“Ξημερώματα της 17ης Νοεμβρίου…Τα τανκς περικυκλώνουν το Πολυτεχνείο. Ένα από τα τανκς πέφτει πάνω στην πύλη“

Ο Γ. Παπαδόπουλος με τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ
Ο Γ. Παπαδόπουλος με τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ

Ξημερώματα της 17ης Νοεμβρίου…Τα τανκς περικυκλώνουν το Πολυτεχνείο. Ένα από τα τανκς πέφτει πάνω στην πύλη“.

Σήμερα, δημοσιεύουμε βίντεο, επιμέλεια του alt.gr, το οποίο δημοσιεύτηκε πέρυσι και παροσυσιάζει ένα σύντομο ιστορικό από την κατάληψη του Πολυτεχνείου έως την πτώση της Χούντας.

Στα 8′ αποτυπώνουμε τα αίτια που οδηγηθήκαμε στην επιβολή της, το ρόλο των Αμερικάνων και του ΝΑΤΟ, το όργιο κυνηγητού, συλλήψεων, βασανιστηρίων, οι εξορίες που οδηγήθηκαν χιλιάδες αγωνιστών κατά την επταετία.

Γίνεται αναφορά, επίσης, στους αξιωματικούς και τους στρατευμένους, που αρνήθηκαν να εκτελέσουν χουντικές αντιλαϊκές εντολές.

48 χρόνια μετά, τα συνθήματα από τον ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου παραμένουν επίκαιρα. Κι αυτό διότι παρά την επιστημονική – τεχνική ανάπτυξη του μισού αιώνα που μεσολάβησε, η ικανοποίηση όλων των σύγχρονων αναγκών σκοντάφτει στο ποια τάξη έχει στα χέρια της την οργάνωση της παραγωγής, συνολικότερα της οικονομίας και της κοινωνίας.

Η στρατιωτική δικτατορία υπήρξε μία από τις πολλές μορφές της εξουσίας του κεφαλαίου, που επιλέγεται ανάλογα με τις εκάστοτε προτεραιότητες και τις ανάγκες της αστικής τάξης σε σχέση με τον εγχώριο και διεθνή συσχετισμό και πάντα με στόχο τη θωράκιση και διαιώνιση της εξουσίας της.

Η απριλιανή δικτατορία, συνεχίζοντας την πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων, ενέπλεξε περισσότερο τη χώρα στους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς της εποχής, επιθυμώντας την αναβάθμιση του ρόλου της ελληνικής αστικής τάξης στην Ανατολική Μεσόγειο. Το γεγονός αυτό της εξασφάλισε τόσο τη στήριξη των ΗΠΑ, όσο και τις οικονομικές σχέσεις με τις χώρες της καπιταλιστικής Ευρώπης. Ωστόσο, οι κατοπινές εξελίξεις, ειδικότερα η τραγωδία της Κύπρου, απέδειξαν τους κινδύνους που εγκυμονούν για τους λαούς οι αστικοί σχεδιασμοί.

Γι’ αυτό οι επιγραφές στις πύλες του Πολυτεχνείου «Εξω οι ΗΠΑ» και «Εξω το ΝΑΤΟ», που έγιναν συνθήματα καταδίκης του ιμπεριαλισμού, παραμένουν επίκαιρες στις σημερινές συνθήκες, παρά τις αλλαγές στη διάταξη καπιταλιστικών κρατών και συμμαχιών.

Δείτε ακόμα...