Υπουργός Εξωτερικών: Στην Οδησσό για τα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια

Ο Υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας στην Οδησσό στην Ουκρανία - Άνοιξη 2022
Φώτο Αρχείου / Ο Υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας στην Οδησσό στην Ουκρανία – Άνοιξη 2022

Στο πλαίσιο συμμετοχής στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια βρέθηκε στην Οδησσό χτες ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, σε άλλη μια προσπάθεια της κυβέρνησης και ευρύτερα της αστικής τάξης να παίξει ρόλο στα ευρωατλαντικά σχέδια στην Ουκρανία, αναζητώντας τη γεωστρατηγική της αναβάθμιση και κάποια μερίδια από την καπιταλιστική λεία της περιοχής, σε τομείς όπως η λεγόμενη ανοικοδόμηση, η διαμετακόμιση κ.λπ.

Συναντήθηκε με τον επικεφαλής της Περιφερειακής Στρατιωτικής Διοίκησης Οδησσού, συνταγματάρχη M. Marchenko και ενημερώθηκε για την κατάσταση επί του πεδίου, ενώ διαβεβαίωσε για την «ετοιμότητα» της ελληνικής κυβέρνησης να «βοηθήσει» στην εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας «μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες».

Επίσης, με τον δήμαρχο της πόλης, G. Trukhanov, με τη συζήτηση να εστιάζει στο «πώς θα συντονίσουμε την κοινή προσπάθεια ώστε το ιστορικό κέντρο της Οδησσού να γίνει πολιτιστικό μνημείο προστατευόμενο από την UNESCO», με στελέχη της εκεί ελληνικής ομογένειας και ομογενείς που έφυγαν από τη Μαριούπολη, ενώ παρέστη στην υπογραφή Συμφωνίας με τα Κρατικά Αρχεία της Οδησσού, όπου το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών θα συγχρηματοδοτήσει μια προσπάθεια ψηφιοποίησης του τμήματος των Αρχείων που αφορά την εκεί ελληνική παρουσία.

Δείτε ακόμα...