Υποκλοπές – Παρακολουθήσεις: «Διερεύνηση» και από το Ευρωκοινοβούλιο που έχει θεσμοθετήσει το αντιδραστικό πλαίσιο λειτουργίας των μηχανισμών

EUROKINISSI

Μετά την Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, που έκλεισε τις υποθέσεις των υποκλοπών με συνοπτικές διαδικασίες, τώρα ήρθε να αναλάβει η Εξεταστική Επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου (PEGA) που βρίσκεται στην Αθήνα για να διερευνήσει τις υποθέσεις αυτές και τους μηχανισμούς παρακολούθησης, οι οποίοι όμως λειτουργούν στην ΕΕ με ομπρέλα ακριβώς αυτό το αντιδραστικό πλαίσιο που η ίδια έχει διαμορφώσει.

Στη συνάντηση με την PEGA ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος ανέδειξε την επιχείρηση συγκάλυψης της παρακολούθησης του ΚΚΕ από τους μηχανισμούς «συνακροάσεων»-υποκλοπών, τις πολιτικές ευθύνες που προκύπτουν για τη σημερινή και την προηγούμενη κυβέρνηση, όπως και τη συνολική προσπάθεια να συσκοτιστεί το αντιδραστικό και επικίνδυνο θεσμικό πλαίσιο των νόμων και των ευρωπαϊκών Οδηγιών που ψήφισαν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, θεσμοθετώντας έναν δαιδαλώδη μηχανισμό παρακολούθησης από τον οποίο «δεν ξεφεύγει κανείς».

Αμέσως μετά τη συνάντηση με την PEGA, ο Νίκος Καραθανασόπουλος δήλωσε στα ΜΜΕ: «Πραγματοποιήθηκε η συνάντηση με αντιπροσωπεία της PEGA, ύστερα από σχετικό της αίτημα. Στη συνάντηση αυτή ενημερώσαμε την αντιπροσωπεία για τα βασικά συμπεράσματα του Πορίσματος του ΚΚΕ για τις εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής σχετικά με το ζήτημα των υποκλοπών.

Δηλαδή για την προσπάθεια συγκάλυψης των υποθέσεων, για τις τουλάχιστον πολιτικές ευθύνες της σημερινής και της προηγούμενης κυβέρνησης σε σχέση με την υπόθεση του ΚΚΕ, για την προσπάθεια συσκότισης του αντιδραστικού θεσμικού πλαισίου που έχει διαμορφωθεί στη βάση των κατευθύνσεων και κανονισμών της ΕΕ, καθώς και για τη δράση των μυστικών υπηρεσιών, εγχώριων και αλλοδαπών, αλλά και των επιχειρηματικών ομίλων.

Στις ερωτήσεις που μας υποβλήθηκαν από τα μέλη της αντιπροσωπείας φωτίσαμε πτυχές των υποθέσεων, της λειτουργίας της Εξεταστικής Επιτροπής, του πλαισίου δράσης των μηχανισμών, και επισημάναμε ότι δεν μπορεί να υπάρξουν μέτρα εκδημοκρατισμού και διαφάνειας στη δράση τους. Η υπεράσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων είναι υπόθεση της πάλης του λαού».

Άσφαιρη αντιπαράθεση

Ο πρωθυπουργός κλήθηκε να συναντηθεί με την Επιτροπή, ωστόσο αρνήθηκε το αίτημα και εκπροσωπήθηκε από τον υπουργό Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτη, ο οποίος ανέπτυξε τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την ενίσχυση της …«διαφάνειας» σε όλο αυτό τον πολυπλόκαμο μηχανισμό παρακολουθήσεων.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ν. Ανδρουλάκης, αν και είχε κληθεί, απέστειλε τελικά υπόμνημα. Επιπλέον, η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, με επιστολή της προς τον πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, ζητά «εκ νέου σύγκληση» της Επιτροπής προκειμένου να κληθούν σε ακρόαση οι εκπρόσωποι των εταιρειών οι οποίες εμπορεύονται κακόβουλα λογισμικά.

Πέρα από την ανατροφοδότηση της άσφαιρης αντιπαράθεσης ανάμεσα σε ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ για τις υποκλοπές, η οποία κρύβει την ταμπακιέρα, η παρουσία της PEGA έδωσε αφορμή και για ξέπλυμα της ΕΕ, με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Τζανακόπουλο, αμέσως μετά την κατάθεσή του, να δηλώνει ότι «η Εξεταστική Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα καταφέρει να ρίξει λίγο παραπάνω φως σε αυτήν τη σκοτεινή υπόθεση, καθώς φάνηκε ότι οι ευρωβουλευτές είναι ενήμεροι σε αρκετό βάθος για τις λεπτομέρειες του σκανδάλου αυτού».

Δείτε ακόμα...