Συνάντηση με 11μελή αντιπροσωπεία του αμερικανικού «δικτύου» «Business Executive for National Security» (ΒΕΝS) η οποία συνοδευόταν από τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζώρτζ Τζέιμς Τσούνις.είχε σήμερα ο υπουργός Άμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος.
Πρόκειται για στελέχη επιχειρήσεων που κάνουν μπίζνες με το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας και άλλες άλλα τέτοια «ευαγή» ιδρύματα των ΗΠΑ με κύρια «αποστολή» να «κρατήσουν την Αμερική ασφαλή).
Επισήμως, κατά τη συνάντηση τονίστηκε «η σημασία της στρατηγικής αμυντικής σχέσης Ελλάδος – ΗΠΑ και της περαιτέρω διεύρυνσης και εμβάθυνσής της, για την ασφάλεια των δύο χωρών και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή».
«Ανεδείχθη, επίσης, ο σημαντικός ρόλος της Ελλάδας ως παράγοντα ασφαλείας και σταθερότητας στην περιοχή, η γεωπολιτική αξία της Αλεξανδρούπολης και η σημασία αναβάθμισης των εγκαταστάσεων και υποδομών της, μέσω συνεχούς ροής επενδύσεων», όπως αναφέρεται από το ΥΠΕΘΑ, που εστιάζει στον ρόλο του ακριτικού λιμένα ως βασικού λιμένα διεκπεραίωσης ευρωατλαντικών δυνάμεων προς τη συνοριογραμμή με τη Ρωσία. Εξάλλου, στη συνάντηση συζητήθηκε η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και οι εξελίξεις του πολέμου στην Ουκρανία.
Καθώς άλλωστε πολεμική προπαρασκευή και μπίζνες του κεφαλαίου πάνε χέρι – χερι, ο υπουργός αναφέρθηκε και στις «δυνατότητες αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας» με αμερικανικές αμυντικές βιομηχανίες.
Τα στελέχη της BENS είχαν συναντηθεί την Τρίτη με την αρχηγό ΓΕΕΘΑ στρατηγό Κων. Φλώρος, ο οποίος τους ενημέρωσε, μεταξύ άλλων, για τις «προκλήσεις άμυνας και ασφάλειας που αντιμετωπίζει η χώρα μας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο», τις «επιπτώσεις της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία για την αρχιτεκτονική ασφαλείας του ευρωατλαντικού χώρου», την «συνδρομή της Ελλάδος προς αυτήν με ανθρωπιστική και στρατιωτική βοήθεια», καθώς και «την συνεισφορά της χώρας μας στον μετασχηματισμό της Συμμαχίας για την αμυντική θωράκιση της Ανατολικής Πτέρυγάς της», πουλώντας βασικά τις υπηρεσίες που παράσχει στον ΑμερικανοΝΑΤΟικό σχεδιασμό η ντόπια αστική τάξη ως χωροφύλακάς του στην περιοχή.

Άλλωστε επεσήμανε το πως η χώρα «συνεισφέρει με τις Ενοπλες Δυνάμεις της στην ασφάλεια και στην σταθερότητα της περιοχής» και αναφέρθηκε ειδικά στην «στρατιωτική συνεργασία με χώρες των Βαλκανίων» καθώς και στην αστυνόμευση του εναέριου χώρου (Air Policing) της Αλβανίας, του Μαυροβουνίου και της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας που έχει αναληφθεί από την Ελλάδα στο πλαίσιο του ΝΑΤΟικού καταμερισμού, στην «εμβάθυνση των σχέσεων» και στην Στρατιωτική Συνεργασία με την Αίγυπτο, την Σαουδική Αραβία, τα ΗΑΕ, την Ιορδανία όπως και με το Ισραήλ, στην συνεργασία των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων με αυτές της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Ισραήλ, στο πλαίσιο του «Κοινού Σχεδίου Δράσης Ελλάδος – Κύπρου – Ισραήλ» το οποίο με την συμμετοχή των ΗΠΑ ενισχύεται σε σχήμα «3+1», καθώς και στα αντίστοιχης ΑμερικανοΝΑΤΟικής κοπής τριμερή σχήματα Στρατιωτικής Συνεργασίας «Ελλάδα – Κύπρος – Ιορδανία» και «Ελλάδα – Κύπρος – Αίγυπτος».
Επίσης αναφέρθηκε στην πρόσφατη επίσκεψή του στις ΗΠΑ και στις συναντήσεις που πραγματοποίησε εκεί, στην πρόσφατη «επικαιροποίηση» της Συμφωνίας για τις Βάσεις, στην επακόλουθη «αναβάθμιση» των υποδομών της Σούδας και της Αλεξανδρούπολης και «στον ρόλο τους ως προς την παροχή σημαντικών διευκολύνσεων για την προώθηση και αναδίπλωση προσωπικού, μέσων και υλικών τόσο σε διμερές όσο και σε διασυμμαχικό επίπεδο», καθώς και «στις διακλαδικές κοινές δραστηριότητες επιχειρησιακής εκπαίδευσης που υλοποιούνται στο πλαίσιο της διαρκούς εμβάθυνσης της Στρατιωτικής Συνεργασίας Ελλάδας και ΗΠΑ».