Υπουργείο Εξωτερικών: Επιστολή στον ΟΗΕ – απάντηση στους λιβυκούς ισχυρισμούς για την ΑΟΖ

Το Υπουργείο Εξωτερικών
Το Υπουργείο Εξωτερικών/Πηγή: Eurokinissi

Επιστολή στον ΓΓ του ΟΗΕ η οποία αναφέρεται σε επιστολή της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Λιβύης στον ΟΗΕ προς τον ίδιο αποδέκτη, στις 13 Φεβρουαρίου 2023, απέστειλε στις 24 Απριλίου 2023 ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος (MA) της Ελλάδας στον ΟΗΕ Ευάγγελος Σέκερης σχετικά με διάταγμα του Προέδρου της Αιγύπτου για τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών της Αιγύπτου.

Στην επιστολή της ΜΑ της Λιβύης στον ΟΗΕ παρατίθενται συντεταγμένες και χάρτης με τα ανατολικά θαλάσσια σύνορα της Λιβύης, σύμφωνα με τη θεώρηση των πραγμάτων από την πλευρά της κυβέρνησης της Τρίπολης.

Με την επιστολή του ΜΑ της Ελλάδας, η κυβέρνηση εμφανιζόμενη να υποστηρίζει τις θέσεις του Καϊρου, απορρίπτει τους λιβυκούς ισχυρισμούς όσον αφορά τα ανατολικά θαλάσσια σύνορα της Λιβύης, στον βαθμό που αυτά θίγουν τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα.

Ειδικότερα, το τμήμα του ανατολικού θαλασσίου συνόρου που παρουσιάζει η κυβέρνηση της Τρίπολης στην εν λόγω επιστολή παραβιάζει την ΑΟΖ της Ελλάδας σύμφωνα με τη διμερή Συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου για την οριοθέτηση των ΑΟΖ των δύο χωρών (υπεγράφη στις 06.08.2020).

Σημειωτέον ότι τμήμα των διεκδικούμενων από την κυβέρνηση της Τρίπολης ανατολικών θαλάσσιων συνόρων βασίζεται σε οριοθέτηση του περιλάλητου τουρκο-λιβυκού μνημονίου του 2019, «μη επικυρωμένου από τη Βουλή των Αντιπροσώπων της Λιβύης», όπως σπεύδουν να τονίσουν διπλωματικές πηγές στην Αθήνα, χαρακτηρίζοντάς το επιπλέον «άκυρο» εξ ου «και δεν μπορεί να παράξει οποιαδήποτε έννομα αποτελέσματα δεδομένου ότι παραβιάζει κατάφωρα θεμελιώδεις κανόνες του Δικαίου της Θάλασσας, όπως το δικαίωμα των νησιών να έχουν θαλάσσιες ζώνες, και δεν λαμβάνει υπόψη τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας». «Οι εν λόγω λιβυκοί ισχυρισμοί που παραβιάζουν κατάφωρα το διεθνές δίκαιο συνιστούν επίσης απειλή για την ειρήνη και τη σταθερότητα στη Μεσόγειο Θάλασσα», προσθέτει η ελληνική πλευρά δείχνοντας και την ένταση των ανταγωνισμών.

Εξάλλου, στην επιστολή του ΜΑ της Ελλάδας στον ΟΗΕ επαναλαμβάνεται η «δέσμευση» της χώρας μας για επίλυση οποιασδήποτε διαφοράς οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών με γειτονικές χώρες με ειρηνικά μέσα, «καλή τη πίστει» και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο της θάλασσας, «όπως το έχει πράξει ήδη με την Ιταλία και την Αίγυπτο». Βέβαια οι συμφωνλιες αυτές, τις οποίες επικαλούνται ως παράδειγμα, αναγνωρίζουν μειωμένη επήρεια ακόμα και στο μεγαλύτερο ελληνικό νησί, την Κρήτη δημιουργώντας και το σχετικό «προηγούμενο», ενώ ειδικά αυτή με την Αίγυπτο είναι μερική, δεν περιλαμβάνει τη ζώνη από τη μισή Ρόδο έως και το Καστελόριζο, στις οποίες απλώνει τις διεκδικήσεις της η Τουρκία.

Δείτε ακόμα...