Υπ. Άμυνας Ελλάδας – Βουλγαρίας – Ρουμανίας: Υπέγραψαν τη δημιουργία του ΝΑΤΟικού «Στρατιωτικού Διαδρόμου Κινητικότητας»

Συμφωνία Υπουργείου Άμυνας Ελλάδας - Βουλγαρίας - Ρουμανίας

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, συνυπέγραψε χθες το βράδυ -στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ- επιστολή προθέσεων (Letter of Intent -LoI), για τη δημιουργία«Εναρμονισμένου Στρατιωτικού Διαδρόμου Κινητικότητας», με τους υπουργούς Άμυνας της Ρουμανίας, Angel Tilvar και της Βουλγαρίας, Atanas Zaprianov, καθώς η ελληνική κυβέρνηση πρωτοστατεί στη θωράκιση της Νοτιοανατολικής Πτέρυγας του ΝΑΤΟ, αλλά και στη δυνατότητα της λυκοσυμμαχίας να αναπτύσσει γρηγορότερα και «αποτελεσματικότερα» τις στρατιωτικές δυνάμεις, όπου και όποτε χρειαστεί, εμπλέκοντας συνεχώς ακόμα πιο βαθιά τη χώρα στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, μετατρέποντάς την σε θύτη άλλων λαών και τον λαό μας σε στόχο πιθανών αντιποίνων από αντίπαλα ιμπεριαλιστικά μπλοκ δυνάμεων. 

Με την υπογραφή της νέας LoI για τη «στρατιωτική κινητικότητα» οι τρεις κυβερνήσεις εκφράζουν το «ενδιαφέρον» τους μεταξύ άλλων για τη «μείωση του χρόνου που απαιτείται για την έκδοση αδειών διέλευσης», αλλά και για τη «διασφάλιση της ομαλής, αποτελεσματικής και απρόσκοπτης μετακίνησης στρατιωτικού προσωπικού και μέσων μεταξύ των τριών χωρών όποτε απαιτείται».

Επιπλέον, η LoI «αποσκοπεί στη συνεργασία των τριών χωρών στο πλαίσιο του κοινού δικτύου υποστήριξης Διοικητικής Μέριμνας του ΝΑΤΟ». Αναφέρεται σε οδικούς και σιδηροδρομικούς διαδρόμους και στην αναβάθμιση των υποδομών και των δικτύων σε περιοχές όπως η Θεσσαλονίκη και η Αλεξανδρούπολη, υπογραμμίζοντας τη σημασία τους «για την αποτελεσματική αποτρεπτική ικανότητα της Ανατολικής Πτέρυγας της Συμμαχίας».

Επίσης η δημιουργία του «Εναρμονισμένου Στρατιωτικού Διαδρόμου Κινητικότητας» είναι συνέχεια της υπογραφής, πέρυσι τον Οκτώβρη, «Επιστολής Προθέσεων περί επέκτασης του δικτύου αγωγών καυσίμων του ΝΑΤΟ προς την Ανατολική Πτέρυγα της Συμμαχίας» – στην Ελλάδα αφορά την επέκταση του αγωγού καυσίμων των Ενόπλων Δυνάμεων που ξεκινά από Ελευσίνα και καταλήγει στο Χαλκερό Καβάλας, ενώ είναι συνδεδεμένος με τα διυλιστήρια των ΕΛΠΕ σε Ασπρόπυργο και Θεσσαλονίκη. Το σχέδιο είναι να πάει έως Αλεξανδρούπολη και από εκεί βορειότερα. Οι ΗΠΑ προωθούν εδώ και καιρό την επέκταση, ώστε να εξυπηρετεί τον απρόσκοπτο ανεφοδιασμό των αμερικανοΝΑΤΟικών στρατευμάτων που παρέταξαν στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία.

Δείτε ακόμα...