Ζάκυνθος: Κινητοποίηση στο λιμάνι ενάντια στην αποβίβαση ανεμογεννητριών

Κινητοποίηση στο λιμάνι της Ζακύνθου ενάντια στην προσπάθεια αποβίβασης ανεμογεννητριών στο νησί
Κινητοποίηση στο λιμάνι της Ζακύνθου ενάντια στην προσπάθεια αποβίβασης ανεμογεννητριών στο νησί

Ολονύχτια κινητοποίηση στο λιμάνι της Ζακύνθου, που ξεκίνησε από τα μεσάνυχτα, από το Εργατικό Κέντρο, σωματεία, φορείς του νησιού ενάντια στην προσπάθεια αποβίβασης ανεμογεννητριών. Το Εργατικό Κέντρου Ζακύνθου καλεί σε συγκέντρωση τους εργαζόμενους το λαό του νησιού σήμερα στις 7.30 το απόγευμα στην Περιφερειακή Ενότητα (πρώην Νομαρχία) και πορεία προς το λιμάνι.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου, «μέσα στα μεσάνυχτα, με μεγάλη βιασύνη και στα μουλωχτά προσπαθούν να φέρουν και άλλη ανεμογεννήτρια. Από τις 12 τα μεσάνυχτα βρισκόμαστε στο λιμάνι για να μην αποβιβαστεί το καράβι που έρχεται και καλούμε το ζακυνθινό λαό να κατέβει τώρα στο λιμάνι. Να βάλουμε φρένο στις επιδιώξεις της κυβέρνησης και των επιχειρηματικών ομίλων, δεν θα επιτρέψουμε την καταστροφή του περιβάλλοντος, δεν θα τους επιτρέψουμε να παίζουν με την υγεία μας». (Διαβάστε εδώ).

Μέχρι αυτή την ώρα το πλοίο «ITHAKI DIAMOND» που από τη 1 μετά τα μεσάνυχτα ήταν έξω από το λιμάνι του νησιού και έδεσε στις 3 τα ξημερώματα για να ξεφορτώσει τη δεύτερη ανεμογεννήτρια αλλά δεν έχει συμβεί αυτό λόγω της κινητοποίησης του ΕΚ Ζακύνθου και εργατικών σωματείων. 

Είναι η δεύτερη ανεμογεννήτρια που φτάνει στο νησί. Η πρώτη κατέφθασε τα ξημερώματα του περασμένου Σαββάτου και ξεφορτώθηκε νύχτα, με την εταιρία που την εγκαθιστά να λειτουργεί στον τον κλέφτη, για να αποφύγει αντιδράσεις στο νησί. Κάτοικοι καταγγέλλουν περιβαλλοντική υποβάθμιση αφού προορίζονται να τοποθετηθούν στην κορυφογραμμή του βουνού Βραχιώνας, στη θέση “Λίβας” κοντά στο σημείο που υπάρχει και ο δεματοποιητής των σκουπιδιών. Υπάρχουν αντιδράσεις συνολικά γι’ αυτή την προσπάθεια και από κατοίκους του χωριού Καταστάρι, που βρίσκεται κάτω από τη θέση “Λίβα”.

Το θέμα των ανεμογεννητριών στη Ζάκυνθο, δεν προέκυψε σαν κεραυνός εν αιθρία όπως καταγγέλλει το ΕΚ. Μέσα στο καλοκαίρι και ενώ μαίνονταν οι πυρκαγιές σε όλη τη χώρα, η ιδιοκτήτρια εταιρεία ολοκλήρωσε τις αδειοδοτήσεις της για την εγκατάσταση που ετοιμάζει. Στη θέση Λίβας που προορίζεται για την τοποθέτηση των ανεμογεννητριών, υπάρχουν ήδη έτοιμες υποδομές (δρόμος, ηλεκτροφωτισμός κλπ), λόγω και της λειτουργίας στο χώρο του δεματοποιητή σκουπιδιών, υποδομές, που όπως καταγγέλλει ο συνδικαλιστικός φορέας, παραχωρούνται ουσιαστικά και για τις ανεμογεννήτριες υποβαθμίζοντας περαιτέρω το φυσικό περιβάλλον.

Επιπλέον, δημιουργούνται μεγάλοι κίνδυνοι πλημμυρών για το χωριό Καταστάρι, που έχουν σημειωθεί τέτοια φαινόμενα στο παρελθόν, που βρίσκεται κάτω από τον σκουπιδότοπο και τη θέση που προορίζονται για την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών. Πρόκειται για ζητήματα που καταγγέλλει το ΕΚ Ζακύνθου, σημειώνοντας ταυτόχρονα πως την ώρα που προωθείται η λεγόμενη “πράσινη ενέργεια”, οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα την πληρώνουν πανάκριβα, με την ακρίβεια ήδη στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος να “κατατρώει” το εισόδημά τους. 

Στο λιμάνι εκτός από το ΕΚ, σωματεία ΕΛΜΕ και εργαζόμενους, βρέθηκαν ο Τάκης Στρούζας, γραμματέας της ΤΕ Ζακύνθου του ΚΚΕ, ο Κώστας Πλατυπόδης, δημοτικός σύμβουλος Ζακύνθου με την «Λαϊκή Συσπείρωση».

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...