Υπουργός Εξωτερικών: Τον «λύκο» να φυλάξει τα πρόβατα καλεί με επιστολή του

Επίσκεψη Δένδια- Μπορέλ στον Έβρο
Φώτο Αρχείου / Επίσκεψη Δένδια- Μπορέλ στον Έβρο / Πηγή: Eurokinissi

Ο Υπουργός Εξωτερικών καλεί τον «λύκο» να φυλάξει τα πρόβατα με επιστολή του προς τον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, Josep Borrell, για το επεισόδιο της 5/1, στο Φαρμακονήσι. Θυμίζουμε πως τότε περιπολικό σκάφος του Λιμενικού Σώματος, ενώ εκτελούσε διατεταγμένη υπηρεσία προς αναγνώριση τριών τουρκικών αλιευτικών σκαφών που αλίευαν στη θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά του Φαρμακονησίου, εντός ελληνικών χωρικών υδάτων, δέχτηκε παρενόχληση από τουρκική ακταιωρό, ενώ προχώρησε και σε πυροβολισμούς στον αέρα.

Η εν λόγω επαναλαμβανόμενη τουρκική πρακτική, σημειώνει ο N. Δένδιας, «δημιουργεί επικίνδυνο περιβάλλον ασφαλείας και αυξάνει την πιθανότητα “ατυχήματος”, το οποίο θα μπορούσε να εργαλειοποιηθεί από την Αγκυρα, προκειμένου να κλιμακωθεί η ένταση ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία», προσθέτοντας κατά τις κυβερνητικές πηγές πως «είναι εύκολα αντιληπτό, ποιες θα είναι οι συνέπειες μιας τέτοιας εξέλιξης για την ευρύτερη περιοχή, αλλά και για τις ευρωτουρκικές σχέσεις».

Σημειώνεται ακόμη πως είναι πασιφανές ότι η Τουρκία, με την Παράνομη Λαθραία και Αναρχη (ΠΛΑ) αλιεία, προσθέτει ένα ακόμη μέσο για την υλοποίηση της αναθεωρητικής της πολιτικής και την αμφισβήτηση του status quo της περιοχής, με τον υπουργό να καλεί «εφόσον η Τουρκία συνεχίσει την ανωτέρω πρακτική, να λάβει μέτρα τα οποία θα επιβάλλουν οικονομικό κόστος στην Τουρκία και ζητάει την εφαρμογή του Κανονισμού (1005/2008) για την καταπολέμηση της ΠΛΑ αλιείας, ο οποίος προβλέπει ότι εάν δεν συμμορφώνεται μια τρίτη χώρα, χαρακτηρίζεται ως “μη συνεργαζόμενη” και μπορούν να απαγορευθούν τα προϊόντα αλιείας στην αγορά της ΕΕ».

Κι όλα αυτά λέγονται, όταν χρόνια τώρα η ΕΕ νίπτει τας χείρας της μπρος σε κάθε πρόκληση της Άγκυρας, έχει αποφύγει δε την επιβολή κυρώσεων και κλίνει σε όλες τις πτώσεις την ανάγκη προώθησης των «στρατηγικών σχέσεων» με την τουρκική αστική τάξη.

Δείτε ακόμα...