Υγειονομικοί: Πανελλαδική 24ωρη απεργία την Πέμπτη 21 Οκτώβρη

Σε 24ωρη απεργία προχωρούν την Πέμπτη 21 Οκτώβρη, οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας, τα Περιφερειακά Ιατρεία, στο ΕΚΑΒ, διεκδικώντας μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με επείγουσες διαδικασίες, μονιμοποίηση των εργαζομένων με ελαστικές εργασιακές σχέσεις χωρίς όρους και προϋποθέσεις, ανάκληση των αναστολών, αυξήσεις στους μισθούς ένταξη.

– Στην Αθήνα, οι εργαζόμενοι θα συγκεντρωθούν στις 8:30 το πρωί στην πλατεία Μαβίλη και θα ακολουθήσει πορεία στο υπουργείο Υγείας

– Στο Ηράκλειο Κρήτης το Σωματείο Εργαζομένων ΠαΓΝΗ καλεί στην απεργιακή συγκέντρωση, στις 10 το πρωί στα Λιοντάρια.

– Στην Καρδίτσα, η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας (ΕΙΝΚΥΝΚ) καλεί στην απεργιακή συγκέντρωση στις 11 π.μ., στην πύλη του νοσοκομείου.

– Στη Λάρισα στις 11 π.μ.στον αύλειο χώρο του Γ.Ν. Λάρισας

– Στη Λευκάδα, ο Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου καλεί στην απεργιακή συγκέντρωση στις 10 το πρωί, στην είσοδο του νοσοκομείου.

– Στην Πέλλα, η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών καλεί στις 10 π.μ. στην πύλη του νοσοκομείου Έδεσσας.

Στην αιχμή των απεργιακών συγκεντρώσεων βρίσκεται η επιτάχυνση του «νέου ΕΣΥ», του σχεδίου για σύστημα υγείας κομμένο και ραμμένο στα θέλω των επιχειρηματικών ομίλων και των ασφαλιστικών εταιρειών. Γιατί, όπως σημειώνει και η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας στο σχετικό απεργιακό κάλεσμα, «νέο ΕΣΥ» σημαίνει:

  • Διατήρηση των τραγικών ελλείψεων σε μόνιμο προσωπικό, γενίκευση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων ομηρίας και ανακύκλωσης της ανεργίας, φτηνοί, εξουθενωμένοι, περιπλανώμενοι υγειονομικοί από τη μία μονάδα στην άλλη για να μπαλώνουν τρύπες.
  • Νέα μείωση του αριθμού των κρεβατιών, νέα λουκέτα και συγχωνεύσεις τμημάτων, κλινικών και νοσοκομείων με “κριτήριο” τη χιλιομετρική απόσταση, την πληρότητα κ.λπ.
  • Νέοι κόφτες στις δωρεάν παροχές στους ασθενείς για φάρμακα, θεραπεία και εξετάσεις γιατί στο “νέο ΕΣΥ” “θα παίρνεις ό,τι πληρώνεις”.
  • Νέα δωράκια και νέα πελατεία στον ιδιωτικό επιχειρηματικό τομέα Υγείας που λιποτάκτησε την περίοδο της πανδημίας. Νέα πεδία κερδοφορίας στην Υγεία για τα τρωκτικά από την παραπέρα εκχώρηση υπηρεσιών των δημόσιων νοσοκομείων, τις εργολαβίες, τις ΣΔΙΤ.
  • Δημόσιες μονάδες Υγείας – αυτοχρηματοδοτούμενες επιχειρήσεις, με ακόμα μεγαλύτερη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης και με έσοδα από την οικονομική αφαίμαξη των ασθενών.

«Όσο αποφασισμένη είναι η κυβέρνηση να προχωρήσει τα σχέδιά της για το “νέο ΕΣΥ”, άλλο τόσο αποφασισμένοι είμαστε και εμείς να τα μπλοκάρουμε! Η αγανάκτηση και η οργή να μετατραπεί σε δύναμη, αγώνα και διεκδίκηση. Το δρόμο δείχνουν οι μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στην “e-food”, των δασκάλων και των καθηγητών Μέσης Εκπαίδευσης! Όλοι στην απεργία», σημειώνει η ΟΕΝΓΕ στο κάλεσμά της.

Δείτε ακόμα...