Υπουργείο Εξωτερικών: Επιστολή στον ΟΗΕ – απάντηση των τουρκικών αιτιάσεων

Το Υπουργείο Εξωτερικών
Το Υπουργείο Εξωτερικών/Πηγή: Eurokinissi

Με την αποστολή επιστολής στον ΟΗΕ, η ελληνική κυβέρνηση απορρίπτει ως νομικά και ιστορικά αβάσιμες τις τουρκικές αιτιάσεις επί των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων. Την ίδια ώρα, βέβαια, ο στόχος της «ΝΑΤΟικής συνοχής», στον οποίο ομνύει η κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα της Ελλάδας, δίνει αέρα στα πανιά της τουρκικής επιθετικότητας, «οπλίζει» τις απαράδεκτες τουρκικές διεκδικήσεις. 

Η επιστολή προς τον ΓΓ του ΟΗΕ παραδόθηκε από τη μόνιμη αντιπρόσωπο της Ελλάδας στον ΟΗΕ, Μαρία Θεοφίλη, σε απάντηση σχετικής επιστολής που είχε απευθύνει ο Τούρκος μόνιμος αντιπρόσωπος στον ΟΗΕ Φενριντούν Σινιρλίογλου στις 30 Σεπτέμβρη 2021, πριν δηλαδή από 8 μήνες. 

Υπενθυμίζουμε πως με την επιστολή του, ο Φ. Σινιρλίογλου εξέθετε το σύνολο των τουρκικών αξιώσεων επί των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων και της ελληνικής κυριαρχίας στον εναέριο και θαλάσσιο χώρο του Αιγαίου. Προέβαλε τον ισχυρισμό ότι «η ελληνική κυριαρχία στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου είναι εξαρτώμενη από την αποστρατιωτικοποίησή τους», δηλαδή δεν πρέπει να ανήκουν πλέον στην Ελλάδα από τη στιγμή που η χώρα διατηρεί εκεί στρατό. Ο Σινιρλίογλου έκανε ονομαστική αναφορά σε Λέσβο, Χίο, Σάμο και Ικαρία, ενώ προσέθετε ότι για Λήμνο και Σαμοθράκη οι προβλέψεις είναι ακόμη αυστηρότερες λόγω «εγγύτητας στην τουρκική ενδοχώρα». Καλούσε, δε, «για ακόμα μία φορά την Ελλάδα να συμμορφωθεί με τις προβλέψεις αποστρατιωτικοποίησης» μιας σειράς συνθηκών «και να επαναφέρει το αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, όπως ήταν πριν από την πραγματοποίηση των παραβιάσεων της Ελλάδας».

Όπως αναφέρεται από στελέχη του ΥΠΕΞ, η επιστολή της ελληνικής πλευράς «αποτελεί προϊόν πολύμηνης ενδελεχούς εργασίας από τις αρμόδιες υπηρεσίες» που απορρίπτει «στο σύνολό τους το σύνολο των ισχυρισμών της τουρκικής πλευράς, καθώς είναι αβάσιμοι νομικά, ιστορικά και επί των πραγματικών γεγονότων». 

Οι ίδιες πηγές έλεγαν ότι με την επιστολή της ελληνικής πλευράς απορρίπτεται το σύνολο της τουρκικής επιχειρηματολογίας όσον αφορά τη «διασύνδεση» της ελληνικής κυριαρχίας των νησιών και των παρακείμενων νήσων του Αιγαίου με τη δήθεν υποχρέωση αποστρατικοποίησης των νησιών αυτών. Τονίζεται ότι η διασύνδεση αυτή αποτελεί καθαρή αθέτηση τόσο του γράμματος όσο και του πνεύματος της Συνθήκης της Λωζάννης του 1923 και της Συνθήκης των Παρισίων του 1947, που ορίζουν μόνιμα σύνορα και εδαφικά δικαιώματα στις χώρες που αναφέρονται, χωρίς να υπάρχει κανένας άλλος όρος ή υποχρέωση.

Στην επιστολή αναφέρεται πως σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, όταν τα κράτη συνομολογούν μια συνθήκη που ορίζει σύνορα ή εδαφική κυριαρχία, ο βασικός σκοπός τους είναι να επιτύχουν σταθερότητα και τελικό καθεστώς («finality»). Για τον λόγο αυτό, όταν μια συνθήκη ορίζει ένα σύνορο ή μια οριστική εδαφική διευθέτηση, αυτή η διευθέτηση αποτελεί ένα πραγματικό γεγονός από μόνο του, το οποίο δεν εξαρτάται πλέον από τη συνθήκη. Ο ορισμός ενός συνόρου αποτελεί μια αυτόνομη πραγματικότητα και δημιουργεί μονιμότητα.

Αντιθέτως, τονίζεται στην επιστολή της Μ. Θεοφίλη, οι τουρκικές μονομερείς αιτιάσεις υπονομεύουν αναφανδόν την περιφερειακή ειρήνη και ασφάλεια. Παράλληλα, τονίζεται ότι τα νησιά αυτά, σύμφωνα με τις σχετικές προβλέψεις της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας [άρθρο 121 (2)], έχουν δικαιώματα σε χωρικά ύδατα, Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και υφαλοκρηπίδα. Στο πλαίσιο αυτό, η Ελλάδα απορρίπτει στο σύνολό τους τις σχετικές αιτιάσεις της Τουρκίας.

Επίσης, γίνεται αναφορά στην κλιμάκωση της επιθετικότητας της Τουρκίας, με την επίκληση του casus belli, τη στάθμευση έναντι των νησιών του Αιγαίου μεγάλου αριθμού στρατιωτικών δυνάμεων, τις υπερπτήσεις μαχητικών αεροσκαφών και την παρενόχληση πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού και ερευνητικών σκαφών.

Η επιστολή καταλήγει λέγοντας ότι η Ελλάδα καλεί την Τουρκία να σταματήσει να αμφισβητεί την κυριαρχία επί των νησιών του Αιγαίου, να απέχει από την απειλή χρήσης βίας, παραβιάζοντας έτσι το άρθρο 2(4) του Χάρτη του ΟΗΕ, και να σταματήσει να πραγματοποιεί παράνομες ενέργειες οι οποίες παραβιάζουν την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. «Οι πρακτικές αυτές, οι οποίες υποδηλώνουν ένα πνεύμα αναθεωρητισμού, βρίσκονται τελείως εκτός του βασικού πλαισίου των σχέσεων μεταξύ των κρατών, όπως ορίζει ο Χάρτης του ΟΗΕ, και αποτελούν σοβαρή απειλή για την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή», αναφέρεται. 

Τέλος, επισημαίνεται πως η Ελλάδα παραμένει πεπεισμένη ότι οι δύο χώρες «μπορούν να επιλύσουν τη μοναδική τους διαφορά, ήτοι τον ορισμό της υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας και πάντα στη βάση του Διεθνούς Δικαίου». 

Δείτε ακόμα...