Υεμένη: Αναζωπύρωση των μαχών στη Χοντάιντα

Υεμένη - χάρτης

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών εξέφρασε χθες Πέμπτη ανησυχία για την αναζωπύρωση από τα μέσα του Ιανουαρίου των μαχών στην Υεμένη ανάμεσα στους σιίτες αντάρτες Χούθι και τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση στη στρατηγικής σημασίας περιοχή της πόλης Χοντάιντα, τονίζοντας πως θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή χιλιάδων αμάχων.

Σε ανακοίνωσή του, ο ΟΗΕ έκανε λόγο για «θύματα μεταξύ των αμάχων» καθώς και για καταστροφές σε σπίτια και αγροκτήματα στις μάχες αυτές, στον νότιο τομέα της περιοχής όπου βρίσκεται η πόλη Χοντάιντα και το λιμάνι μέσω του οποίου εισέρχεται στην Υεμένη το μεγαλύτερο μέρος της ανθρωπιστικής βοήθειας και των εισαγόμενων τροφίμων.

Σύμφωνα με τον οργανισμό, πάνω από εκατό οικογένειες, τουλάχιστον 700 άνθρωποι, εκτοπίστηκαν εξαιτίας των εχθροπραξιών από τα μέσα του μήνα.

Αυτή την εβδομάδα κάτοικοι μίλαγαν για συνεχείς ισχυρές εκρήξεις, ωστόσο πηγές προσκείμενες στη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση διαβεβαίωσαν πως οι εχθροπραξίες αποκλιμακώθηκαν την Τετάρτη και χθες Πέμπτη.

Περίπου 150 μέλη του κινήματος των Χούθι και άνδρες των κυβερνητικών δυνάμεων σκοτώθηκαν σε μια εβδομάδα μαχών στην περιοχή, κατά τον απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου ως τη 18η Ιανουαρίου, που βασιζόταν σε στρατιωτικές και ιατρικές πηγές.

Κατά πηγή προσκείμενη στα στρατεύματα της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης, οι μάχες ξέσπασαν εξαιτίας επιθέσεων των ανταρτών, που ελέγχουν τη Χοντάιντα και επιδιώκουν να επεκταθούν προς νότο, όπου βρίσκονται θέσεις κυβερνητικών μονάδων.

Οι συγκρούσεις αυτού του μήνα είναι οι σφοδρότερες αφότου τέθηκε σε ισχύ ανακωχή που διαπραγματεύθηκε ο ΟΗΕ τον Δεκέμβριο του 2018, σημειώνουν κάτοικοι.

Στην Υεμένη, χώρα 30 εκατομμυρίων κατοίκων, μαίνεται από το 2014 ένοπλη σύρραξη ανάμεσα στη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση, που υποστηρίζεται από τη Σαουδική Αραβία, και τους σιίτες αντάρτες Χούθι, που υποστηρίζονται από το Ιράν, με δεκάδες χιλιάδες νεκρούς και εκατομμύρια εκτοπισμένους, με αποτέλεσμα κάπου «16 εκατομμύρια άνθρωποι πρόκειται να αντιμετωπίσουν οξεία διατροφική ανασφάλεια» το 2021 και τουλάχιστον 50.000 άνθρωποι θα κινδυνεύσουν να λιμοκτονήσουν τους επόμενους έξι μήνες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...