριση, μη συναινετική νηοψία, έρευνα – διάσωση μάχης κ.α.), καθώς και αντικείμενα υβριδικού πολέμου.

Δείτε ακόμα...