Υπουργείο Ναυτιλίας: Τάζει εκατομμύρια στους εφοπλιστές

Δεμένα πλοία στο λιμάνι του Πειραιά
Φώτο Αρχείου / Δεμένα πλοία στο λιμάνι του Πειραιά / Πηγή: Eurokinissi

Με το πρόσχημα να μην γίνουν αυξήσεις στα εισιτήρια των πλοίων η Κυβέρνηση εξετάζει άλλη μια επιδότηση στους ακτοπλόους εφοπλιστές. Την ίδια στιγμή που οι ναυτεργάτες στενάζουν κάτω από την ακρίβεια και οι εφοπλιστές αρνούνται κάθε συζήτηση για αυξήσεις σε μισθούς, το Υπουργείο Ναυτιλίας τάζει εκατομμύρια. Τα μέσα ενημέρωσης του κλάδου ήδη από τον Δεκέμβρη του 21 δημοσιεύουν «πληρωμένα» άρθρα για την αύξηση του κόστους λειτουργίας των πλοίων και για πιθανή αύξηση των εισιτηρίων. Οι «απειλές» όπως πάντα δημιουργούν το έδαφος για να έρθει ο πακτωλός χρημάτων του Υπουργείου Ναυτιλίας σαν αναγκαία και δίκαιη λύση.

Από την αρχή της εβδομάδας ξεκίνησαν οι «διαρροές» για «σκέψεις» της Κυβέρνησης για την ενίσχυσή τους. Στόχος, λένε, να μην γίνουν αυξήσεις στις τιμές των εισιτηρίων και να μην μειωθεί ο αριθμός δρομολογίων μέσα στην τουριστική περίοδο. Η εκτίμηση είναι ότι θα πρέπει να αναζητηθούν πόροι για επιδότηση ύψους 12-15 εκατομμυρίων ευρώ – το μήνα – για τους μήνες τουλάχιστον Μάιο και Ιούνιο με την προϋπόθεση ότι οι τιμές θα επανέλθουν στα προ ενεργειακής κρίσης όταν ηρεμήσει η κατάσταση.

Απεργιακή προσυγκέντρωση: Τετάρτη 6 Απρίλη – 05:30 – Στο λιμάνι του Πειραιά στα BLUESTAR στον Ηλεκτρικό σταθμό

Τα ναυτεργατικά σωματεία απαντάνε με τη συμμετοχή τους στην Πανεργατική Απεργία της 6ης Απρίλη. Μάλιστα οι διαθέσεις δείχνουν ότι η κλιμάκωση είναι μπροστά. Διεκδικούν:

  • Γενναία μείωση και πλαφόν στις τιμές στα βασικά είδη πλατιάς κατανάλωσης, όπως διατροφής (π.χ. γάλα, άλευρα, έλαια, λίπη), ένδυσης κ.ά, με κατάργηση του ΦΠΑ και του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης σε πετρέλαιο, βενζίνη, φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια. Μείωση και πλαφόν στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου.
  • Κατάργηση του ν.4808/2021 (Χατζηδάκη), του ν.4714/2020, ν.4150/2013, ν.2687/1953 και του συνόλου των αντεργατικών νόμων.
  • Ανανέωση και εφαρμογή των ΣΣΕ σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, με ουσιαστικές αυξήσεις και κοινωνική ασφάλιση για όλους τους ναυτεργάτες από όποια χώρα και αν προέρχονται.
  • Οργανικές συνθέσεις με βάση τις πραγματικές ανάγκες, ενάντια στην εντατικοποίηση και την υπονόμευση της ασφάλειας της ανθρώπινης ζωής.
  • Κοινωνική Ασφάλιση, αποκλειστικά δημόσια, υποχρεωτική. Κατάργηση του νόμου Βρούτση/Κατρούγκαλου και Χατζηδάκη και όλων των αντιασφαλιστικών νόμων. Επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης. Καμία σύνταξη κάτω από 600 ευρώ. Πλήρης κρατική εγγύηση όλων των συντάξεων. Άμεση επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι ναυτεργάτες από ΝΑΤ/ΕΦΚΑ, σε κύριες – επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ.
  • Άμεση κάλυψη και επιδότηση όλων των ανέργων για όσο διαρκεί η ανεργία. Αύξηση του επιδόματος ανεργίας στα 600 ευρώ. Κανένας άνεργος χωρίς ασφαλιστική κάλυψη. Καμία διακοπή ρεύματος, νερού, σταθερού τηλεφώνου, σε ανέργους, απλήρωτους εργαζόμενους. Αναστολή κάθε υποχρέωσης προς τράπεζες και Δημόσιο. Διαγραφή των χρεών από τόκους.
  • Άμεσα μέτρα για τον ασφαλή επαναπατρισμό των χιλιάδων εγκλωβισμένων ναυτεργατών, στα ποντοπόρα καράβια.
  • Άμεση επίλυση του οξυμμένου προβλήματος της ανανέωσης των διπλωμάτων και πιστοποιητικών.
  • Πλήρη, επαρκή κι αποκλειστική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό του δημόσιου συστήματος Υγείας.
  • Υπεράσπιση των συνδικαλιστικών ελευθεριών και δικαιωμάτων.

Διαβάστε εδώ ολόκληρη την ανακοίνωση των «ΠΕΜΕΝ», «Στέφενσων» και Μαγείρων

Με πληροφορίες από newmoney και ΠΕΜΕΝ

Δείτε ακόμα...