Υπουργείο Ναυτιλίας: Βίντεο με οδηγίες για την ορθή χρήση του προστατευτικού εξοπλισμού

Λιμενικό σκάφος
Φώτο Αρχείου / Πηγή: EUROKINISSI

Βίντεο εξέδωσε το Αρχηγείο Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής το οποίο έχει σκοπό την καλύτερη κατανόηση των σωστών οδηγιών χρήσης του εξοπλισμού ατομικής προστασίας έναντι της COVID-19.

Εκτός της ατομικής ευθύνης, που για να εμπεδωθεί, χρειάζεται όντως καλή κατανόηση της χρήσης, δεν πρέπει να ξεχνά κανείς το εξής: Ότι για την προστασία και τη στήριξη του προσωπικού του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, πρέπει να παρθούν μέτρα από την ηγεσία. Ώστε να υπάρχουν διαθέσιμα για όλους τα ατομικά μέτρα προστασίας αλλά και όχι μόνο αυτά, με ευθύνη του κράτους.


Η ειδική περίοδος της πανδημίας δεν λήγει με την άρση των απαγορεύσεων μετακίνησης. Αντίθετα οι κίνδυνοι τώρα θα αυξηθούν. Ειδικότερα, για την προστασία και τη στήριξη του προσωπικού του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, με βάση τις υπηρεσιακές αρμοδιότητες και τα καθήκοντα που εκτελεί σε εξωτερικές και εσωτερικές υπηρεσίες, απαιτείται:

 1. Τακτική απολύμανση των κτιρίων και των πλωτών μέσων. Αυξημένη και συνεχής καθαριότητα όλων των χώρων τους με τα κατάλληλα αντισηπτικά υλικά. Στην είσοδο-έξοδο των κτιρίων να υπάρχει εξοπλισμός θερμομέτρησης, ατομικής απολύμανσης (απολυμαντικά υγρά) και ασφαλείας (μάσκες – γάντια μιας χρήσης) τόσο για το λιμενικό προσωπικό, όσο και για τους πολίτες που προσέρχονται σ’ αυτά.  
 2. Διάθεση ολόσωμων στολών προστασίας και μέσων ατομικής προστασίας (γυαλιά, μάσκες, γάντια) στο προσωπικό που εκτελεί καθήκοντα λιμενικής αστυνομίας, προανάκρισης, δακτυλοσκόπησης και διακομιδής. Να χρησιμοποιείται ιδιαίτερος απομονωμένος χώρος, που να απολυμαίνεται μετά τη χρήση του και όχι τα γραφεία προσέλευσης των πολιτών.
 3. Αραίωση του λιμενικού προσωπικού που απασχολείται σε γραφεία (γραμματείες τμημάτων, διαχειρίσεις, επιτελικά γραφεία) και σε χώρους ομαδικής εργασίας (τηλεφωνικά κέντρα). Ρύθμιση της απασχόλησης με το σύστημα βάρδιας.
 4. Απολύμανση των περιπολικών και λοιπών αυτοκινήτων. Διαχωρισμός των πίσω θέσεων κατάλληλων αυτοκινήτων που να πραγματοποιούν μεταγωγές υπόπτων με ειδικό πλαίσιο υαλοπίνακα. Να διασφαλίζει την προστασία του προσωπικού από τη διασπορά του κορονοϊού, αλλά και των μεταγόμενων από τραυματισμό ή και αυτοτραυματισμό. Διάθεση μόνο τέτοιων αυτοκινήτων για τις παραπάνω μεταγωγές και απολύμανση του αυτοκινήτου με τη λήξη της.
 5. Απολύμανση όλων των πλωτών μέσων – μικρών, μεσαίων, μεγάλων, κλειστού ή ανοιχτού τύπου. Να ληφθούν κατάλληλα μέτρα μετασκευής – σύμφωνα με ναυπηγικές προδιαγραφές – για το διαχωρισμό των χώρων που χρησιμοποιεί το πλήρωμα από το χώρο που αναλογεί σε επιβάτες (μετανάστες, διασωθέντες, διακομιζόμενοι ασθενείς ). 
 6. Ύποπτα ή διαπιστωμένα κρούσματα δεν πρέπει να μεταφέρονται με σκάφη και οχήματα του ΛΣ – ΕΛ.ΑΚΤ, αλλά με κατάλληλα μέσα και προσωπικό του ΕΚΑΒ. 
 7. Χορήγηση επαρκών ποσοτήτων μέσων ατομικής προστασίας (γυαλιά, μάσκες, γάντια) και ειδών υγιεινής (αντισηπτικά) στο προσωπικό του Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ και ιδιαίτερα σε όσους εκτελούν εξωτερικά καθήκοντα, όπως μεταγωγές, πεζές περιπολίες, καθώς και εποχούμενες περιπολίες σε περιπολικά αυτοκίνητα, μοτοσικλέτες, άλλα δίκυκλα και πλωτά και έρχονται σε τακτική επαφή με πολίτες και διασωθέντες. Όλα τα μέσα πρέπει να διαθέτουν απόθεμα των παραπάνω ειδών.
 8. Έκδοση μνημονίου ενεργειών για χρήση από το προσωπικό που επιλαμβάνεται προσαγωγών, συλλήψεων, προανακρίσεων, δακτυλοσκοπήσεων, φύλαξης κρατουμένων και μεταγωγών,
 9. Νέοι σπουδαστές της Σχολής Δοκίμων Σημαιοφόρων και της Σχολής Δοκίμων Λιμενοφυλάκων, δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται εκτός των Σχολών τους και σε αυτές πάντως όχι στην καθαριότητα των χώρων. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις που σπουδαστές διατίθενται στις άλλες υπηρεσίες του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής απαιτείται πολύ-επίπεδη ειδική υποστήριξη (προστασία υγείας, ψυχολογία, διαβίωση).
 10. Αποδέσμευση του λιμενικού προσωπικού από υποχρεώσεις που είναι πέρα από τα καθήκοντά του, όπως πχ η λήψη ιστορικού και η παροχή οδηγιών σε κρούσματα του κορονοϊού. Αυτού του είδους τα καθήκοντα θα πρέπει να ασκούνται από υγειονομικό προσωπικό ή προσωπικό με γνώσεις του αντικειμένου (φοιτητές ιατρικής κ.α.). Το λιμενικό προσωπικό πρέπει να έχει επικουρικό ρόλο κι αυτό μόνο για την ιχνηλάτηση βεβαιωμένων περιστατικών κορονοϊού, με τις οδηγίες των υγειονομικών.
 11. Χορήγηση και στους λιμενικούς, συμπεριλαμβανομένων και των δοκίμων των δύο σχολών, έκτακτου επιδόματος ανάλογου με αυτό που εξαγγέλθηκε για τα στελέχη της Πολιτικής Προστασίας.
 12. Προγραμματισμός της χορήγησης των οφειλόμενων αδειών του προηγουμένου έτους, καθώς και του τρέχοντος έτους, ώστε να μην χαθούν οι μέρες άδειας του αστυνομικού προσωπικού.

Δείτε ακόμα...