Υπουργός Άμυνας: Στις ΗΠΑ για τη διεύρυνση και εμβάθυνση της στρατηγικής σχέσης

Συνάντηση ΥΕΘΑ Νικόλαου Παναγιωτόπουλου με Διακομματική Αντιπροσωπεία της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ. Μεγ. Τετάρτη 20 Απριλίου 2022
Φώτο Αρχείου / Συνάντηση ΥΕΘΑ Νικόλαου Παναγιωτόπουλου με Διακομματική Αντιπροσωπεία της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ. Μεγ. Τετάρτη 20 Απριλίου 2022 (ΓΡ. ΤΥΠΟΥ ΥΠ. ΑΜΥΝΑΣ / EUROKINISSI)

Επίσημη επίσκεψη στις Ηνωμένες Πολιτείες πραγματοποιεί από σήμερα Δευτέρα 18 Ιούλη ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, για την διεύρυνση και εμβάθυνση της, επικίνδυνης για τον λαό, στρατηγικής σχέσης Ελλάδος και ΗΠΑ που αποτελεί την κορυφαία προτεραιότητα του ταξιδιού του Ν. Παναγιωτόπουλου, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ του ο «Ριζοσπάστης του Σαββατοκύριακου», προχωρούν τα σχέδια των Αμερικανών για επέκταση των εγκαταστάσεων και δυνατοτήτων της βάσης τους στη Σούδα, συνέπεια και των δύο «επικαιροποιήσεων» της Ελληνοαμερικανικής Συμφωνίας για τις βάσεις, όπως δρομολογήθηκαν επί ΣΥΡΙΖΑ και υλοποιήθηκαν επί ΝΔ. Σχέδια που «αναβαθμίζουν» την εμπλοκή στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και στοχοποιούν τον λαό, βάζοντάς τον στο «μάτι» αντίπαλων ιμπεριαλιστικών κέντρων όσο οι ανταγωνισμοί τους κλιμακώνονται για τον έλεγχο ζωνών, πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων.

Συγκεκριμένα, η αμερικανική κυβέρνηση έδωσε συμβόλαιο ύψους 37 εκατ. δολαρίων σε εταιρεία (με γραφεία σε ΗΠΑ, Βρετανία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Λίβανο) το οποίο αφορά την κατασκευή ενός Κέντρου Επικοινωνιών («Communications Center») στην «US Naval Support Activity (NSA) Souda Bay». Ο κατασκευαστής έχει επίσης πάρει σειρά τέτοιων συμβολαίων, π.χ. την κατασκευή τμημάτων του στρατιωτικού νοσοκομείου στην Καμπούλ του Αφγανιστάν, την περίφραξη στρατοπέδου στην Ντόχα του Κατάρ, ή τον σχεδιασμό και την κατασκευή σταθμού δορυφορικών επικοινωνιών αεροπορικής βάσης στο Αμπου Ντάμπι των ΗΑΕ. Όλα έργα στην πρώτη γραμμή της αντιπαράθεσης του ευρωατλαντικού άξονα με άλλες δυνάμεις και κέντρα, με ό,τι σημαίνει αυτό και για τις προδιαγραφές που μπαίνουν για τη Σούδα και τον χαρακτήρα της ως προπυργίου των ΑμερικανοΝΑΤΟικών στην Ανατολική Μεσόγειο.

Άλλωστε, η κατασκευή προχωρά με βάση τις κατευθύνσεις της Διοίκησης Μηχανικών Συστημάτων Ναυτικών Εγκαταστάσεων (Naval Facilities Engineering Systems Command – NAVFAC) του Ναυτικού των ΗΠΑ.

Το σχέδιο αφορά καταρχάς την κατασκευή μιας πολυώροφης εγκατάστασης για το εκεί απόσπασμα της Naval Computer and Telecommunications Area Master Station Atlantic (NCTAMS LANT). Είναι κομμάτι της NAVIFOR (Διοίκησης Πληροφοριών του Ναυτικού των ΗΠΑ) με αποστολή επισήμως τη διεκπεραίωση σημάτων και τη διαχείριση δεδομένων, όπου «αυτός ο συνδυασμός επικοινωνιών και τεχνολογιών υπολογιστών είναι το κλειδί για να διασφαλιστεί ότι ο πολεμιστής έχει πρόσβαση στις σωστές πληροφορίες τη σωστή στιγμή», όπως αναφέρεται αρμοδίως.

Αποθήκευση επικίνδυνων υλικών

Νατοϊκή Αρμάδα στο Μαράθι, στη Σούδα, το 2008
Φώτο Αρχείου / Νατοϊκή Αρμάδα στο Μαράθι, στη Σούδα / Πηγή: Eurokinissi

Στη Σούδα γίνονται κι άλλα έργα, προς «βελτίωση των εγκαταστάσεων» προκειμένου η βάση να ανταποκριθεί «στις προκλήσεις του στρατηγικού ανταγωνισμού σε ένα εξελισσόμενο περιβάλλον απειλής», όπως αναφέρεται αρμοδίως.

Ειδικότερα, στο Μαράθι κατασκευάζεται – με προϋπολογισμό 5 εκατομμύρια δολάρια και επιβλέπουσα διοίκηση την προαναφερθείσα NAVFAC – ένα Logistics Support Center (LSC), ως συμπλήρωμα στο «Forward Logistics Site Souda Bay» (FLS Souda Bay), την προωθημένη ΝΑΤΟική βάση ανεφοδιασμού που ήδη διατηρούν εκεί.

Με βάση τα σχέδιά τους, προχωρούν στην κατασκευή ενός κτιρίου αποθήκης εμβαδού 1.360 τετραγωνικών, με σκοπό να υποστηρίζει αρτιότερα λειτουργίες logistics, όπως αποθήκευση προϊόντων σίτισης και γενικά φορτίου πλοίων.

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, θα έχει επίσης χώρο υλικοτεχνικής υποστήριξης, αλλά και αποθήκευσης HAZMAT – «hazardous material», δηλαδή «επικίνδυνα υλικά», γενικός διεθνής όρος που αναφέρεται σε τοξικά χημικά, καύσιμα, πυρηνικά απόβλητα, αλλά και βιολογικούς, χημικούς και ραδιολογικούς παράγοντες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το περιβάλλον και την ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής και των ανθρώπων της.

Στρατηγική επέκταση

Από την Δευτέρα 11 έως την Τετάρτη 20 Ιουλίου 2022 και στο πλαίσιο των διεθνών δραστηριοτήτων που σχεδιάζει, οργανώνει και συντονίζει το ΓΕΕΘΑ, πραγματοποιήθηκε η Διμερής Διακλαδική Συνεκπαίδευση Ελλάδος και ΗΠΑ με την επωνυμία "POSEIDON'S RAGE 22", σε διάφορες περιοχές της Χώρας. Κατά την διάρκεια της Συνεκπαίδευσης, η οποία είναι τύπου LIVEX (Live Exercise) και πραγματοποιείται για δεύτερη φορά  (πατήστε εδώ) στο πλαίσιο της εμβάθυνσης της Στρατιωτικής Συνεργασίας μεταξύ των δύο Χωρών, θα εκτελεστούν διακλαδικά επιχειρησιακά σενάρια κλιμακούμενης έντασης και πολυπλοκότητας σε περιβάλλον πολλαπλής απειλής όπως παρακάτω: Πτήσεις Εξοικείωσης, Πτήσεις βασικών Αμυντικών Ελιγμών, Εκπαίδευση μάχης μεταξύ διαφορετικών τύπων αεροσκαφών, Εναέρια μάχη, Ναυτιλία Χαμηλού Ύψους με Εικονικές Προσβολές Στόχων Επιφανείας, Αεροπορική υποστήριξη με τερματική καθοδήγηση πυρών (Joint Tactical Air Controller - JTAC), Προσβολή - Υποστήριξη Ναυτικών Δυνάμεων, Πυρά στο Πεδίο Βολής ΚΑΡΑΒΙΑ. Στην Συνεκπαίδευση θα συμμετάσχουν από την Ελλάδα Μαχητικά Αεροσκάφη, Μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού και Στοιχεία JTAC της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ, ενώ από τις ΗΠΑ 10 F-35 και 14 F-15 που έχουν μετασταθμεύσει στην 115 ΠΜ στη Σούδα με το προσωπικό υποστήριξής τους. (ΓΕΕΘΑ/EUROKINISSI)
EUROKINISSI

Τέλος, στη Σούδα ολοκληρώθηκε έργο ύψους 16 εκατ. δολαρίων που περιλάμβανε ένα νέο σύστημα ανεφοδιασμού αεροσκαφών μέσω αγωγών και κρουνών (αντί βυτιοφόρων), επιτρέποντας τον ταυτόχρονο ανεφοδιασμό πολλαπλών αεροσκαφών και μια «στρατηγική» – όπως χαρακτηρίζεται αρμοδίως – επέκταση του σχετικού χώρου στάθμευσης αεροσκαφών, προκειμένου να διευκολύνεται η κίνηση, στάθμευση και υποστήριξή τους, καθώς και ο αποτελεσματικότερος χειρισμός του φορτίου των μεταγωγικών.

Η δουλειά αυτή είναι ευθύνη του τμήματος καυσίμων της Naval Supply Systems Command, που είναι εγκατεστημένο στη Σούδα και στελέχη του οποίου σύμφωνα με πληροφορίες εμφανίζονται ιδιαίτερα ικανοποιημένα για το γεγονός ότι μπορούν πλέον να ανεφοδιάζουν ταυτόχρονα διπλάσια αεροσκάφη από ό,τι πριν, μειώνοντας συνολικό τον χρόνο απόκρισης σε αιτήματα ανεφοδιασμού. Αλλωστε από το στρατηγικό αυτό σημείο της Ανατολικής Μεσογείου εξυπηρετούν αεροπλανοφόρα και αεροσκάφη που κινούνται στις ζώνες ευθύνης του 6ου και του 5ου Στόλου των ΗΠΑ, από τον Ατλαντικό μέχρι τον Ινδο-Ειρηνικό, ζώνες όπου αντιπαρατίθενται με την παρουσία Ρωσίας και Κίνας.

Διόλου τυχαία, μετά τις εργασίες αυτές το αεροπορικό σκέλος της Σούδας έχει πλέον τη δυνατότητα να φιλοξενήσει μία ολόκληρη Μοίρα αμερικανικών μαχητικών, όπως γίνεται αυτές ακριβώς τις μέρες: Μέχρι τις 20 Ιούλη γίνεται η Διμερής Διακλαδική Συνεκπαίδευση Ελλάδας και ΗΠΑ με την επωνυμία «Poseidon’s Rage ’22», σε διάφορες περιοχές της χώρας. Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της άσκησης μεταστάθμευσαν στην 115 Πτέρυγα Μάχης 10 F-35 και 14 F-15 των Αμερικανών, μαζί με το προσωπικό υποστήριξής τους.

Όλα αυτά ενώ στη βάση συνεχίζεται και η …συνηθισμένη της δραστηριότητα, καθώς από τη Σούδα απογειώνονται σχεδόν καθημερινά κατασκοπευτικά αεροσκάφη των ΗΠΑ και πετούν μέχρι τη Μαύρη Θάλασσα, συλλέγοντας στοιχεία για τις κινήσεις των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων στην περιοχή.

Να καταγραφεί τέλος ότι τα έργα στη Σούδα «τρέχουν» παράλληλα με άλλα που δρομολογούνται ή ήδη υλοποιούνται στην αεροπορική βάση της Λάρισας και σε αυτή της Αεροπορίας Στρατού στο Στεφανοβίκειο, όπως επίσης στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, που αναδεικνύεται σε «στρατηγικό» σημείο για το ΝΑΤΟ και την προώθηση δεκάδων χιλιάδων ΑμερικανοΝΑΤΟικών προς την πρώτη γραμμή του ιμπεριαλιστικού πολέμου.

Υποδομές όλες που έχουν διατεθεί στους Αμερικανούς με βάση και τη νέα Συμφωνία για τις βάσεις, προκαλώντας την αντίδραση της Ρωσίας και άλλων ιμπεριαλιστικών κέντρων και λειτουργώντας ως μαγνήτης κινδύνου για τον λαό μας, αποδεικνύοντας ότι μόνο ασφάλεια και σταθερότητα δεν μπορεί να νιώθει. Αλλωστε, οι εργασίες αυτές και η αμερικανοΝΑΤΟική παρουσία στη χώρα καμία σχέση δεν έχουν με την άμυνα και την προστασία του λαού, αλλά μόνο με τους επιθετικούς – πολεμοκάπηλους σχεδιασμούς της αστικής τάξης.

Σε αυτό το πνεύμα, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στις ΗΠΑ, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας θα έχει συνάντηση στο Πεντάγωνο με τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν. Στην ατζέντα τους, αναμένεται να περιλαμβάνονται θέματα μεγαλύτερης εμπλοκής των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων στα σχέδια του αμερικανοΝΑΤΟικού παράγοντα, στην ευρύτερη περιοχή.

Ο Ν. Παναγιωτόπουλος αναμένεται να αναφερθεί στο ζήτημα της προκλητικής και παραβατικής συμπεριφοράς της Τουρκίας, η οποία με υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά και συχνότατες δηλώσεις για την αποστρατικοποίηση των νησιών, δημιουργεί ένταση στην περιοχή κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου, την ώρα που οι ΗΠΑ διατηρούν τη στάση «Πόντιου Πιλάτου» κάνοντας λόγο για διμερής διαφορές.

Στις 20 Ιουλίου ο υπουργός θα μεταβεί στο Fort Worth, Τέξας, όπου κατασκευάζονται τα μαχητικά F-35 για ενημέρωση και συνάντηση με την ηγεσία της Lockheed Martin και στελέχη του προγράμματος F-35.

Με πληροφορίες από εφημερίδα «Ριζοσπάστης», ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε ακόμα...