Υπ. Ναυτιλίας: Διαμαρτυρία ενάντια στις αυξήσεις των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων και για τα μέτρα προστασίας

Διαμαρτυρία στο Υπουργείο Ναυτιλίας ενάντια στις αυξήσεις των εισιτηρίων στην ακτοπλοΐα

Σε διαμαρτυρίες στα υπουργεία Ναυτιλίας και Ανάπτυξης προχώρησαν το πρωί της Δευτέρας σωματεία και φορείς, ενάντια στην ακρίβεια και απαιτώντας άμεσα και ουσιαστικά μέτρα ανακούφισης, προστασίας και επιβίωσης των εργαζομένων και των αυτοαπασχολουμένων καθώς μεγάλες αυξήσεις καταγράφονται σε βασικά είδη, στην ακτοπλοΐα, στην Ενέργεια, στα καύσιμα, αλλά όχι φυσικά στους μισθούς και το λαϊκό εισόδημα. 

Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Ναυτιλίας πραγματοποίησαν το πρωί της Δευτέρας σωματεία και φορείς ενάντια στις αυξήσεις των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων και για μέτρα προστασίας στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες με βάση τις ανάγκες των επιβατών και των ναυτεργατών. 

Τα συνθήματα που μεταξύ άλλων κυριάρχησαν ήταν «Όχι στην ακρίβεια των ακτοπλοϊκών – Τέρμα στα προνόμια των εφοπλιστών» και «Πανάκριβα τα πλοία, πανάκριβη ζωή – Οργάνωση και αγώνας, η μόνη επιλογή».

Αντιπροσωπεία των συγκεντρωμένων συναντήθηκε με τον Κώστα Κατσαφάδο, υφυπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής θέτοντας τα αιτήματά τους.

Αιτήματα που αφορούν:

  • Να μειωθούν τώρα όλα τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια και τα ναύλα (οχημάτων – εμπορευμάτων) κατά 50% χωρίς να δοθούν νέες επιδοτήσεις και προνόμια στους εφοπλιστές.
  • Δωρεάν μετακινήσεις για άνεργους, φοιτητές και στρατευμένους, για ΑμεΑ, χρονίως πάσχοντες.
  • Μειωμένα εισιτήρια για συνταξιούχους, αναπληρωτές, πολύτεκνους κ.ά.
  • Εξασφάλιση συχνής σύνδεσης των νησιών με την ηπειρωτική χώρα και μεταξύ τους με πλοία σύγχρονα και ασφαλή, με βελτίωση και διαμόρφωση σύγχρονων των λιμενικών εγκαταστάσεων, αποκλειστικά δημόσιων.
  • Να διασφαλιστεί η δουλειά των ναυτεργατών με αύξηση των μισθών και βελτίωση των συνθηκών εργασίας κατοχυρωμένα με Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και Κοινωνική Ασφάλιση, συνδικαλιστική οργάνωση.
  • Nα καταργηθούν οι φόροι στα καύσιμα, η ρήτρα αναπροσαρμογής και τα «πράσινα» χαράτσια στο ηλεκτρικό ρεύμα.
  • Να επανέλθει ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ για όλα τα νησιά, κατά 50%.
  • Να καταργηθεί ο ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης, στα εφόδια των αγροτών και κτηνοτρόφων.
  • Άμεση και γενναία διαγραφή των χρεών αυτοαπασχολούμενων, εργαζομένων και ανέργων.

Ενημερώνοντας τους συγκεντρωμένους για τα αποτελέσματα της συνάντησης, ο Θανάσης Ευαγγελάκης, πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ, χαρακτήρισε ως προκλητικό τον υφυπουργό, ο οποίος, όπως σημείωσε ο πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ, συμμερίζεται την αγωνία μας για τις αυξήσεις των εισιτηρίων, κάνοντας λόγο για ιδιαίτερες συνθήκες και επικαλούμενος το επιχείρημα των εφοπλιστών για το κόστος του πετρελαίου, χωρίς βέβαια να αναφέρει όταν μειώνεται το κόστος του πετρελαίου αν μειώνονται και τα εισιτήρια. Ο υπουργός, πρόσθεσε ο Θ. Ευαγγελάκης, έφτασε στο σημείο να μας πει ότι έκανε «συστάσεις» στους εφοπλιστές να μην κάνουν άλλες αυξήσεις. 

Την σημερινή κινητοποίηση διοργάνωσαν το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου και Ανατολικής Αττικής, τα ναυτεργατικά σωματεία Πανελλήνια Ένωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού, Πανελλήνια Ένωση Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής Εμπορικού Ναυτικού «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», Πανελλήνια Επαγγελματική Ένωση Μαγείρων Εμπορικού Ναυτικού, Πανελλήνια Ένωση Πληρωμάτων Ρυμουλκών – Ναυαγοσωστικών, Πανελλήνια Ένωση Συνταξιούχων ΝΑΤ και οι φορείς Ομοσπονδία Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής, Σύλλογος Ικαριωτών Περάματος και γύρω Δήμων «Ο ΙΚΑΡΟΣ», Σύλλογος Ικαριωτών Πετρούπολης.

Συμμετείχαν οι Σύλλογοι Γυναικών Πειραιά της ΟΓΕ και το Εργατικό Κέντρο Πειραιά.

Δείτε ακόμα...