Ξεπέρασαν τα 70 εκατ. οι εσωτερικά εκτοπισμένοι το 2022 σε όλο τον κόσμο καταγράφοντας νέο ιστορικό ρεκόρ

Σύμφωνα με κοινή έκθεση του Internal Displacement Monitoring Center (IDMC) και του Νορβηγικού Συμβουλίου Προσφύγων (NRC), λόγω διαφόρων πολεμικών συγκρούσεων όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία, και φυσικών καταστροφών, όπως οι πλημμύρες στο Πακιστάν, το 2022, 71,1 εκατομμύρια άνθρωποι καταγράφηκαν ως εσωτερικά εκτοπισμένοι, αύξηση κατά 20% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Το νέο αυτό ιστορικό ρεκόρ επιβεβαιώνει ότι το σάπιο καπιταλιστικό σύστημα το μόνο που μπορεί να προσφέρει πλέον στην ανθρωπότητα είναι περισσότερους πολέμους, φτώχεια, πείνα και προσφυγιά.

Πέρυσι, ο αριθμός των νέων εσωτερικά εκτοπισμένων λόγω των συγκρούσεων έφτασε τους 28,3 εκατομμύρια ανθρώπους, σχεδόν διπλάσιος σε σχέση με το 2021 και τριπλάσιος από τον ετήσιο μέσο όρο της προηγούμενης δεκαετίας.

Δεκαεπτά εκατομμύρια άνθρωποι εκτοπίστηκαν εσωτερικά στην Ουκρανία και άλλα οκτώ εκατομμύρια στο Πακιστάν λόγω των πλημμυρών. Στην υποσαχάρια Αφρική καταγράφηκαν περίπου 16,5 εκατομμύρια εσωτερικά εκτοπισμένοι, οι περισσότεροι από τους μισούς λόγω συγκρούσεων, κυρίως στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και την Αιθιοπία.

Φέτος, ο αριθμός των εσωτερικά εκτοπισμένων αναμένεται να αυξηθεί και άλλο.

Στο Σουδάν οι συγκρούσεις που μαίνονται από τα μέσα Απριλίου έχουν ήδη αναγκάσει περισσότερους από 700.000 ανθρώπους να καταφύγουν σε άλλες περιοχές στο εσωτερικό της χώρας.

Αν και οι άνθρωποι αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις εστίες τους σε διάφορες περιοχές του κόσμου, σχεδόν τα τρία τέταρτα των εσωτερικά εκτοπισμένων βρίσκονται σε δέκα χώρες όπου εκδηλώνονται ιμπεριαλιστικές συγκρούσεις: τη Συρία, το Αφγανιστάν, τη ΛΔ Κονγκό, την Ουκρανία, την Κολομβία, την Αιθιοπία, την Υεμένη, τη Νιγηρία, τη Σομαλία και το Σουδάν.

Σημαντική αιτία του ξεριζωμού εκατομμυρίων ανθρώπων αποτελούν πλέον και οι φυσικές καταστροφές -πλημμύρες, ξηρασία και κατολισθήσεις- που ανάγκασαν 32,6 εκατ. ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. Πρόκειται για αύξηση 40% σε σχέση με το 2021.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters

Ετικέτες: