Υπ. Οικονομικών: Αμείωτη φορολογική επέλαση στον λαό – Φορολεηλασία 18 δισ. ευρώ σε ένα τετράμηνο

Στιγμιότυπο από σούπερ μάρκετ - ακρίβεια
Πηγή: Eurokinissi

Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται το φορολογικό ξεζούμισμα του λαού, με τα στοιχεία που δίνει το ίδιο το υπουργείο Οικονομικών, λίγες μέρες πριν τις εκλογές, να είναι αποκαλυπτικά.

Σύμφωνα λοιπόν με τα επίσημα στοιχεία από την εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού για το διάστημα Ιανουάριος – Απρίλιος 2023, «τα έσοδα από φόρους ανήλθαν σε 17,87 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 1,635 δισ. ευρώ ή 10,1% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2023».

Αυτή η φορολεηλασία προέρχεται κυρίως από την υπεραπόδοση του ΦΠΑ, τα τέλη κυκλοφορίας και την είσπραξη του φόρου εισοδήματος, δηλαδή όλα όσα πληρώνουν τα λαϊκά νοικοκυριά. Κάτι που θα συνεχιστεί έτσι κι αλλιώς και μετά τις εκλογές, ανεξάρτητα από το ποιος θα σχηματίσει κυβέρνηση με ποιον, μιας και το κοινό πρόγραμμα των ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ προβλέπει τη συνέχιση της φορολεηλασίας, αλλά και της γνωστής αναλογίας που υποχρεώνει τον λαό να πληρώνει το 95% των φορολογικών εσόδων ενώ οι επιχειρηματικοί όμιλοι πληρώνουν μόλις το 5%!

Στην ουσία ακόμα και εκείνα τα ελάχιστα που ακούγονται ως παροχές – κοροϊδία, και από τη ΝΔ και από τον ΣΥΡΙΖΑ, προέρχονται από αυτήν τη φορολογική επιδρομή σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων. Γι’ αυτό άλλωστε αρνήθηκαν και οι δύο κατ’ επανάληψη ακόμα και να συζητήσουν τις τροπολογίες που κατέθεσε όλο το προηγούμενο διάστημα το ΚΚΕ για κατάργηση φόρων που πληρώνει ο λαός…

Επιπλέον, το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 21,042 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 2,496 δισ. ευρώ ή 13,5% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί για το αντίστοιχο διάστημα στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού 2023. Οπως αναφέρει πιο αναλυτικά το υπουργείο: «Τμήμα της αύξησης αυτής, ποσού 470 εκατ. ευρώ περίπου, αφορά την παράταση της προθεσμίας πληρωμής των τελών κυκλοφορίας μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2023, ενώ είχε εκτιμηθεί ότι το ποσό αυτό θα εισπραττόταν κατά τον μήνα Δεκέμβριο 2022. Το υπόλοιπο ποσό της υπερεκτέλεσης προέρχεται από την καλύτερη απόδοση των φόρων εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων, του προηγούμενου έτους, που εισπράχθηκαν σε δόσεις μέχρι και το τέλος Φεβρουαρίου 2023, όσο και από την καλύτερη απόδοση του ΦΠΑ τρέχοντος έτους».

Ετσι, παρά το τεράστιο κύμα ακρίβειας, που τσάκισε τα εισοδήματα του λαού, τα κρατικά ταμεία …ξεχείλισαν από την είσπραξη των φόρων, την ώρα που τα λαϊκά νοικοκυριά αναγκάζονται να κόψουν ολοένα και περισσότερα αγαθά από τα ράφια των σούπερ μάρκετ.

Επίσης, τον Απρίλιο 2023 το σύνολο των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 4,199 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 216 εκατ. ευρώ έναντι του μηνιαίου στόχου. Τα έσοδα από φόρους ανήλθαν σε 4,261 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 199 εκατ. ευρώ ή 4,9% έναντι του στόχου. Να σημειωθεί ακόμα ότι το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε πλεόνασμα ύψους 2,434 δισ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 869 εκατ. ευρώ, αποδεικνύοντας ότι για τα ματωμένα πρωτογενή πλεονάσματα ο λαός θα συνεχίσει να «αιμορραγεί» ώστε να επιτυγχάνονται οι «δημοσιονομικοί στόχοι».

Προβλέψεις δυσοίωνες…

Ενα άλλο στοιχείο που δείχνει ότι και μετά τις εκλογές τα λαϊκά νοικοκυριά θα συνεχίσουν να ματώνουν είναι όσα προβλέπει η Κομισιόν για το επόμενο διάστημα. Πρωτογενή πλεονάσματα, χαμηλοί μισθοί, νέα αύξηση επιτοκίων, ανάπτυξη για το μεγάλο κεφάλαιο αλλά φτώχεια για τον λαό είναι μερικά από όσα προκύπτουν ως μία κατάσταση που θα συνεχίσει να υπάρχει. Εχει δε ενδιαφέρον το γεγονός ότι οι προβλέψεις συνοδεύονται από «διαπιστώσεις» περί αναγκαιότητας συγκράτησης των μισθών, για να μην ανέβει ο πληθωρισμός, αλλά και ανησυχίες για νέα ώθηση στον δομικό πληθωρισμό μέσα στο 2023…

Οπως αναφέρεται στις Εαρινές Προβλέψεις: «Παρά την αύξηση 9,4% του κατώτατου μισθού τον Απρίλιο του 2023, οι κίνδυνοι μιας σπείρας μισθών – τιμών φαίνονται περιορισμένοι. Ωστόσο, οι ανοδικοί κίνδυνοι για τις προοπτικές για τον πληθωρισμό προκύπτουν από μια πιο γρήγορη προσαρμογή των μισθών, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε υψηλότερο πυρήνα πληθωρισμού». Στη συνέχεια κάνει λόγο για μείωση της ιδιωτικής κατανάλωσης, παρά την πρόβλεψη για ανάπτυξη 2,4%, κάτι που επιβεβαιώνει ότι καπιταλιστική ανάπτυξη και βελτίωση της ζωής του λαού είναι δύο έννοιες απολύτως ασύμβατες. Συγκεκριμένα, αναφέρεται πως «η Κομισιόν εκτιμά ότι η αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης θα μειωθεί σημαντικά σε σύγκριση με την ανάκαμψη μετά την πανδημία πέρυσι, εν μέσω απώλειας του πραγματικού διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών και μείωσης της αποταμίευσης».

Σε ό,τι αφορά το Ταμείο Ανάκαμψης, η Κομισιόν ξεκαθαρίζει στην ουσία ότι αφού προηγήθηκαν μια σειρά αντιλαϊκά προαπαιτούμενα (μεταρρυθμίσεις), πλέον τα «πακέτα» που θα πάρουν οι όμιλοι θα ξεκινήσουν να γίνονται επενδύσεις… Για το πρωτογενές πλεόνασμα η Κομισιόν αναφέρει ότι θα έρθει νωρίτερα και ξεκαθαρίζει ότι αυτό οφείλεται κυρίως στα καλύτερα του αναμενόμενου φορολογικά έσοδα, ιδίως από τον ΦΠΑ και τους άμεσους φόρους. Για τη δε αύξηση των επιτοκίων σημειώνει ότι «αν και η ΕΚΤ και οι άλλες κεντρικές τράπεζες της ΕΕ αναμένεται να πλησιάσουν στο τέλος του κύκλου αύξησης των επιτοκίων, η πρόσφατη αναταραχή στον χρηματοπιστωτικό τομέα είναι πιθανό να προσθέσει πίεση στο κόστος και στην ευκολία πρόσβασης σε δανειοδότηση, επιβραδύνοντας την ανάπτυξη των επενδύσεων και συγκεκριμένα σε κατοικίες».

Δείτε ακόμα...