Υπουργείο Άμυνας: Σε επιφυλακή το επιτελείο για τις Navtex της Τουρκίας

Δέκτης Navtex σε πλοίο
Δέκτης Navtex σε πλοίο

Σε επαγρύπνηση το ελληνικό επιτελείο για τον κίνδυνο νέου γύρου προκλήσεων από την Άγκυρα με φόντο το Αφγανιστάν και το προσφυγικό. Σε επιφυλακή οι Ένοπλες Δυνάμεις, Αστυνομία, Λιμενικό και στον Έβρο. Στο μικροσκόπιο των επιτελών των υπουργείων Άμυνας και Εξωτερικών είναι οι δύο Navtex που εξέδωσε την περασμένη εβδομάδα η Τουρκία, με τη μία εξ αυτών αφορά επιστημονικές έρευνες από τουρκικό σκάφος Yunus στα διεθνή ύδατα στα νοτιοανατολικά της Καρπάθου.

Στόχος των Ελλήνων επιτελών είναι να διαπιστώσουν αν η Τουρκία αλλάζει στάση και επιλέγει να επιστρέψει στην επιθετική τακτική μετά τη συμφωνία Ερντογάν – Μητσοτάκη τον περασμένο Ιούνιο για το μορατόριουμ και αποφυγή προκλήσεων στο Αιγαίο.

Η έκδοση της Navtex είναι μεν παράτυπη καθώς η περιοχή εμπίπτει στην αρμοδιότητα της Ελληνικής Υδρογραφικής υπηρεσίας αλλά η έρευνα αυτή καθαυτή δεν προκαλεί ανησυχία προς το παρόν τουλάχιστον στο υπουργείο Εξωτερικών και στο ελληνικό πεντάγωνο. Και αυτό διότι το τουρκικό σκάφος σκάφος Yunus δεν πρόκειται να πραγματοποιήσει σεισμικές έρευνες αλλά επιστημονικές στα διεθνή ύδατα και σε τμήμα των τουρκικών χωρικών υδάτων.

Παράλληλα όμως την περασμένη εβδομάδα η Τουρκία εξέδωσε και τη συνήθη τακτική της και μία αντί – Navtex αντιδρώντας σε αναγγελία ασκήσεων στο Καρπάθιο που είχε ανακοινώσει ο σταθμός του Ηρακλείου οι Τούρκοι ισχυρίζονται ότι η έκδοση της συγκεκριμένης Navtex ήταν παράνομη και πώς θα έπρεπε να εκδοθεί από το σταθμό της Αττάλειας.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως ούτως ή άλλως η Άγκυρα επιλέγει τα τελευταία χρόνια στην τακτική της έκδοσης του παράτυπων ενώ κάποιες φορές της έντασης στο γενικότερο σχεδιασμό προκλήσεων κατά της Ελλάδας.

Άγκυρα και Αφγανιστάν

Οι πρόσφατες Navtex θα μπορούσαν να είναι Navtex ρουτίνας που δεν εμπνέουν ιδιαίτερη ανησυχία. Όμως στην Αθήνα ειδικά αυτή την περίοδο μετά τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί για τις τουρκικές προθέσεις το μήνυμα που εστάλη από το ΚΥΣΕΑ που πραγματοποιήθηκε προ ημερών ήταν εκτός από την αύξηση της επιφυλακής στα σύνορα και συνεχή εγρήγορση για την πιθανότητα να υπάρξει ένας νέος γύρος προκλήσεων από την Τουρκία.

Είναι πρόδηλο ότι η Άγκυρα επιδιώκει να έχει ρόλο ρυθμιστή στο Αφγανιστάν και πιθανότατα και στο προσφυγικό μεταναστευτικό είναι μία από τις τέσσερις χώρες που παρέμειναν στην Καμπούλ με διπλωματική αποστολή συνομιλίες με τους ταλιμπάν ως μουσουλμανική χώρα και θεωρείται βέβαιο ότι θα προσπαθήσει να το εκμεταλλευτεί αυτό επιπλέον δεν έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο η Τουρκία να προχωρήσει σε ακραίες να εργαζόμουνα εργαλειοποίηση δηλαδή εκ νέου το Προσφυγικό με τελικό σκοπό να τους δοθούν πράγματα – ως ανταλλάγματα – που παρανόμως διεκδικεί.

Επιφυλακή στα σύνορα

Μόλις προ ημερών εξάλλου η Άγκυρα έδειξε ότι δεν έχει εγκαταλείψει την επιθετική της ρητορικής σε περιοδεία του στα σύνορα ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Akar είχε υποστηρίξει πως η Ελλάδα είναι αυτή που προκαλεί στην περιοχή ενώ είχε επαναλάβει και το γνωστό ισχυρισμό του περί αποστρατιωτικοποίησης νησιών στο Αιγαίο.

Είχε αναφέρει δηλαδή ξανά ότι η χώρα μας εξοπλίζει σειρά νησιών στο ανατολικό Αιγαίο τα οποία κατά την άποψη και της Άγκυρας θα έπρεπε να είναι αποστρατιωτικοποιημένα.

Πάντως η εντολή που έχει δοθεί από την κυβέρνηση εδώ και μερικές μέρες είναι το προσωπικό των Ενόπλων δυνάμεων της αστυνομίας και του λιμενικού να βρίσκονται σε συνεχή επαγρύπνηση στα σύνορα ακολουθώντας το μοντέλο αντίδραση στην κρίση του Έβρου.

Το επίπεδο επιφυλακής έχει ανέβει για αυτό εξάλλου μετά το ΚΥΣΕΑ της 18ης Αυγούστου που συνεδρίασε για να αξιολογήσει και να αναλύσει τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν οι αρμόδιοι υπουργοί Άμυνας και Προστασίας του Πολίτη επισκέφτηκαν τον Έβρο για να επιθεωρήσουν τα μέτρα επιτήρησης.

Αναδημοσίευση από “ΤΑ ΝΕΑ”

Δείτε ακόμα...