Υεμένη: Άλλοι 14 νεκροί στην εκατόμβη του εμφυλίου

Υεμένη - χάρτης

Έξη μέρες μαχών μεταξύ φιλοκυβερνητικών και αυτονομιστικών δυνάμεων του Νότιου Μεταβατικού Συμβουλίου (STC) συμπληρώθηκαν χθες.

Μόνο το Σάββατο σκοτώθηκαν άλλοι 14 νεκροί μαχητές στη νότια επαρχία του Abyan.

Την επίθεση έχουν εξαπολύσει τα φιλοκυβερνητικά στρατεύματα στα περίχωρα της Σιντζιμπάρ, περίπου 60 χιλιόμετρα από το Άντεν, αλλά βρίσκουν έντονη αντίσταση από τους αυτονομιστές.

Την είδηση επιβεβαίωσε κυβερνητικός στρατιωτικός αξιωματούχος, στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP. Παραδέχθηκε επίσης ότι οι δέκα από τους νεκρούς ήταν φιλοκυβερνητικοί στρατιώτες.

Αντίστοιχη επιβεβαίωση έγινε και από πηγή των αυτονομιστών, η οποία πρόσθεσε ότι προχώρησαν και στη σύλληψη 40 φιλοκυβερνητικών στρατιωτών μαζί με τον στρατιωτικό εξοπλισμό τους.

Η επίθεση των φιλοκυβερνητικών δυνάμεων είναι η πρώτη αντίδρασή τους από τις 26 Απρίλη, οπότε οι αντάρτες κήρυξαν αυτονομία στη νότια Υεμένη.

Οι δυνάμεις του Νότιου Μεταβατικού Συμβουλίου προχώρησαν στην ανακήρυξη της αυτονομίας, κατηγορώντας τα μέλη της κυβέρνησης της Υεμένης (που ελέγχεται από τη Σαουδική Αραβία) για διαφθορά, αποτυχία στην επίτευξη των δεσμεύσεών τους, συνωμοσία εναντίον του λαού της Υεμένης κα.

Αμέσως μετά, το STC προσπάθησε να αναλάβει τον έλεγχο της οικονομίας από την κυβέρνηση, διατάσσοντας να κατατεθούν όλοι οι φόροι και οι εισφορές στο Άντεν, στους τραπεζικούς λογαριασμούς της.

Οι συγκρούσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη είναι το αποτέλεσμα του αδιεξόδου που έχει δημιουργηθεί από την εμπλοκή περιφερειακών και μεγάλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων. Η κυβέρνηση που ελέγχεται από έναν στρατιωτικό συνασπισμό υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας αδυνατούσε να αντιμετωπίσει τους Χούθι που ξεσηκώθηκαν.

Για να υπερασπίσει τα συμφέροντά της, η Σαουδική Αραβία και οι σύμμαχοί της (με τις ευλογίες των ΗΠΑ) εισέβαλαν στην Υεμένη για να απωθήσουν τους Χούθι που είχαν καλές σχέσεις με το Ιράν. Το 2017 δημιουργείται το Νότιο Μεταβατικό Συμβούλιο με την υποστήριξη των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, τα οποία είναι μέλος της Σαουδαραβικής συμμαχίας!

Οι συνέπειες είναι τραγικές για τον λαό της Υεμένης που ήταν ο φτωχότερος στον Αραβικό κόσμο. Πάνω από 100.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, ο λιμός είναι σε εξέλιξη, η χολέρα εξαπλώνεται, το νερό είναι δυσεύρετο.

Μερικά από τα “ευεργετήματα” της ιμπεριαλιστικής “αγάπης”…

Πληροφορίες: middleeasteye.net

Δείτε ακόμα...