Υπουργείο Εξωτερικών: Ρηματική Διακοίνωση στην πρεσβεία της Λιβύης στην Αθήνα

Πρεσβεία Λιβύης στην Αθήνα
Φώτο Αρχείου / Πρεσβεία Λιβύης στην Αθήνα

Ρηματική Διακοίνωση, με την οποία αντικρούει τις ανυπόστατες – όπως τις χαρακτηρίζει – αιτιάσεις περί «παράνομων» ενεργειών του ερευνητικού σκάφους «SANCO SWIFTΤ», που πραγματοποιεί έρευνες για λογαριασμό της αμερικανικής «Exxon Mobil» νότια και δυτικά της Κρήτης, επέδωσε χτες το ΥΠΕΞ στην πρεσβεία της Λιβύης στην Αθήνα.

Θυμίζουμε, είχαν προηγηθεί ανακοίνωση του λιβυκού ΥΠΕΞ με την οποία εκφραζόταν δυσαρέσκεια για την έρευνα για υδρογονάνθρακες νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης, κατηγορώντας την Ελλάδα για εκμετάλλευση της λιβυκής κρίσης, αλλά και οι διαρροές της ελληνικής κυβέρνησης ότι έδωσε «διαβεβαιώσεις για την πλήρη στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης στο ερευνητικό πρόγραμμα της εταιρείας» στα στελέχη της «Exxon Mobil».

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, στη Διακοίνωση το ελληνικό ΥΠΕΞ αναφέρει ότι οι σεισμικές έρευνες που διεξάγονται από το ερευνητικό σκάφος, νότια της Πελοποννήσου και νοτιοδυτικά της Κρήτης, λαμβάνουν χώρα σε περιοχές ελληνικής δικαιοδοσίας, σύμφωνα με τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας.

«Οι συντεταγμένες των περιοχών στις οποίες πραγματοποιούνται οι έρευνες είναι προσβάσιμες σε όλους τους ενδιαφερόμενους μέσω της έκδοσης σχετικών NAVTEX», προσθέτει, ενώ ταυτόχρονα χαιρετίζει «την αναφορά, από τη λιβυκή πλευρά, στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS)», προσθέτοντας πως «τα δύο παράνομα και ανυπόστατα μνημόνια κατανοήσεως που αυτή έχει υπογράψει με την Τουρκία (Νοέμβριος 2019 και Οκτώβριος 2022) παραβιάζουν κατάφωρα θεμελιώδεις διατάξεις της UNCLOS, οι οποίες αντανακλούν και κανόνες του διεθνούς εθιμικού δικαίου».

Επιπλέον, το ελληνικό ΥΠΕΞ τονίζει ότι «τα εν λόγω παράνομα μνημόνια αγνοούν και παραβιάζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας επί της υφαλοκρηπίδας της, καθώς και τα κυριαρχικά της δικαιώματα και τη δικαιοδοσία της επί της Αποκλειστικής της Οικονομικής Ζώνης».

Ενώ «εκφράζει για μια ακόμη φορά την ετοιμότητα (σ.σ. της κυβέρνησης) να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με τη λιβυκή κυβέρνηση που θα αναδειχθεί μετά τη διενέργεια εκλογών, για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, με βάση τη Σύμβαση των ΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας».

Αυτά ενώ, χτες, τοπικά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι ένα δικαστήριο της Τρίπολης αποφάσισε να ανασταλεί η εφαρμογή της συμφωνίας που υπέγραψε η υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης, Νάιλα Μανγκούς, με τον Τούρκο ομόλογό της Μεβλούτ Τσαβούσογλου για έρευνες και εξόρυξη υδρογονανθράκων σε περιοχές της λιβυκής ΑΟΖ, όπως αυτή προβλέπεται από το τουρκολιβυκό μνημόνιο, το οποίο είχε υπογράψει η κυβέρνηση του Φαγέζ αλ-Σάρατζ.

Δείτε ακόμα...