Υπουργικό Συμβούλιο: «Πρεμιέρα» με 120 αντιλαϊκές «μεταρρυθμίσεις» και 79 προαπαιτούμενα του Ταμείου Ανάκαμψης

Πρώτη συνεδρίαση του νέου Υπουργικού Συμβουλίου,Τετάρτη 28 Ιουνίου 2023.
Πρώτη συνεδρίαση του νέου Υπουργικού Συμβουλίου,Τετάρτη 28 Ιουνίου 2023. (ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)

Ξεκάθαρο στίγμα για την ένταση της αντιλαϊκής πολιτικής έδωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην εισήγησή του στο νέο υπουργικό συμβουλίου.

Απευθυνόμενους στα στελέχη της κυβέρνησης, ο Κυρ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι στους «μπλε» φακέλους όπου μοιράστηκαν σε κάθε υπουργό, περιλαμβάνονται «120 μεταρρυθμίσεις, 79 ορόσημα του Ταμείου Ανάκαμψης και 959 επιχειρησιακές δράσεις», ως «προτεραιότητες ανά χαρτοφυλάκιο».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε «τέσσερις γενικές κατευθύνσεις» της κυβέρνησης που αφορούν σε μισθούς, υγεία, λειτουργία του κράτους και «ισχυρή Ελλάδα», προσθέτοντας ότι αυτά θα αναλυθούν εκτενώς στις προγραμματικές δηλώσεις.

Όπως είπε, στόχος είναι η «γρήγορη ανάπτυξη» της οικονομίας, δηλαδή η ενίσχυση του καπιταλιστικού κέρδους, πετώντας το «τυράκι» στον λαό ότι δήθεν έτσι καταπολεμάται η ανεργία, καθώς δημιουργούνται θέσεις εργασίας οι οποίες όμως είναι με εργασιακές σχέσεις λάστιχο, συνήθως μερικής απασχόλησης, με χαμηλούς μισθούς και άγρια εκμετάλλευση. 

Ακόμα, θέλησε να δείξει αποφασισμένος τόσο για την ψήφιση νέων αντιλαϊκών νόμων, όσο και για την εφαρμογή των ήδη ψηφισμένων. «Στην πρώτη θητεία ψηφίσαμε πάνω από 400 νόμους», είπε και πρόσθεσε πως «τώρα είμαστε πιο φιλόδοξοι και στην εφαρμογή όσων νόμων έχουμε ψηφίσει», καθώς «η αποστολή δεν τελειώνει στη νομοθέτηση, ολοκληρώνεται με χειροπιαστό έργο».

Στο πλαίσιο αυτό ο Κ. Μητσοτάκης επιβεβαίωσε ότι «το πρώτο νομοσχέδιο θα αφορά στην οργάνωση του κράτους» με τη «μετεξέλιξη του επιτελικού κράτους» για «πιο αποτελεσματική άσκηση διακυβέρνησης», δηλαδή εργαλεία για την ταχύτερη και επιτυχέστερη εφαρμογή των αντιλαϊκών νόμων. Επιβεβαίωσε επίσης ότι το δεύτερο νομοσχέδιο θα αφορά σε οικονομικές δεσμεύσεις, όπου σύμφωνα με το ρεπορτάζ θα περιλαμβάνει το φορολογικό με νέα ένταση της φοροληστείας, ειδικά σε αυτοαπασχολούμενους.

Χαρακτήρισε τη νέα κυβερνητική θητεία της ΝΔ ως αυτή «της αποτελεσματικότητας και των μεγάλων αλμάτων της χώρας για να αρπάξει τις μεγάλες ευκαιρίες που είναι μπροστά», δηλαδή την υλοποίηση των στόχων του μεγάλου κεφαλαίου, όπως η αποταμίευση του ζεστού χρήματος του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά και η μεγαλύτερη εμπλοκή στα επικίνδυνα ιμπεριαλιστικά σχέδια στην ευρύτερη περιοχή.

Πηγή: 902.gr

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...