Υπουργείο Παιδείας: Εμπαιγμός σε μαθητές και εκπαιδευτικούς

Μαθητής - «τηλε-εκπαίδευση»
Μαθητής «τηλε-εκπαίδευση» / Πηγή: Eurokinissi

 Σκωτσέζικο ντους και εμπαιγμός από το Υπουργείο παιδείας προς όλους τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς. Άλλο ένα παιχνίδι σε βάρος της δημόσιας και δωρεάν παιδείας.

Χθές 8/4/ 2020 στάλθηκε στα σχολεία  εγκύκλιος από το Υπουργείο Παιδείας σύμφωνα με την οποία προτίθεται  να προβεί στην προμήθεια και παροχή εξοπλισμού φορητών ηλεκτρονικών συσκευών (laptop και tablet) στις σχολικές μονάδες Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης, προκειμένου να αξιοποιηθούν από εκπαιδευτικούς ή/και μαθητές, λαμβάνοντας υπόψη τα κριτήρια και τις ιδιαίτερες ανάγκες της κάθε σχολικής μονάδας.

Όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο στόχος είναι:

α) να υποστηριχθεί άμεσα η εκπαιδευτική διαδικασία, τόσο κατά την περίοδο αναστολής λειτουργίας των σχολικών μονάδων για την αποφυγή και τον περιορισμό της διάδοσης του κορονοϊού όσο και μετέπειτα στην ποιοτική αναβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης για την υποστήριξη των εκπαιδευτικών στόχων, για την ανάπτυξη νέων δεξιοτήτων μαθητών και εκπαιδευτικών σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης και για την υποστήριξη της διδασκαλίας και των νέων μορφών μάθησης.

β) να υπάρχει ισότιμη πρόσβαση στην εκπαιδευτική διαδικασία από όλους αφού πολλοί εκπαιδευτικοί και μαθητές (σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης) είτε σε περιοχές με χαμηλό κατά κεφαλήν ΑΕΠ, είτε σε απομακρυσμένες περιοχές, είτε λόγω της οικονομικής κρίσης της χώρας μας δεν έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε εξ αποστάσεως εκπαίδευση λόγω έλλειψης βασικού εξοπλισμού. Την κατάσταση αυτή επιβαρύνει περαιτέρω το γεγονός ότι αρκετές οικογένειες δεν διαθέτουν επαρκή αριθμό ηλεκτρονικών συσκευών για χρήση στο

διαδίκτυο (π.χ. λόγω χαμηλού εισοδήματος, πολύτεκνες οικογένειες, τηλεργασία γονέων/κηδεμόνων)». Μάλιστα το αρμόδιο  Υπουργείο καλούσε σε άμεση ολοκλήρωση της διαδικασίας και ζητούσε, να απαντήσουν στο mail του Σχολείου ΜΟΝΟ ΟΣΟΙ ΔΕΝ ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ ΤΗ ΣΥΜΕΤΟΧΗ  στην παροχή εξοπλισμού φορητών ηλεκτρονικών συσκευών, έως τις 07:00 το πρωί της Πέμπτης 09/04/2020. 

Προφανώς το αρμόδιο υπουργείο βλέποντας τις πραγματικές ανάγκες των εκπαιδευτικών και των μαθητών για εξοπλισμό φορητών συσκευών για τη συμμετοχή τους στην σύγχρονη και ασύγχρονη διδασκαλία τρόμαξε πραγματικά και επιδόθηκε σε μια πρώτης τάξεως «κωλοτούμπα»

Έτσι σήμερα 9/4/2020 έστειλε νέα διευκρινιστική εγκύκλιο  κατά την οποία:

Διευκρινίζει  ότι η καταγραφή αναγκών εξοπλισμού φορητών ηλεκτρονικών υπολογιστών/συσκευών αφορά αποκλειστικά και μόνο σε ελλείψεις της σχολικής μονάδας και επ’ ουδενί φυσικών προσώπων (εκπαιδευτικών ή μαθητών). Η καταγραφή αυτή σχετίζεται με πρόγραμμα ΕΣΠΑ, που υλοποιείται στο πλαίσιο της γενικότερης βελτίωσης ψηφιακών δεξιοτήτων. Ειδικότερα, αποσκοπεί στην ποιοτική αναβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης για την υποστήριξη ευρύτερων εκπαιδευτικών στόχων, για την ανάπτυξη και καλλιέργεια νέων δεξιοτήτων μαθητών και εκπαιδευτικών σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης και για την υποστήριξη της διδασκαλίας και νέων μορφών μάθησης.

Θέτουμε το ερώτημα: παίζει το υπουργείο παιδείας με τον πόνο των μαθητών που δεν μπορούν να συμμετέχουν στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση;

Ποια θα πρέπει να είναι  η αντίδραση των γονέων κι εκπαιδευτικών  απέναντι σ αυτόν τον εμπαιγμό;

Αναλυτικά η εγκύκλιος και διευκρινίσεις

Δείτε ακόμα...