Υπουργός Οικονομικών ΗΠΑ: Ο τερματισμός του πολέμου στην Ουκρανία είναι το καλύτερο πράγμα για την παγκόσμια οικονομία

Η Υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν την παραμονή της Συνόδου Κορυφής της G20 στην Ινδονησία
Φώτο Αρχείου / Η Υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν την παραμονή της Συνόδου Κορυφής της G20 στην Ινδονησία

Ο τερματισμός του πολέμου στην Ουκρανία θα αποτελούσε τον καλύτερο τρόπο να αμβλυνθούν οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει η παγκόσμια οικονομία εκτίμησε η Υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν την παραμονή της Συνόδου Κορυφής της G20 στην Ινδονησία. «Ο τερματισμός του πολέμου που διεξάγει η Ρωσία είναι ηθικό πρόσταγμα και απλούστατα το καλύτερο πράγμα που θα μπορούσε να συμβεί στην παγκόσμια οικονομία», είπε η Τζ. Γέλεν απευθυνόμενη σε δημοσιογράφους στο περιθώριο συνάντησής της με τον Γάλλο ομόλογό της Μπρουνό Λεμέρ.

Νωρίτερα, η Αμερικανίδα υπουργός είχε δηλώσει ότι μια συνθήκη ειρήνης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας θα πρέπει σίγουρα να περιλαμβάνει και μια αναθεώρηση των κυρώσεων προς τη Μόσχα. «Πιστεύω ότι στο πλαίσιο μιας συνθήκης ειρήνης, η προσαρμογή των κυρώσεων μπορεί και πρέπει να είναι απαραίτητη», είπε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας ότι «με βάση τα όσα έχουν γίνει, πιστεύουμε ότι κάποιες από τις κυρώσεις θα πρέπει να παραμείνουν» και μετά τη σύναψη της συμφωνίας, θέτοντας έτσι το πλαίσιο της Ουάσιγκτον, μπροστά στις ολοένα και αυξανόμενες αναφορές για την αναγκαιότητα έναρξης συνομιλιών μεταξύ Κιέβου και Μόσχας.

Επισήμως, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία δεν βρίσκεται στην ατζέντα του κλαμπ των 20 μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου, οι ηγέτες των οποίων θα συνεδριάσουν αύριο Τρίτη και μεθαύριο Τετάρτη στο Μπαλί της Ινδονησίας.

Η Μόσχα κάλεσε την G20 να επικεντρωθεί σε οικονομικά και χρηματοοικονομικά ζητήματα μάλλον, παρά σε πολιτικά θέματα και ζητήματα ασφαλείας.

Η οικοδέσποινα της συνόδου, η Ινδονησία, απηχώντας τη θέση πολλών κρατών του παγκόσμιου Νότου, καλεί να διεξαχθούν ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, αποφεύγοντας να καταδικάσει ρητώς τη Μόσχα.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν αποφάσισε να μην πάει στη σύνοδο της G20 και θα αντιπροσωπευθεί από τον υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ.

(Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, «Reuters»)

Δείτε ακόμα...