Υπογράφτηκε η διακήρυξη για το έργο επέκτασης του φράχτη στον Έβρο

Στην επέκταση του φράχτη στον Έβρο προχωρά η κυβέρνηση επιμένοντας στην πολιτική της καταστολής και της ύψωσης εμποδίων που συνιστά και κεντρική κατεύθυνση της πολιτικής της ΕΕ και του νέου Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τ. Θεοδωρικάκος και ο υφυπουργός, Ελ. Οικονόμου, υπέγραψαν σήμερα την διακήρυξη για την επέκταση.

Όπως αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, «οι ραγδαίες εξελίξεις που σχετίζονται με την “εργαλειοποίηση” του μεταναστευτικού ζητήματος, έχουν ως αποτέλεσμα την απρόβλεπτη και ασυνήθιστη αύξηση των μεταναστευτικών ροών που εκτείνεται κατά μήκος των χερσαίων συνόρων της χώρας, με απρόβλεπτες συνέπειες για τη δημόσια τάξη και ασφάλεια». Για τον λόγο αυτό, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, «απαιτείται ταχεία και αποτελεσματική αντιμετώπιση του διαπιστωμένου προβλήματος. Επιπλέον, θεωρείται αναγκαία και κατεπείγουσα η επέκταση του υπάρχοντος αποτρεπτικού εμποδίου σε Α’ φάση, σε μήκος περίπου 35 χιλιομέτρων, στην περιοχή μεταξύ του οικισμού Ψαθάδες Διδυμοτείχου έως την περιοχή Κορνοφωλιάς Σουφλίου και το οποίο αποτελεί το πρώτο κομμάτι από τα συνολικά 140 χιλιόμετρα».

Πρόκειται για εφαρμογή του κυβερνητικού σχεδίου «Ακρίτας» που εκτός από τον φράχτη των 140 χιλιομέτρων, περιέχει μία σειρά σενάρια με τα οποία σε κάθε περίπτωση η Ελληνική Αστυνομία σε πλήρη συντονισμό με τον Ελληνικό Στρατό ανταποκρίνεται σε οποιασδήποτε μορφής «πίεση» προσφύγων και μεταναστών που θα υπάρξει στα σύνορα. Περιλαμβάνει επίσης ενίσχυση των αστυνομικών δυνάμεων στην περιοχή, όπως επίσης και ενίσχυση και αναβάθμιση των ηλεκτρονικών μέσων επιτήρησης.

Όμως οι «φράχτες» δεν αποτρέπουν την αύξηση των ανθρώπινων ροών στα ευρωπαϊκά σύνορα, ούτε προστατεύουν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Αντίθετα, η αναζήτηση νέων, πιο επικίνδυνων δρόμων διέλευσης ενισχύει τη δράση των διακινητών, αυξάνει τις απαιτήσεις τους για την «ταρίφα» του ταξιδιού και οδηγεί σε πολλά περιστατικά νεκρών κατατρεγμένων.

Δείτε ακόμα...