Ζάκυνθος: Ξηλώθηκαν τα στέγαστρα στο 2ο και 3ο Γυμνάσιο – Από τύχη γλίτωσαν μαθητές

Ζημιές απ' την κακοκαιρία στην Ζάκυνθο, Νοέμβρης 2021

Τεράστιες είναι οι ζημιές που προκλήθηκαν, από τον ανεμοστρόβιλο που έπληξε το νησί, στο γυμναστήριο του 2ου και 3ου Γυμνασίου Ζακύνθου καθώς ξηλώθηκαν τα στέγαστρα και προσγειώθηκαν σε αυτοκίνητο. Από τύχη δεν τραυματίστηκε μαθητής ή μαθήτρια καθώς το περιστατικό συνέβη εν ώρα λειτουργίας του σχολείου. 

Όπως καταγγέλλει ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ζακύνθου, Φώτης Προβής, παρά τις επανειλημμένες παρεμβάσεις της ΕΛΜΕ, των συλλόγων διδασκόντων και των διευθυντών των σχολείων, η Τοπική Διοίκηση εδώ και χρόνια αφήνουν τα σχολεία χωρίς ουσιαστικές παρεμβάσεις. Από τύχη δεν θρηνήσαμε θύματα εντός και εκτός των σχολικών χώρων.

Σε ανακοίνωσή της η Τ.Ε Ζακύνθου του ΚΚΕ σημειώνει:

Το σημερινό περιστατικό με την πτώση του στεγάστρου στο 2ο γυμνάσιο αναδεικνύει ακόμα μια φορά τις σοβαρές ελλείψεις στις κτιριακές υποδομές. Χρόνια τώρα τα σχολικά κτίρια του νησιού, που στο μεγαλύτερο μέρος τους είναι πάρα πολύ παλιά, έχουν υποστεί τεράστιες ζημιές μετά από σεισμούς , ανεμοστρόβιλους, κακή συντήρηση κ.α.

Η Τομεακή Επιτροπή Ζακύνθου ουκ ολίγες φορές έχει αναδείξει τα κτιριακά ζητήματα των σχολικών μονάδων στο νησί. Παρά και τις δικές μας οχλήσεις και παρεμβάσεις τα προβλήματα παραμένουν άλυτα με κίνδυνο την ασφάλεια των παιδιών μας.

Είναι γεγονός ότι η πολιτική της υποχρηματοδότησης και υποβάθμισης της δημόσιας παιδείας, η μεταφορά αρμοδιοτήτων του κράτους στην Τοπική Διοίκηση, τα ελάχιστα κονδύλια για ανέγερση σχολείων, έχουν ως αποτέλεσμα την ελλιπή συντήρηση των δημόσιων σχολείων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία και την ασφάλεια των μαθητών και των εκπαιδευτικών. Είναι άμεση ανάγκη να φτιαχτούν νέα σύγχρονα σχολικά κτήρια που να καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες των μαθητών σε σχολικές υποδομές.

  • Απαιτούμε την άμεση επισκευή του στεγάστρου και παράλληλα έλεγχο του σχολικού συγκροτήματος ούτως ώστε να μπορούν με ασφάλεια μαθητές , καθηγητές να κάνουν τα μαθήματά τους.

Παράλληλα πολλές περιοχές στο νησί πλημμύρισαν , είχαμε κατολισθήσεις , στέγες κατέρρευσαν, δρόμοι έκλεισαν. Ένα επαναλαμβανόμενο σενάριο σε κάθε μεγάλη νεροποντή και κακών καιρικών συνθηκών που αναδεικνύουν τα ελλιπή αντιπλημμυρικά έργα καθώς και την κακή κατάσταση του οδικού δικτύου τόσο στο κέντρο της πόλης όσο και σε πολλές περιοχές που πλημμυρίζουν με την παραμικρή βροχή.

  • Ζητάμε άμεσα να γίνει καταγραφή των ζημιών, να αποκατασταθούν οι πληγέντες από τις καταστροφές που προκλήθηκαν, να ληφθούν μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας
Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...