Υφυπουργός Άμυνας: Αποστολή στη Βουλγαρία Τμήματος Αντιαρματικών και ιπτάμενου ραντάρ

Ελληνικός Στρατός - Αντιαρματικό
EUROKINISSI

Η Κυβέρνηση θα στείλει Αντιαρματιστές και ιπτάμενο ραντάρ στη Βουλγαρία. Αυτό αποκάλυψε ο Υφυπουργός Άμυνας. Συγκεκριμένα χτες, ο υφυπουργός Άμυνας, Ν. Χαρδαλιάς, εκπροσωπώντας τον υπουργό (νόσησε με Covid), υποδέχθηκε στο υπουργείο τον υπουργό Άμυνας της Βουλγαρίας, Ντράγκομιρ Ζάκοφ, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Αθήνα. Ο υφυπουργός επιβεβαίωσε ότι «η Ελλάδα, ως σύμμαχος της Βουλγαρίας, θα συνεισφέρει στο βουλγαρικό συγκρότημα μάχης μια αντιαρματική διμοιρία». Πρόκειται για άλλη μια επιβεβαίωση του «Ριζοσπάστη» που ήδη από τις 5/4 είχε αποκαλύψει την αποστολή στη γείτονα Τμήματος Αντιαρματικών, αποτελούμενου από μία Διμοιρία με 4 στοιχεία τέτοιου όπλου, συν ένα στοιχείο Τεχνικής Υποστήριξης. Εντάσσεται στον υπό διαμόρφωση νέο Σχηματισμό Μάχης («Βattlegroup») που το ΝΑΤΟ αποφάσισε να στήσει στη Βουλγαρία, θα υπαχθεί δε στη Δύναμη Ταχείας Απόκρισης του ΝΑΤΟ (NRF).

Επιπροσθέτως, ο υφυπουργός διαβεβαίωσε ότι η Αθήνα «θα συμμετάσχει στις δραστηριότητες έγκαιρης προειδοποίησης του ΝΑΤΟ με ένα αεροσκάφος αερομεταφερόμενου συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης και ελέγχου, το οποίο θα επιχειρήσει σε περιοχές του βουλγαρικού FIR». Ουσιαστικά επισημοποιούν και κάνουν «κανόνα» πτήσεις που ήδη γίνονται, ελληνικών ιπτάμενων ραντάρ, στον κάθετο άξονα Βάρνα – Μπουργκάς, συλλέγοντας εικόνα από τις κινήσεις των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων στη Μαύρη Θάλασσα και μπαίνοντας φυσικά στο στόχαστρό τους.

Τέλος, ο Χαρδαλιάς τόνισε τη «σημασία της επέκτασης του συστήματος αγωγών του ΝΑΤΟ, ώστε να μεταφέρονται καύσιμα από τον λιμένα της Αλεξανδρούπολης προς τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία».

Δείτε ακόμα...