Υπουργείο Άμυνας: Χρειάζεται νομοθετική πρωτοβουλία από Υπουργείο Μεταφορών για τις άδειες ικανότητας οδήγησης

Στρατιωτικό όχημα- Στρατιώτες - Ένοπλες Δυνάμεις - Οδηγός
Πηγή: ΓΕΕΘΑ

Το Υπουργείο Άμυνας απάντησε σε Ερώτηση που είχε καταθέσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ στη Βουλή, σχετικά με τις άδειες ικανότητας οδήγησης, στις 27 Μάη 2022. Συγκεκριμένα το ΚΚΕ ζητούσε να πάρει μέτρα η Κυβέρνηση για τη μετατροπή των αδειών ικανότητας οδήγησης υπηρεσιακού οχήματος που εκδίδονται από τα Γενικά Επιτελεία των Ενόπλων Δυνάμεων σε αντίστοιχων κατηγοριών αδειών οδήγησης αυτοκινήτων, τρίτροχων οχημάτων και μοτοσικλετών, χωρίς θεωρητικές και πρακτικές εξετάσεις. Το Υπουργείο Άμυνας απάντησε ότι χρειάζεται νομοθετική πρωτοβουλία από το καθ’ ύλη αρμόδιο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Η Πανελλαδική Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών (ΠΟΕΣ) με δελτίο τύπου αναδημοσιεύει ολόκληρη την απάντηση του Υπουργείου:

ΥΕΘΑ προς Π.Ο.Ε.Σ. – Η οποιαδήποτε μεταβολή του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου χορήγησης, μετατροπής και αντιστοίχισης των αδειών οδήγησης απαιτεί ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών

Με αφορμή  το υπ’ αριθμ. πρωτ. 907/2022 έγγραφο μας, σχετικά με την μετατροπή των αδειών ικανότητας οδήγησης υπηρεσιακού οχήματος  στις Ένοπλες Δυνάμεις σε αντίστοιχων κατηγοριών αδειών οδήγησης, και την ερώτηση που κατέθεσαν βουλευτές του ΚΚΕ, στη ΒτΕ, δια του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ο ΥΕΘΑ κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος απάντησε ότι:

Σε απάντηση της σχετικής Ερώτησης, που κατέθεσαν οι Βουλευτές κ.κ. Νίκος Παπαναστάσης και Θανάσης Παφίλης, με θέμα «Μετατροπή των αδειών ικανότητας οδήγησης υπηρεσιακού οχήματος στις Ένοπλες Δυνάμεις σε αντίστοιχων κατηγοριών αδειών οδήγησης», σας γνωρίζω τα ακόλουθα: Η δυνατότητα μετατροπής αδειών οδήγησης υπηρεσιακών οχημάτων που είχαν εκδοθεί από στρατιωτική υπηρεσία σε αντίστοιχης κατηγορίας πολιτικών αδειών οδήγησης προβλεπόταν στο άρθρο 7 του ΠΔ 255/1984 (Α΄100), το οποίο καταργήθηκε με το ΠΔ 19/95 (Α΄15). Το ισχύον θεσμικό πλαίσιο που καθορίζει τους όρους, τις προϋποθέσεις και τη διαδικασία απόκτησης άδειας οδήγησης διέπεται από τις διατάξεις του ΠΔ 51/12 (Α΄101), νόμος που ενσωμάτωσε στην ελληνική έννομη τάξη την κοινοτική οδηγία 2008/65, και στις οποίες δε συμπεριλαμβάνεται κάποια πρόβλεψη για δυνατότητα μετατροπής άδειας οδήγησης εκδοθείσας από στρατιωτική αρχή σε αντίστοιχης κατηγορίας πολιτικού τύπου, χωρίς την προβλεπόμενη θεωρητική και πρακτική εξέταση.

Σε κάθε περίπτωση, οποιαδήποτε μεταβολή του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου χορήγησης, μετατροπής και αντιστοίχισης των αδειών οδήγησης απαιτεί ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας από το καθ’ ύλη αρμόδιο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. 

Δείτε ακόμα...