Υπουργός Άμυνας στις ΗΠΑ: «Πανηγυρικό άδειασμα» στα ελληνοτουρκικά από Όστιν

Συνάντηση του υπουργού Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου με τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Ώστιν (Lloyd Austin) στο Πεντάγωνο, Δευτέρα 18 Ιουλίου 2022.
EUROKINISSI

«Πανηγυρικό» ήταν για μια ακόμα φορά και το «άδειασμα», σε ό,τι αφορά τα παραμύθια ότι η εμπλοκή στα ιμπεριαλιστικά σχέδια διασφαλίζει τα κυριαρχικά δικαιώματα.

Ο Έλληνας υπουργός Άμυνας είπε ότι «η Ελλάδα αποτελεί σημαντικό κόμβο για την υποστήριξη και προστασία – προβολή της συμμαχικής παρουσίας σε μια περιοχή που αντιμετωπίζει διάφορες μορφές αναθεωρητισμού». Σε αυτό το φόντο, κατηγόρησε την Τουρκία για «αναθεωρητική συμπεριφορά», καλώντας την «να ακολουθήσει τον δρόμο της αποκλιμάκωσης και του παραγωγικού διαλόγου», την ώρα που οι Αμερικανοί μιλούν για «διμερείς διαφορές» τσουβαλιάζοντας τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα με τις απαράδεκτες διεκδικήσεις της τουρκικής αστικής τάξης.

Για του λόγου το αληθές, σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο, οι δύο υπουργοί συζήτησαν και «την ανάγκη μείωσης της έντασης στο Αιγαίο μέσω εποικοδομητικού διαλόγου».

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Όστιν διαβεβαίωσε ότι θα μιλήσει τηλεφωνικά με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας, Χ. Ακάρ, τις επόμενες μέρες, και «προέτρεψε» τις δύο πλευρές «να διερευνήσουν πραγματιστικές λύσεις σε μακροχρόνιες διαφορές», όπως βάφτισε για μια ακόμα φορά ένας ακόμα Αμερικανός αξιωματούχος τις απαράδεκτες και «εφ’ όλης της ύλης» διεκδικήσεις που βάζει η τουρκική αστική τάξη στο τραπέζι.

Τις …υπενθύμισε άλλωστε το Τουρκικό κράτος χτες και επί του πεδίου, με 26 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου στο Αιγαίο, όλες από μαχητικά, 8 εμπλοκές με ελληνικά και μία υπέρπτηση πάνω από τη νησίδα Ζουράφα, ανατολικά της Σαμοθράκης.

Δείτε ακόμα...