Υπουργείο Άμυνας: Σύσκεψη σήμερα στις 12 για αντιπυρική περίοδο

Υπουργείο Άμυνας
Φώτο Αρχείου / Υπουργείο Άμυνας / Πηγή: Eurokinissi

Ο Υπουργός Άμυνας κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος θα συμμετάσχει αύριο Πέμπτη 7 Μαΐου 2020, σε σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στις 12 το μεσημέρι στην αίθουσα «Ιωάννης Καποδίστριας» σχετικώς με την προετοιμασία της αντιπυρικής περιόδου και την εξασφάλιση του απαιτούμενου συντονισμού μεταξύ του Υπουργείου Άμυνας και τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Στη σύσκεψη θα συμμετέχουν επίσης, ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας & Διαχείρισης Κρίσεων κ. Νίκος Χαρδαλιάς, οι Γενικοί Γραμματείς του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης κ. Αντώνιος Οικονόμου και Πολιτικής Προστασίας κ. Βασίλειος Παπαγεωργίου, οι Αρχηγοί ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Γεώργιος Μπλιούμης, ΓΕΣ Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης, ΓΕΝ Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης ΠΝ και του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Π.Σ. Στέφανος Κολοκούρης, καθώς και άλλοι αρμόδιοι φορείς.

Θα συζητηθούν τα ακόλουθα θέματα:

 1. Αξιοποίηση συμπερασμάτων απολογισμού αντιπυρικής περιόδου 2019.
 2. Συνδρομή Ενόπλων Δυνάμεων στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας κατά την αντιπυρική περίοδο 2020.
 3. Διαθεσιμότητα διατιθέμενων εναέριων μέσων.
 4. Ζητήματα Διοικητικής Μερίμνης.
 5. Γενικός σχεδιασμός δασοπροστασίας – επιτηρήσεως μέσω επιγείων και εναερίων μέσων.
 6. Διάθεση, ανάπτυξη, διάταξη επιτηρητικών και εναερίων μέσων δασοπροστασίας.

Πάλι το άσπρο – μαύρο…

Βέβαια, οι ίδιοι οι πυροσβέστες από την πλευρά τους, έχουν αναλυτικά αναφερθεί στις τεράστιες ελλείψεις που υπάρχουν στο σύστημα πυροπροστασίας. Χαρακτηριστικά κάποια από αυτά είναι:

Είμαστε βέβαιοι ότι για άλλη μια φορά (όπως και στη σύσκεψη της 2ας Μάη) θα ακουστούν τα κυβερνητικά κλισέ… «σε πλήρη ετοιμότητα ο κρατικός μηχανισμός…» κι αλλά. Για άλλη μια φορά πίσω από σκηνοθετημένα βίντεο και με πρωταγωνιστές με ύφος που να δείχνει το βάρος της ευθύνης που κουβαλούν…

Θυμίζουμε τις πραγματικές ελλείψεις …που δεν θα αναφέρει ούτε ένας στην αίθουσα «Ιωάννης Καποδίστριας»

 • Οι ελλείψεις σε μόνιμο προσωπικό διατηρούνται και επεκτείνονται.
 • Υπάρχουν εκατοντάδες οχήματα που λόγω βλάβης είναι ακινητοποιημένα, όπως επίσης και εκατοντάδες υδροφόρες που είναι ακατάλληλες λόγω παλαιότητας.
 • Βασικός ατομικός εξοπλισμός προστασίας του πυροσβέστη (κράνος, κατάλληλα άρβυλα, ατομικές προσωπίδες), έχει να χορηγηθεί πάνω από 10 χρόνια.
 • Κάθε χρόνο αυξάνονται οι κίνδυνοι για τραυματισμούς και θανάτους πυροσβεστών, γιατί δεν υπάρχει καμία στοιχειώδη προστασία της υγείας και της ασφάλειας τους. Όλες ανεξαιρέτως οι κυβερνήσεις, αρνούνται να αναγνωρίσουν και να εντάξουν το επάγγελμα στα Βαρέα – Ανθυγιεινά και Επικίνδυνα.
 • Κατά τη φετινή αντιπυρική περίοδο, με τον νέο Κανονισμό Μεταθέσεων πολλοί πυροσβέστες που υπηρετούν σε ήδη ελλειμματικές υπηρεσίες, θα ξεσπιτωθούν για να μπαλώσουν ελλείψεις σε άλλες ακόμα πιο ελλειμματικές υπηρεσίες. 

Με πληροφορίες από ΥΠΕΘΑ

Δείτε ακόμα...