Υπουργός Πολιτικής Προστασίας: Στους εμπρηστές και την κλιματική αλλαγή οι ευθύνες…

Το ενδεχόμενο να έχει υπάρξει εμπρησμός στην πυρκαγιά της Πεντέλης άφησε ανοιχτό σε δηλώσεις του ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης. Μιά «αιχμή» που έχει χρησιμοποιηθεί από αρκετούς προκατόχους του για να δικαιολογήσουν τα αρνητικά αποτελέσματα μιας πολιτικής που αφήνει στην ουσία γυμνή την πολιτική προστασία της χώρας. Χωρίς να κατονομάζει, ο υπουργός είπε πως όσον αφορά στα αίτια της φωτιάς έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο η πυρκαγιά να προκλήθηκε από βραχυκύκλωμα ή κεραυνό. «Όλα τα υπόλοιπα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά» είπε χαρακτηριστικά, πριν ακόμα οι αξιωματικοί της Πυροσβεστικής ξεκινήσουν καν τις έρευνες για τα αίτια.

Παράλληλα, επικαλέστηκε και αυτός τις «αντίξοες συνθήκες», την κλιματική αλλαγή και την κλιματική κρίση. «Πιλότοι επιχειρούσαν με κίνδυνο της ζωής τους. Το 112 λειτούργησε έγκαιρα. Οι δασικές μας υπηρεσίας συνεργάζονται πολύ καλά με την Πυροσβεστική. Ενώσαμε δυνάμεις και καταφέραμε να αντιμετωπίσουμε αυτήν την πολύ επικίνδυνη πυρκαγιά στην Πεντέλη» είπε μιλώντας για το δύσκολο έργο των πυροσβεστών ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε στη συνεργασία των ανύπαρκτων δασικών υπηρεσιών με την Πυροσβεστική. «Ο σωστός συντονισμός όλων των δυνάμεων δεν είναι τυχαίος» είπε και πρόσθεσε ότι «είναι η καρδιά της νέας στρατηγικής της κυβέρνησης» αλλά και πως «μάθαμε από τη σκληρή πραγματικότητα του παρελθόντος». 

Αναφερόμενος στη στρατηγική της κυβέρνησης έκανε λόγο για την πρόληψη για την οποία και φέτος η κυβέρνηση έκανε τα ελάχιστα, στα περισσότερα και ακριβότερα εναέρια μέσα και στο «112», τον αριθμό της μαζικής αναγκαστικής εκκένωσης όταν τα πράγματα γίνονται «σκούρα».

Ο υπουργός δεν έκανε βέβαια καμία αναφορά στην υποχρηματοδότηση και τις ελλείψεις της Πυροσβεστικής αλλά και για τα πολλά σπίτια που έχουν υποστεί ζημιές στην ευρύτερη περιοχή του ορεινού όγκου της Πεντέλης.

Για τη φωτιά ισχυρίστηκε πως σε δέκα λεπτά από την έναρξή της οι πυροσβεστικές δυνάμεις βρέθηκαν εκεί και πως αυτό βοήθησε ώστε το φαινόμενο αυτό να μην εξελιχθεί στο να είναι … «εντελώς εκτός ελέγχου».

Πέραν των ευχαριστιών που έδωσε στο προσωπικό της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής, της Δασικής υπηρεσίας αλλά και του ΕΚΑΒ, στους εθελοντές και στους … υπουργούς της κυβέρνησης, προειδοποίησε πάλι, μην λησμονώντας και την «καραμέλα» της κλιματικής κρίσης πως «τα δύσκολα είναι μπροστά μας», για να είναι έτοιμοι οι πολίτες να δουν και χειρότερα, αναφερόμενος στο φετινό «σκληρό καλοκαίρι».

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, από το Συντονιστικό Κέντρο της Πολιτικής Προστασίας, που στάθηκε στην μεγάλη κινητικότητα του κρατικού μηχανισμού αλλά και στον καλύτερο συντονισμό, που θα συνεχιστεί και στο μέλλον, έκανε λόγο για περιορισμένες ζημιές από την πυρκαγιά στην Πεντέλη ενώ πρόσθεσε πως το κράτος θα κινηθεί με μεγάλη ταχύτητα για τις αποζημιώσεις όταν θα γίνει η πλήρης καταγραφή των ζημιών. Κλείνοντας, σχετικά με το αν είναι ικανοποιημένος για την έκβαση της κατάσβεσης των πυρκαγιών, ανέφερε ότι δεν πρέπει να γίνεται «καμία αξιολογική κρίση την ώρα της “μάχης”».  

Δείτε ακόμα...