Υπουργοί Άμυνας ΕΕ: Συζήτησαν για «αυτονομία δράσης» αλλά και στενότερη συνεργασία με το ΝΑΤΟ

Ευρωπαϊκή Ένωση Σημαίες
Φώτο Αρχείου / Πηγή: Eurokinissi

Η ενίσχυση των στρατιωτικών δυνατοτήτων της ΕΕ ώστε να μπορέσει να αναπτύσσει και αυτόνομα δράση, αλλά και η στενότερη συνεργασία της με το ΝΑΤΟ ειδικά στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, ήταν τα κύρια θέματα της σημερινής τηλεδιάσκεψης των υπουργών Άμυνας της ΕΕ. Την Ελλάδα εκπροσώπησε ο υφυπουργός Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής.

Όπως είπε αμέσως μετά ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και την Ασφάλεια  Ζ. Μπορέλ, έγινε ευρεία συζήτηση για την ενίσχυση των αποστολών και επιχειρήσεων της ΕΕ, που είχαν αποδυναμωθεί με την απόσυρση προσωπικού λόγω της πανδημίας.

Σχετικά με τη ναυτική επιχείρηση «IRINI», που υποτίθεται ελέγχει το εμπάργκο όπλων που επέβαλε ο ΟΗΕ στα ανοικτά της Λιβύης, είπε πως η επιχείρηση σίγουρα μπορεί να κάνει περισσότερα και καλύτερα, αλλά ήδη αποδίδει και σημείωσε ότι είναι ανάγκη να ενισχυθεί. «Θα δούμε σε λίγες βδομάδες που είμαστε», πρόσθεσε. Το μόνο πλοίο που πλέει στην περιοχή είναι η ελληνική φρεγάτα «ΣΠΕΤΣΑΙ». Η Ιταλία ανακοίνωσε ότι στέλνει ένα πλοίο διοίκησης δίπλα της, αλλά όπως είπε ο Ζ. Μπορέλ «χρειαζόμαστε κι άλλα μέσα, πλοία και αεροσκάφη», καθώς η προηγούμενη αντίστοιχη επιχείρηση «SOFIA», είχε τουλάχιστον πέντε πλοία και τρία αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας.

Δήλωσε επίσης πως γίνονται συζητήσεις για «συνεργασία» με το ΝΑΤΟ, θυμίζοντας ότι τα μέσα που επιχειρούσαν στο πλαίσιο της «SOFIA» συνεργάζονταν με τα μέσα της επιχείρησης του ΝΑΤΟ «SEA GUARDIAN». «Δουλεύουμε μαζί για κοινούς στόχους, τη σταθερότητα στη Μεσόγειο. Η διαδικασία να δούμε πως θα συνεργαστούμε και στην “IRINI” είναι σε εξέλιξη και ελπίζω να καταλήξουμε σε μια συμφωνία τις επόμενες μέρες», είπε ο Ζ. Μπορέλ.

Σε ότι αφορά στην Τουρκία και τις παράνομες δραστηριότητές της στην Ανατολική Μεσόγειο και απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι δεν τέθηκε από κανέναν τέτοιο ζήτημα και ότι «στη σημερινή διάσκεψη εστιάσαμε μόνο στα ζητήματα που σας εξήγησα».

Σχετικά με το περιστατικό με το πλοίο με σημαία Τανζανίας το οποίο συνόδευαν τρεις τουρκικές φρεγάτες στο ταξίδι του μέχρι το λιμάνι της Μισράτα στη Λιβύη, είπε «πλοίο της ΕΕ» το προσέγγισε ζητώντας τα στοιχεία του. Το ίδιο δεν απάντησε αλλά μία από τους τούρκικες φρεγάτες απάντησε λέγοντας ότι το πλοίο μεταφέρει «ιατρικό εξοπλισμό στην Λιβύη». Η ΕΕ «επιβεβαίωσε αυτήν την πληροφορία με τις τουρκικές αρχές» και στη συνέχεια ενημέρωσε τον ΟΗΕ! Βεβαίως απέφυγε να εξηγήσει γιατί δεν έγινε έλεγχος στο πλοίο.

Στην τηλεδιάσκεψη την Ελλάδα εκπροσώπησε ο υφυπουργός Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής. Επισήμως, «κατέδειξε τη σπουδαιότητα της επιχείρησης “IRINI” για την ασφάλεια και σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, ιδιαίτερα κατά τις παρούσες συγκυρίες, αλλά και την ουσιαστική συμβολή της Ελλάδας, παρά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει σε εθνικό επίπεδο». Όπως διακινεί η ελληνική πλευρά, κόντρα σε ό,τι έλεγε προηγούμενα ο Μπορέλ, ο υπουργός «επέκρινε τον τουρκικό παρεμβατισμό στη Λιβύη, θέτοντας στο Συμβούλιο της ΕΕ την ανάγκη για ενίσχυση της “IRINI” με ναυτικά μέσα και υπενθυμίζοντας το ρόλο που καλείται να διαδραματίσει η ΕΕ στην ευρύτερη περιοχή».

Επίσης ο Αλκ. Στεφανής «τόνισε την ανάγκη επίδειξης αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών – μελών της ΕΕ, ως ουσιώδους παράγοντα για τη διατήρηση της ανθεκτικότητας που πρέπει να επιδείξει η Ένωση, απέναντι στις πολλαπλές προκλήσεις που αντιμετωπίζει, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στην υποκινηθείσα από την Τουρκία, μαζική και οργανωμένη μετακίνηση μεταναστών στα σύνορα του Εβρου, καθώς και την ενορχηστρωμένη εκστρατεία παραπληροφόρησης που την υποστήριζε». Τέλος, «υπογράμμισε ότι, στο πλαίσιο Αναθεώρησης της Μόνιμης Διαρθρωμένης Συνεργασίας (PESCO), δεν πρέπει, σε καμία περίπτωση, να μειωθεί το Επίπεδο Φιλοδοξίας της ΕΕ (Level of Ambition), αλλά να υπάρξει πλήρης εφαρμογή της παγκόσμιας στρατηγικής της».

Δείτε ακόμα...